Samsungs nya satsning på pc-datorer består av tre modeller, alla med lite egen spinn på laptop i ultrabookklass. Den första vi testade var Galaxy Book S, en superslimmad lättviktare, den andra Galaxy Book Flex med flippbar skärm och inbyggd pekpenna. Nu har turen kommit till Galaxy Book Ion, som ska vara en mer reguljär, men fortfarande slimmad, 13-tummare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Galaxy Book Ion är överlag en kvalitetsdator som imponerar med sin låga vikt, snygga skärm och långa batteritid. Men samtidigt bjuder den på fler tveksamheter och små irritationsmoment än de två andra 13-tummarna från Samsung. Då kan det inte bli någon solklar rekommendation. Men har du rätt tolerans för de detaljer som stör oss kan det ändå vara rätta datorn för dig.

Positivt

  • Snygg, ljusstark skärm.
  • Ett par smarta extrafunktioner.
  • Låg vikt.
  • Utmärkt batteritd.

Negativt

  • Stumt tangentbord.
  • Tveksam webbkamera.
  • Påträngande fläktljud.
  • Lite dyr för vad man får.

Testad produkt: Galaxy Book Ion 13 NP930XCJ-K01SE
Pris: 17 900 kronor hos Samsung

Då Ion även finns i en 15-tumsmodell med en del egenskaper som skiljer den från 13-tummaren, framför allt tyngre prestanda och sifferknappsats, så kanske det är mer rätt att säga att Samsung har fyra nya datormodeller. Men den vi fått in till test är 13-tummaren. Denna finns i sin tur i två modeller, en med Core i7-processor och 16 GB ram-minne för 21 300 kr och vår testade grundmodell med en med Core i5 och 8 GB minne för 17 900 kr.

Det är vanliga Core i5 i U-klass i vår dator, vilket ger den stabila notebook-prestanda för både surf, mediaströmning, Officejobb och till och med enklare fotoredigering i till exempel Photoshop Elements, men inte mer än så. Du bör undvika för mycket multitasking, framför allt med tanke på att det bara är åtta gigabyte ram-minne. Dess snabba ssd är dock ett klart plus.

Ion är den mest konventionella av Samsungs nya laptops, och har varken extremslimmad design, pekskärm eller flippbar skärm. Den är dock fortfarande relativt tunn med 1,3 centimeter där den är som tjockast, och väger under ett kilo. Men det med tjockare chassi hela vägen än Book S, och plats för mer traditionella portar på sidorna. Här får du både dubbla stora usb-portar och en hdmi-utgång, plus en snabb och modern thunderbolt 3.

Blandad byggkvalitet

Chassit är i ljust mattlackerad metall och känns hyfsat stabilt. Inte lika styvt som lättviktsrekordhållaren just nu, Dynabook Portégé X30L-G, men inte långt ifrån. Den har lite tunn och sviktande känsla i botten och en lite svajigare skärm. Men för att vara en så här tunn och lätt maskin är det fortfarande övertygande. Fäller vi upp skärmen lyfts datorn upp ett par millimeter i bakkant.

Galaxy Book Ion 13
Designen sticker ut så där lite lagom mycket. Ett traditionellt gråvitt matt chassi, men med stilig mörkblå dekoration i bakkant.

Tangentbordet är ganska brett och väl upplagt, förutom att en stor fingeravtrycksläsare sitter där halva höger Shift-knapp brukar vara. Med det vänjer vi oss snabbt vid. Knapparna är dock ovanligt vaga i klickresponsen med svampig känsla och kort slaghöjd.

Vi får samma irriterande hantering av bakbelysningen här som i Galaxy Book S – den lyser bara i några sekunder och stänger sedan av sig oavsett vad vi gör. Det finns en inställning som ska stänga av den automatiken, men den ser inte ut att göra någonting. Det visar sig att det är per automatik och bakbelysningen också styrs av en ljussensor. Men den är på tok för känslig och släcker lyset även när det är rätt så dunkelt. Här får Samsung gärna ge oss möjlighet att kontrollera manuellt, eller trimma ljussensorn. Det här är bara irriterande.

Smart med laddplatta

I musplattan döljer sig en rolig extrafunktion. Den har en inbyggd laddplatta för trådlös laddning av qi-kompatibla enheter, som mobiler och smartklockor. Funktionen slås på manuellt, och du lägger prylen som ska laddas mitt på musplattan. Det är ett smart extravärde, men då det gör att du inte kan använda datorn samtidigt på något smidigt sätt hade det kanske varit smartare att bygga in det i skärmlocket istället.

