Chromecast är Googles lilla dosa som kan göra även den dummaste platt-tv smart. Du kopplar den till tv:ns hdmi-ingång och kan sedan visa samma sak på tv-skärmen som du ser på din mobil.

Med en Chromecast kan du med andra ord titta på exempelvis SVT Play, Youtube och Netflix på en vanlig tv.

Chromecast är byggd för att kopplas till en trådlös wifi-router. I grund och botten betyder det att den inte går att använda i sommarstugan, husbilen eller på andra platser där vi inte har tillgång till en vanlig router.

Det finns dock ett sätt att lura Chromecast, och det är genom att använda mobilt internet (4g) och två stycken mobiler. Vad du gör är att använda funktionen internetdelning för att ”förvandla” den ena mobilen till en trådlös router.

Det finns också telefoner som klarar av att både dela ut och "casta" från samma enhet.

Oavsett vilken lösning du väljer är det dock viktigt att tänk på att de flesta mobilabonnemang har en gräns för vad du får förbruka, och den är ofta ganska begränsad. Efter några timmar framför Netflix eller SVT Play har du förbrukat dina gigabyte.
Ska du använda Chromecast mycket kan det vara klokt att använda ett abonnemang som ger dig fri surf. Det finns flera sådana.

Tänk också på att menyerna i Android ser lite olika ut i olika modeller. Våra exempel är från en Android One-telefon och Android 9.

Chromecast

1. Dela internet...

Ta fram din extramobil och slå på internetdelning. Det gör du genom att välja Inställningar, Nätverk och internet, Surfzon och internetdelning, Wi-Fi-hotspot.


2. ... och välj lösenord

Växla till och välj Konfigurera för att bestämma namn och lösenord. Du måste alltså ha ett sim-kort med ett abonnemang eller kontantkort för att kunna surfa.


Chromecast

3. Koppla upp

Din extramobil har nu ”blivit en router”, och är inte längre inblandad i installationen. Ta istället fram din vanliga mobil och koppla upp dig mot ”routern” – precis som mot ett vanligt wifi-nät. Namn och lösenord är det du valde i Steg 1. (Om din mobil klarar av att vara både router och casta från samma enhet använder du alltså den nu).


Chromecast

4. Installera Chromcast

Nu kan du installera din Chromecast i enlighet med instruktionerna. När det pratas om router är det alltså din extramobil som det handlar om.