Testad tjänst: Pure VPN 
Pris vid månadsbetalning: 116 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 36 kronor per månad

Tjänsten är som sagt baserad i Hongkong, men det går att välja svenska som språk på sajten. Men med meningar som ”Titta på alla bibliotek på Netflix” är det är uppenbart att det är Google Translate som ligger bakom. Det går heller inte att komma åt alla delar på sajten om du valt svenska. För att komma åt exempelvis supporten och inloggningen på ditt konto måste du välja engelska. Själva programvaran är sedan också på engelska.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Pure VPN är visserligen billigt och ger åtkomst till många servrar i många länder. Åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna är dock för ojämn och hastigheterna är på tok för låga. Det finns många bättre alternativ att välja bland.

Positivt

  • Billigt
  • Många servrar i många länder
  • Åtkomst till SVT Play, amerikanska Netflix,  BBC Iplayer och HBO Max

Negativt

  • Långsamt
  • Ingen gratis- eller testa på-variant
  • Ingen åtkomst till TV4 Play eller svenska Disney Plus
Prismässigt har de förbättrat sig sedan senast. Ett månadsabonnemang är visserligen fortfarande dyrt och kostar 119 kronor (10,95 euro). Men tecknar du ett årsabonnemang blir kostnaden låga 35 kronor (3,24 euro) i månaden. Och med längre abonnemang blir det ännu billigare. Ett femårsabonnemang kostar bara 15 kronor (1,41 euro) i månaden.

Tidigare hade de en billig (9 kronor) 7-dagars prova på-variant, men denna finns inte kvar. Någon gratisversion eller gratis prova på-variant finns inte inte. Däremot har Pure VPN en 31 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Många länder men långsamt

Så gör det nya, lägre priset Pure VPN prisvärt? Nja, inte riktigt. Här finns visserligen många servrar (6500+) i många länder (78). Men åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna är blandad. Det går bra att komma åt amerikanska Netflix, brittiska BBC Iplayer och både svenska och amerikanska HBO Max. Vi har heller inga problem att koppla upp oss mot SVT Play, något som strulade tidigare. Men vi når varken åt TV4 Play eller svenska Disney Plus.

Den största nackdelen med Pure VPN är dock fortfarande hastigheterna. Mot svensk server når vi knappt godkända 64 Mbit/s. Men mot brittiska får vi bara 45 Mbit/s och mot amerikanska 35 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Pure VPN når 26 procent för svenska servrar, 18 procent för brittiska och 14 procent för amerikanska.

Detta är inte särskilt imponerande resultat och huvudanledningen till att Pure VPN fortfarande inte är en tjänst att rekommendera, trots de låga priserna.

Specifikationer

Tjänst: Pure VPN
Testad: December 2022
Verksamhetsland: Hongkong
Kontakt: purevpn.com/se
Antal servrar: 6500+ i 78 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 10
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 64 Mbit/s (26%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 45 Mbit/s (18%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 35 Mbit/s (14%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Ja*
Pris vid månadsbetalning: 116 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 36 kronor per månad
Pris vid femårsabonnemang: 15 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg 2,5 av 5