Tycker du att ditt trådlösa nätverk är alldeles för långsamt kan det vara läge att skaffa en ny router, men det finns en relativt enkel sak som du kan testa innan du plockar fram plånboken.

De allra flesta någorlunda moderna routrar har nämligen stöd för dubbla band, närmare bestämt 2,4 och 5 gigahertz (GHz). Det förstnämnda är vanligtvis standard, detta då det ger en stabil uppkoppling även på längre avstånd. Radiovågorna på den här frekvensen kan passera genom både väggar och golv utan problem, vilket gör det till ett lämpligt alternativ för hus och större lägenheter.

Vill du ha en så snabb uppkoppling som möjligt är det emellertid 5 gigahertz som du ska välja. Det förutsätter emellertid att du befinner dig relativt nära routern och att det inte finns något i vägen som stör radiovågorna med den här frekvensen.

Hur vet jag om min router har stöd för 5 GHz?

Om du inte är säker på att just din router har stöd för dubbla band, är det värt att kolla upp det först. Det är ju ingen mening att aktivera 5 GHz på din bärbara dator om du ändå inte kan använda det.

Det enklaste sättet är att helt enkelt leta reda på förpackningen eller manualen till routern i fråga. Har du inte kvar dessa kan du söka på nätet efter specifikationerna för just din modell. Annars kan du logga in på själva routern och kontrollera wifi-inställningarna.

Ibland används exakt samma nätverksnamn (SSID) för både 2,4 och 5 GHz. Om så är fallet bör du kontrollera om du kan separera de båda nätverken i inställningarna för routern. På så sätt kan du nämligen dra nytta av den högre hastigheten för 5 GHz-bandet.

Separata band

Ett bra tips är att byta namn på de båda nätverken så att du enkelt kan skilja på dem, till exempel kan du lägga till 2,4 GHz respektive 5 GHz i slutet av namnen så att de heter något i stil med mitt-wifi-2,4ghz och mitt-wifi-5ghz.

Har min bärbara dator stöd för 5 GHz?

Har du en äldre dator är det inte säkert att den har inbyggt stöd för 5 GHz-bandet. För att kontrollera den saken kan du som kör Windows söka efter Enhetshanteraren i Aktivitetsfältets sökruta och sedan öppna programmet.

Enhetshanteraren

Leta därefter reda på fliken Nätverkskort där du borde se en komponent med namnet Wireless Network Adapter, i vårt fall Qualcomm Atheros AR9285. En internetsökning på denna modell avslöjar att den endast har stöd för 2,4 GHz, vilket innebär att datorn i fråga inte kan använda 5 GHz.

Du kan också högerklicka på adaptern i Enhetshanteraren, klicka på Egenskaper och sedan byta till fliken Avancerat. Där ser du en lista över egenskaper och om det inte finns något alternativ för att aktivera eller inaktivera 5 GHz är det troligtvis så att det saknas stöd. Det kan förstås också vara så att du har installerat fel drivrutin, så det kan vara värt att kolla upp om du har tid och tålamod.

Egenskaper

I princip har de flesta bärbara datorer som sålts de senaste åren inbyggt stöd för 5 GHz, åtminstone så länge som de har stöd för 802.11n, 802.11ac eller senare.

Om du har en äldre dator kan du köpa en wifi-sticka för några hundralappar som du kopplar in i datorns usb-port. På så sätt slipper du investera i en helt ny dator bara för att få en snäppet snabbare wifi-uppkoppling.

Så här aktiverar du 5 GHz på din bärbara dator

Om du har en router och en bärbar dator som båda har stöd för 5 GHz är nästa steg att leta reda på symbolen för wifi på din bärbara dator. Kör du Windows finns den vanligtvis bredvid volymkontrollen i Aktivitetsfältet.

När du bläddrar över tillgängliga nätverk ska du förhoppningsvis hitta dina två alternativ i listan, det vill säga en variant för 2,4 GHz och en för 5 GHz.

Markera alternativet för 5 GHz, trycka på Anslut och ange ditt lösenord. Sedan är det bara att surfa in på valfri sajt.

Windows 10

Vill du se hur stor skillnad det är mellan de båda banden kan du surfa in på Bredbandskollen.se. Glöm bara inte att byta uppkoppling mellan varje test.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander