Google Chromecast är en magisk produkt som kan förvandla även den enklaste av dumburkar till en avancerad smart-tv. Ja, till och med en vanlig datorskärm kan faktiskt bli en smart tv.

Förklaringen är att Chromecast använder hdmi-kontakten. Det är en standardkontakt för att föra över ljud och bild, och den finns på i princip alla platta tv-apparater och bildskärmar.

Vad du gör är alltså att stoppa in den tunna lilla Chromecast-pucken i hdmi-kontakten (och till strömuttaget).

Genom att koppla den till din trådlösa router kan du spela upp video och visa bilder från valfri pryl. Det spelar ingen roll om det är en Android-telefon, Iphone, dator eller surfplatta. Så länge en pryl är ansluten till din trådlösa router kan du spela upp Youtube, SVT Play, Netflix, bildspel – eller något helt annat.

Bäst av allt är att det här inte är speciellt dyrt. Senaste Chromecast-modellen kostar 470 kronor (hd-upplösning) eller 770 kr (4k).

Hemligt knep

Problemet med Chromecast är att den kräver en wifi-router, något som är självklart i de flesta hem men inte i exempelvis sommarstugor eller husbilar. Det finns dock en smart lösning, och den heter internetdelning.

Både Iphone och Android har ett inbyggt verktyg som gör det möjligt att dela med sig av sin mobila internetuppkoppling (3g, 4g eller 5g). Genom att slå på internetdelningen förvandlas din mobiltelefon till en trådlös router, och det blir på så sätt även möjligt att använda en Chromecast.

För att det här ska funka krävs alltså två mobiltelefoner: En extratelefon som du använder som router och din vanliga.

Tänk på det här innan du börjar

  • Det krävs att du har två mobiler – eller en modell som klarar av att vara router och att casta från samma enhet.
  • Strömmande video förbrukar mycket data och de flesta mobilabonnemang har en ganska låg maxgräns. Ska du titta mycket är det klokt att välja ett abonnemang som ger dig obegränsad datatrafik.
  • Netflix i standarupplösning kräver en hastighet på mellan 1 och 15 megabit per sekund (beroende på kvalitet). Om du har dålig mobiltäckning blir det svårt att komma upp i så höga hastigheter.
  • I vår steg för steg-guide använder vi mobiler med Android One och senaste Chromecast-modellen (Chromecast med Google TV). Vissa menyer kan med andra ord se lite annorlunda ut hos dig, men grundprincipen är densamma.
  • Stöter du på problem när du installerar din Chromecast. Här hittar du Googles hjälpavsnitt.
Chromecast

1. Slå på internetdelning...

Ta fram din ”extramobil” och slå på internetdelning på den. Det här gör du genom att öppna mobilens app Inställningar och välja Nätverk och internet, Surfzon och internetdelning, Wifi-surfzon.Chromecast

2. ... och ställ in

Slå på wifi-surfzonen med reglaget. Du ser nu namnet högst upp i listan och trycker för att ändra det. Du kan även trycka på Lösenord för surfzon för att visa eller ändra det. Mobilen har nu blivit ”förvandlad” till en trådlös router.


Chromecast

3. Koppla upp dig

Lägg undan din extramobil, som inte längre är inblandad i installationen. Ta i stället fram din vanliga mobil och koppla upp dig mot ”routern”. Du använder med andra ord de namn och lösenord som du valde i steg 2.


Chromecast

4. Installera Chromecast

Koppla din Chromecast till ett strömuttag och till en hdmi-kontakt på tv:n. Välj rätt hdmi-kanal med tv:ns fjärrkontroll. Nu startar ett installationsprogram där du först måste installera appen Google Home från Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone).


Chromecast

5. Ställ in...

Du måste nu göra flera inställningar, exempelvis Välj konto och Välj ett hem, men det är bara att följa instruktionerna. Du måste också ge appen efterfrågade behörigheter. Till sist markerar du din Chromecast och skannar qr-koden som visas på tv-skärmen.


Chromecast

6. ... och anslut

Fortsätt att följa guidens instruktioner, exempelvis genom att ange var din Chromecast finns. När du får frågan Anslut till internet är det viktigt att du väljer din extramobil. Nu är allt klart och du kan använda din Chromecast precis som vanligt.