På gott och ont använder sig Gardio av ett enbart kamerabaserat larmsystem. Ett antal kameror placeras ut på nyckelplatser i bostaden – förslagsvis mot ytterdörrar, altaner eller fönster där man kan ta sig in – och larmar sedan om rörelse upptäcks.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Gardio 2.0 är ett både lättinstallerat och lättanvänt kamerabaserat larmsystem. Det har några småbrister, främst en avsaknad av några önskvärda funktioner och helt trådlösa kameror, men är på det hela ändå ett prisvärt alternativ.

Positivt

  • Lättinstallerat och lättanvänt.
  • Snabbt och kompetent support.
  • Prisvärt.

Negativt

  • Sega och laggiga kameror.
  • Saknar sensorer och andra tillbehör.
  • Inga helt trådlösa kameror.
Man får en notis i sin mobil, kan se de bilder som togs när rörelsen upptäcktes (och även livebilder från kamerorna) och bestämmer sedan själv vad nästa åtgärd ska bli. Ska man ringa 112 (vid ett pågående inbrott) och/eller aktivera den väktartjänst som ingår i abonnemanget? Eller inte göra någonting eftersom det bara var ett falsklarm som inte behöver någon åtgärd?

Lätt att installera och använda

En av fördelarna med att Gardio 2.0 är kamerabaserat är att det är mycket enkelt att installera och komma igång med. Man väljer bara strategiska platser för kamerorna, fäster dessa med de förmonterade självhäftande kardborrebanden (eller skruvar upp dem om man vill att de ska sitta fast riktigt ordentligt), kopplar in strömsladden och ansluter kamerorna till nätverket, trådlöst eller med en nätverkskabel. Efter att ha laddat ned appen och skapat ett konto är man sedan igång. Någon centralenhet, hubb eller liknande behövs inte.

Och skulle man mot förmodan stöta på problem under installationen har Gardio en mycket snabb och kompetent supporttjänst som nås både via mejl och telefon.

Det som möjligtvis kan vara lite knepigt och opraktiskt här är strömförsörjningen. Visserligen medföljer rejält långa sladdar för att man ska nå fram till närmsta eluttag, men ett helt trådlöst, batteridrivet alternativ hade varit önskvärt för en större flexibilitet.

Väl på plats är Gardio 2.0 mycket lätt att använda. Det går att komma åt larmsystemet både via appen eller ett webbgränssnitt och man kan där se kameraflödet i realtid, se bilder och historik från tidigare händelser, samt ändra inställningarna för både kamerorna och systemet i stort. Det går också, förstås, att snabbt larma på eller larma av.

Saknade funktioner

Tyvärr är det också här Gardios svagheter börjar visa sig. För även om systemet är lättanvänt och smidigt i stort, är det lite opedagogiskt och rörigt när det gäller inställningarna. Kamerorna är också ganska sega i responsen när man via fjärrstyrningen försöker rikta in dem och det krävs en hel del pillande innan de är riktade som man vill ha dem.

Denna seghet märks också av när man följer kamerornas liveström. Där finns en fördröjning på flera sekunder och kamerorna hackar och laggar dessutom betydligt. Detta är dock inget som påverkar rörelsedetektionen och larmfunktionen.

Värre är avsaknaden av kompletterande tillbehör och funktioner. Visserligen finns extra kameror, vattenlarm, brandvarnare, batteribackup och extern siren att köpa, men det hade varit önskvärt med exempelvis rörelsesensorer och kontaktsensorer för dörrar och fönster. Det hade också varit bra om det funnits larm för ljud och inte bara för rörelse i bild.

Prismässigt står sig Gardio 2.0 dock bra. Startkostnaden på 2 240 kronor för ett paket med två kameror är helt okej, samma sak med månadskostnaden på 200 kronor med en inkluderad väktartjänst. Inte direkt billigt kanske, men i alla fall prisvärt.

Specifikationer

Produkt: Gardio 2.0
Testad: December 2022.
Inkluderad hårdvara och tjänst för grundpaket: Två kameror, väktartjänst.
Kommunikation: Ip, gsm.
Väktartjänst: Yttre.
Startkostnad grundpaket: 2 240 kr.
Månadskostnad tjänst grundpaket: 200 kronor (två kameror, ytterligare kameror kostar 20 kronor per kamera).
Totalkostnad 5 år grundpaket: 14 240 kr.
Kostnadsfri installation: Nej, egen installation.
Övrigt: Som tillbehör finns extra kameror och batteribackuper för kameror, centralenhet och router. Det går även att köpa till en tjänst för 3g/4g-uppkoppling för 59 kronor i månaden.
Läs mer: Gardio, gardio.se.

Betyg: 4 av 5