Tänk dig att du kör bil i en storstad. Det är rusningstrafik, och du vill snabbt ta dig mellan punkt A och punkt B. I det här fallet är det viktigt att välja en väg där det finns så lite andra bilar som möjligt, för att du ska slippa fastna i trafiken.

Ungefär så här är det i våra bostäder också, i alla fall för den som bor i ett flerfamiljshus. Ja, här handlar det förstås inte om bilar utan om signaler i våra trådlösa nätverk. I och med att så många av oss har skaffat trådlösa routrar kan det bli trångt i luften.

En lösning vara att byta kanal (channel). Kanaler kan beskrivas som en motsvarighet till våra städers vägar, och genom att välja en ledig kanal slipper du trängas med dina grannars trådlösa nätverk.

Ett smart sätt att kontrollera det här är att installera den engelskspråkiga gratisappen Wifi Analyzer på din mobiltelefon. Appen visar var det är trångt och ger dig förslag på vilka kanaler som skulle passa dig bättre. För att byta kanal går du sedan in i routern inställningsmeny. Hur du gör varierar mellan olika routertillverkare, så är du osäker på hur man gör får du konsultera routerns handbok.

Flytta routern

Wifi Analyzer kan även användas för att visa signalstyrkan, vilket är en bra hjälp när du ska placera din router. Trådlösa signaler är nämligen känsliga för väggar och andra fysiska hinder, och ibland behöver du bara flytta din router några decimeter för det ska ge effekt.

Att veta vilken placering som är bra är svårt, men med Signal Meter i App Analyzer får du snabbt besked.

Wifi Analyzer är en ansedd app som har laddats hem över tio miljoner gånger i Google Play Butik. Det är dock viktigt att komma ihåg att den har tagits fram av en privat utvecklare, och att du som alltid installerar den på egen risk.


Så funkar appen

Wifi Analyzer

1. Växla

Tryck här för att växla mellan Channel graph, Time graph, Channel rating etcetera.

2. Inställningar

Ändra programmets inställningar.

3. Verktyg

Hitta fler verktyg, bland annat för att ta skärmdumpar från programmet.

4. Visa kanaler

Visa ditt nätverk som en grafik (som på bilden).

5. Tidslinje

Visa en tidslinje med signalstyrkan för olika nätverk.

6. Kanalernas omdöme

Visa en sammanställning över vilka kanaler som passar dig bäst (bilden till höger)

7. Lista

Visa detaljer om alla närliggande nätverk.

8. Signalstyrka

Visa signalstyrka för valt nätverk (bilden nedan).

9. Information

Namnet på det nätverk som betygssätts.

10. Förslag

Ett förslag på vilken kanal du skulle kunna byta till.

11. Mätare

Signalstyrkan för det nät som du har valt. Ju högre desto bättre.


Fem frågor om appen

Wifi Analyzer

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik, sök efter Wifi Analyzer från företaget Farproc och tryck på Installera. När du öppnar den första gången kan du få ett erbjudande om att använda en testfunktion för att visa kanalbredden. Denna kan dock vara instabil, så du kan välja Cancel.


Wifi Analyzer

2. Måste jag aktivera plats?

Om appen inte fungerar måste du manuellt gå in och ge den rättigheter att komma åt enhetens plats. Det gör du genom att öppna mobilens inställningsmeny och välja Appar och aviseringar. Leta upp Wifi Analyzer i listan och tryck på Behörigheter. Aktivera Plats med reglaget. (Observera att menyerna kan se lite annorlunda ut på din telefon)


Wifi Analyzer

3. Hur kollar jag kanal…

Växla till Channel rating så ser du namnet på ditt nätverk uppe till vänster. Om det är fel nätverk klickar du och byter. Nu ser du en lista över tillgängliga kanaler, och de är betygsatta. De som har högst betyg är de som appen anser passar dig bäst.


Wifi Analyzer

4. … och signalstyrka

För att testa routerns fysiska placering lägger du appen där du vill ha bra täckning. Växla till Signal meter och se till att rätt router är vald (långt ned på skärmen). I annat fall klickar du och byter. Testa att flytta din router och se om signalstyrkan påverkas. Om du vill slippa springa mellan routern och mobilen kan du trycka på ljudikonen nere till höger. Du hör då en ljudsignal som avslöjar om signalen blir bättre eller sämre.


Wifi Analyzer

5. Kan jag slippa reklam?

Wifi Analyzer är reklamfinansierad, men det går faktiskt att bli av med reklamen. Tryck på inställningsikonen och gå till Ad setting längst ner. Här kan du välja att tillfälligt gömma annonserna med Hide Ad.