Våld, porr, rasism, droger, bedrägerier... Internet kan vara en förfärlig miljö – och många föräldrar och andra släktingar oroar sig för vad barnen gör online.

Ett verktyg som kan skydda är Microsoft-tjänsten Family Safety. Den finns inte bara för Windows utan även för Xbox, Android och IOS. Microsofts tanke är med andra ord att den ska kunna hålla ordning på alla prylar som familjen använder.

Grundtanken i Family Safety är att man antingen ska vara Organisatör eller Medlem. Organisatörerna (som regel de vuxna) kan sätta upp regler och gränser som medlemmarna (barnen eller någon annan som inte kan ta vara på sig själv online) måste följa.

Det kan handla om skärmtidsbegränsningar, alltså när och hur en medlem kan vara uppkopplad. Det kan också röra sig om filter som hindrar medlemmarna från att besöka barnförbjudna platser. En annan funktion kallas Utgiftsgränser och styr hur mycket medlemmen får handla för i Microsoft Store eller Xbox.

Organisatören kan även i efterhand se vad medlemmen har gjort online. Med hjälp av Family Safety-appen i mobilen går det också att få koll på var familjemedlemmarna befinner sig.

Mer än övervakning

Family Safety är inget heltäckande skydd. Vissa funktioner kräver att man använder webbläsaren Edge – och det är också viktigt att komma ihåg att barn ofta är de mest teknikkunniga i familjen och att det förstås finns sätt att gå runt spärrarna. Naturligtvis bör man också diskutera användningen i förväg, innan man slår på övervakningsfunktionen.

Men Family Safety kan inte bara användas för övervakning. Det finns även verktyg för att dela kalendrar, dokument och mejl.

Så här kommer du igång med tjänsten – och så här använder du den.


Family Safety

1. Logga in

Surfa till family.microsoft.com och tryck på Logga in på Microsoft Family Safety – om du inte är inloggad. (För att skapa ett nytt konto, tryck på Kom igång utan kostnad.) Du kommer nu till startsidan för Family Safety, där medlemmarna i familjegruppen visas.


Family Safety

2. Lägg till

För att lägga till fler medlemmar trycker du på Lägg till en familjemedlem och anger dennes mejladress. Välj om personen ska vara Organisatör (ofta en vuxen) eller Medlem (ett barn) och tryck på Bjud in. Hen får nu ett mejl och måste acceptera inbjudan.Family Safety

3. Jobba ihop

Den person som har accepterat inbjudan visas på startsidan och ni kan nu jobba tillsammans. Bläddra dig nedåt så ser du hur ni kan skicka mejl, använda en familjekalender, skapa gemensamma anteckningsblock i Onedrive och så vidare.


Family Safety

4. Lägg till enhet

För att kontrollera en medlems användning öppnar ni Windows-inställningarna på den här personens dator och väljer Konton, Familj (och andra användare). Under rubriken Din familj klickar ni Tillåt (inloggning).


Family Safety

5. Kontrollera användningen...

Som organisatör hittar du alla familjemedlemmar på family.microsoft.com och du kan övervaka ett barns användning genom att trycka på hens profilbild. Här kan du exempelvis se skärmtiden, vilka appar som används och vad hen har sökt efter.Family Safety

6. ... skapa regler

Om du trycker på Skärmtid i vänstermenyn kan du styra barnets användning, både när det gäller tidpunkt och antal timmar. Du kan också välja Innehållsfilter för att styra vad hen får göra samt Utgifter för att reglera köp i Microsoft Store eller Xbox.Family Safety

7. Använd tjänsten i mobilen

Microsoft Family Safety finns även som app och du laddar hem den via Google Play Butik (Android), App Store (IOS) – eller i en testversion för Microsoft Store (Windows 10/11). När du öppnar appen måste du logga in med samma användarnamn och lösenord som i datorn. Du måste också ställa in så att den alltid får köras i bakgrunden och visa din plats genom att godkänna detta. Det här gör du när du får frågan.

I appen kan du göra samma sak som på webben, men i ett tydligare gränssnitt. Beroende på enhet kan du också välja att dela din plats – så att alla i familjen kan se var de andra håller hus. Detta är dock förstås frivilligt.