Microsoft har nu börjat rulla ut den senaste versionen av Windows 10, en uppdatering som har kallats för 20H2 under betaperioden.

Fokus ligger på buggfixar och prestandaförbättringar, men vi bjuds även på den nya Chromium-versionen av webbläsaren Edge samt diverse förändringar av Startmenyn och kortkommandot Alt+Tab.

Vill du veta mer om vad som erbjuds kan du läsa vårt test av förhandsversionen nedan.

Tidigare: 

Här är nyheterna i oktoberuppdateringen

Årets oktoberuppdatering av Windows 10 kommer inte att gå till historien som en av de mest innehållsrika, men en del betydande förändringar lanseras det trots allt. För det första är det nu den nya, Chromium-baserade Edge-webbläsaren som paketeras in i Windows. Vi får ny funktionalitet kring Alt + Tab och en iögonfallande omgörning av startmenyn.

17 tips som gör Windows 10 lättare att använda

Tidigare i höst meddelade Microsoft att uppdateringen för oktober 2020 (listad som "20H2" i vår förhandsversion) hade släppts för utvärdering. Under första halvan av september har vi sedan testat den via Microsofts betakanal och upplevelsen ska i mångt och mycket efterlikna den som erbjuds vid skarp lansering. Exakt när utrullningen inleds är i skrivande stund okänt.

Vi går här igenom nyheterna i oktoberversionen och vad de innebär för dig som användare:

Snabb installation

Att installera den nya uppdateringen kommer troligtvis att gå blixtsnabbt. På våra Surface-testmaskiner installerades förhandsversionen på drygt en minut, inklusive en enkel omstart. 

Startmenyn ändras – till det värre

En av de viktigaste förändringarna är de som gjorts i startmenyn för Windows 10. Tyvärr är vi inte speciellt förtjusta i dem. Oavsett om du väljer den ljusa eller mörka versionen användes accentfärger som bakgrund för de individuella rutorna i själva menyn i den förra uppdatering (maj 2020). Enligt oss får särskilt det ljusa temat en välbehövlig dos kontrast medan det mörka ser helt okej ut. 

Windows 10 Start

Men tyvärr lämnar det ljusa läget mycket att önska rent visuellt i oktoberuppdateringen. Det ser helt enkelt inte snyggt ut. Startmenyn och alla rutor känns bleka, sterila och liksom urvattnade. De nämnda accentfärgerna är nu borta och vi saknar möjligheter att blåsa liv i vår nya startmeny med färger. Visuella preferenser är naturligtvis olika för alla, men i vår personliga smak är det här på tok för tråkigt.

De ikoner som gjorts enligt Microsofts nya Fluent Design-filosofi dyker upp i både startmeny och aktivitetsfält. Det är en annan rent grafisk förändring som vi uppskattar mer än den nya startmenyn som helhet. De nya ikonerna känns fräscha!

Välkommen till nya Edge

Den kanske största nyheten är "nya" Edge som för vissa kanske inte är speciellt ny längre. Microsoft är nu inne på sin tredje webbläsare och den nya versionen är baserad på det Chromium-ramverk som även driver Google Chrome. De kan till och med använda samma insticksprogram. Nya Edge är snabb och effektiv att använda, även om Microsoft inte riktigt löst synkningen mellan datorer ännu.

Microsoft Edge

Med oktoberuppdateringen är det dags att gå över på allvar, och Microsoft informerar om detta i en pop-up-ruta i samband med uppdateringen. Tidsplanen har hela tiden varit lite flytande, och det är fullt möjligt att du som läser det här redan surfar i Microsofts nya webbläsare.

Har du kärat ned dig i den gamla versionen av Edge? Tråkigt – den nya webbläsaren är en påtvingad uppdatering och det finns inget sätt att behålla den gamla. Men Microsoft har skött förändringen väl och det är lätt att importera gamla favoriter, lösenord med mera. Allt är inte perfekt – vi tyckte exempelvis mer om pdf-hanteringen i gamla Edge – men på det stora hela är den nya webbläsaren helt enkelt bättre.

Alt + Tab får nya krafter

Traditionellt sett har det fin-fina Alt + Tab-kommandot låtit oss växla mellan öppna applikationer och program. Men när allt mer jobb görs i molnet och själva webbläsaren väljer Windows att anpassa sig, Alt + Tab behandlar inte längre Edge som en fristående app, utan låter oss (om vi så önskar) växla mellan de tre-fyra senast besökta flikarna i webbläsaren. Det finns också ett alternativ som slår på funktionen för samtliga flikar. 

Windows 10

Det här är smidigt! Åtminstone om du, liksom vi, tröskar igenom dussintals flikar i webbläsaren – vissa där du surfar och arbetar aktivt och andra som kanske "arkiverats" för framtida bruk eller som referens. Haken är förstås att den nya Alt + Tab-funktionen bara fungerar i Edge. Inte ens Chromium-syskonet Chrome välsignas med samma flikmagi.