Enda stället där ytor inte är matta är i skärmen och skärmramen. Det ser snyggt och påkostat ut, men är lite synd då den helsvarta ramen har en tendens att dra åt sig damm och skärmytan ger oss en hel del reflexer. Skärmramen har också en liten kant mot skärmytan där det kan samlas damm. Om bägge ändå är blanka, varför inte göra en hel glasyta istället? Ovanför skärmen sitter en enkel webbkamera som har samma inte helt övertygande kvalitet som den i Galaxy Book S, med brus och släpighet i bilden.

Skärmen i sig håller samma höga klass som i de andra två 13-tummarna. Inte så konstigt då det antagligen är exakt samma panel, en 1080p-skärm med Samsungs egna qled-teknik. Den matchar srgb-standard och kommer även nära större färgpaletten i dci-p3. Individuella färgkorrektheten är inte riktigt i proffsklass, men bättre än i de flesta tunna 13-tummare. Du kan välja olika färgprofil i Samsungs egna program Settings, inklusive ett som heter Professionell profil. Exakt vad det innebär framgår dock inte riktigt.

Extra ljusstyrka vid behov

Skärmen är extra ljusstark med möjlighet till så mycket som 600 cd/m2 i styrka. Det kommer den dock bara upp i om du manuellt aktiverar ett utomhusläge, även det i Settings-programmet. Annars landar den på ungefär 400 cd/m2. Fullt blås bör undvikas om det inte behövs, då det gör totala kontrasten sämre, men upp till max i inomhusläge har skärmen utmärkt kontrast.

Galaxy Book Ion 13
Fingeravtrycksläsaren fungerar pålitligt, men känns lite ivägen där den sitter på prominent plats i tangentbordet.

Datorn har två 5-wattshögtalare inbyggda under chassit, och de levererar väl godkänt ljud. Det blir aldrig något direkt tryck i det, men både bas och höga diskanter finns där och med hyfsat god detaljering. Det finns möjlighet att välja olika ljudprofiler i både Samsung Settings och en separat app för ljudkretsen från Realtek, men det är ingen avsevärd skillnad på profilerna.

Datorn kan gå helt tyst vid låg belastning, men viss press på processorn drar igång en fläkt som har en irriterande vinande ton. Lite som om någon spann igång en tandläkarborr i rummet intill. Att jobba på datorn med det som konstant bakgrund är lite enerverande i längden. Du kan dock ställa datorn i ”tyst läge” via Samsung Settings-programmet. Då minimeras fläktanvändandet till endast enstaka nödfall, men på bekostnad av ungefär halverad prestanda.

Mycket bra batteritid

Med tjockare chassi än Galaxy Book S har Samsung här lyckats stoppa in ett större batteri. Och det utan att för den delen bli mycket tyngre. Det ger oss riktigt imponerande batteritid. Upp till ett par timmar med maxbelastad processor och hög ljusstyrka, men utan specialläget för utomhusbruk. Då får vi hyvla av en halvtimme.

Snålkör vi rejält går det att sträcka batteritiden till över ett dygn. Till skillnad från många andra laptops har Galaxy Book Ion fullt användbar skärmljusstyka även när vi ställer med den i botten, så det går bra att köra den så i nödfall, så länge vi håller oss inomhus. Även om det kanske inte är så snyggt.

Vi får samma svit av extra Samsung-program här som i Galaxy Book S. Förutom Settings som samlar ett gäng extra systeminställningar, finns en drös extra verktyg för ökad säkerhet, systemuppdatering och återställning, pc-versionen av Dex som ger dig snabbåtkomst till en Samsung-mobil, och en handfull andra program. Många hade vi lätt klarat oss utan, men det finns en del praktiska små funktioner här. Samt ett renodlat bloatware, en reklamlänk till Amazon.

Galaxy Book Ion 13

Galaxy Book Ion är en dator som ger ett blandat intryck. Dess låga vikt, fina skärm och goda funktionsutbud är positivt. Och batteritiden ger ett extra stort intryck på pluskontot. Men det finns också en del saker vi irriterar oss på. Framför allt tangentbordet med osnygg skrivkänsla, dess jobbigt vinande fläkt och tveksam webbkamera. Samsung krånglar också till det lite för sig mjukvarumässigt. Det hade så lätt kunnat vara en hundraprocentig fullträff, men det finns lite för mycket med den som borde varit aningen vassare.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Book Ion 13 NP930XCJ-K01SE
Testad: September 2020
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank qled lcd, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, trådlös laddplats
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), ca 26h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 30,6 x 20 x 1,3 cm
Vikt: 0,97 kg
Rek. pris: 17 900 kr
Pris: 17 900 kronor hos Samsung

Prestanda

Cinebench R20: 928 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 711 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 880 poäng
Disk, läsning: 1 667,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5