Är detta helt banbrytande? Nja. Nya Edge låter dig redan hoppa mellan flikar med Ctrl + Tab sedan tidigare. Och mer avancerade användare kanske har koll på att konkurrenten Vivaldi låter dig skrolla från flik till flik med musen samtidigt som Alt-tangenten hålls nedtryckt. Men med tanke på hur ingnuggad just Alt + Tab-kombinationen lär vara i mångas muskelminne så känns förändringen faktiskt logisk.

Fäst flikar i Aktivitetsfältet

Oktoberuppdateringen av Windows 10 ämnar också att ändra lite på hur fastnålade flikar funkar i Aktivitetsfältet. I existerande Edge-versioner med äldre Windows kan du redan nåla fast flikar här, vilka sedan blir snabba genvägar till dina favoritsajter.

Nyheten är i stället att du genom att klicka på sajt-ikonen ska kunna se huruvida den redan körs i Edge eller inte genom att hovra med pekaren över appen i Aktivitetsfältet. Men dessa förhandsgranskningar fungerar åtminstone inte i den betaversion vi testar. Klickar vi i stället på ikonen förskjuts skärmens fokus till den öppna fliken där sidan dyker upp eller – om den inte är aktiv i Edge – öppnar den.

Flikhantering i Aktivitetsfältet alltså... När vi är nere och snurrar på den här nivån känns det verkligen uppenbart att "20H2" är en ganska liten och harmlös Windows-uppdatering.

Fler förändringar i Aktivitetsfältet

När vi ändå är inne på ovanstående del av Windows så har Microsoft gjort ytterligare en förändring. Det här gäller dig som skaffar en ny dator med oktoberuppdateringen av Windows 10 installerad. När du startar upp en ny pc för första gången, ber Microsofts "rätt ur lådan"-upplevelse dig att länka ett Microsoft-konto till den samt till din Android-telefon. Windows kan då exempelvis slå på din redan existerande Microsoft 365-prenumeration.

Om du länkar en Android-mobil till din nya Windows-dator för att använda Din Telefon-appen, eller om Windows "vet" att du sitter med en gaming-pc med ett Xbox Live-konto, kommer Microsoft att konfigurera ditt aktivitetsfält med passande appar och konfigurationer. 

Ny platt-upplevelse för Surface

Om du äger en Surface Pro "2 i 1-dator" kommer Microsoft att ge dig fler inställningsmöjligheter i hur du skiftar mellan "plattläge" och desktop-upplevelsen. Kom ihåg – och det här är förvirrande – om du kopplar loss din Surface Pro-platta från tangentbordet kan du välja att antingen jobba i plattläget eller inte.

Den Windows 8-doftande startmenyn i surfplatteläget är oförändrad från Maj-uppdateringen: Den placerar ett gäng rutor mitt på skärmen där du kan välja bland olika appar. Den bibehåller också funktionen att gömma appikoner i Aktivitetsfältet, och valmöjligheten att gömma den helt i surfplatteläget.

Så här har det alltså fungerat även sedan tidigare. Det nya är i stället ytterligare valmöjligheter i Inställningar, System, Surfplatteläge, Ändra ytterligare surfplatteinställningar för när din platta är losskopplad men när du ändå inte använder surfplatteläget. Det här kallas ibland för "desktop-läge" eller det mindre smidiga "När jag inte använder surfplatteläget" i 20H2-inställningsmenyn.

I det här läget kan du skapa en slags hybridmiljö mellan desktop- och surfplattelägena med ett par nya inställningar: Gör ikoner i Aktivitetsfältet lättare att nudda, gör knappar i Utforskaren lättare att nudda, och visa skärmtangentbordet när inget tangentbord är anslutet.

Det fjärde alternativet, att visa sök-ikonen utan själva sökfältet, kommer att ha störst inverkan. Det ger dina appikoner gott om utrymme i Aktivitetsfältet. I annat fall kommer du att lägga märke till en lätt skakning om du slår på funktionen som gör ikonerna i Aktivitetsfältet lättare att nudda, eftersom de då tar upp mer utrymme. 

Slutsats: Små steg framåt

Antalet meningsfulla förändringar hålls till ett minimum i 2020 års höstuppdatering av Windows 10. Den största är att nya Edge bakas in från början, men även detta faktum är tämligen lättsmält på grund av hur smidigt det skötts av Microsoft.

Hur blir det framöver då? En gissning är att nästa års stora Windows-uppdatering, 21H1, kommer att lanseras ihop med Windows 10X och Surface Neo. Annars är det mesta kring Windows-framtiden höljt i dunkel, så den som lever får helt enkelt se.

15 Windows 10-tips som fixar mer plats på hårddisken

Översättning och bearbetning: Billy Ekblom