Blade Pro är Razers mest maxade gaming-laptop, en som också marknadsförts som en seriös arbetsstation och dator för kreatörer. Och visst har den det mesta vi förknippar med det, som en kraftfull Intel Core i7-processor med åtta kärnor, minst lika kraftfullt grafikkort, och en stor, snygg och högupplöst skärm.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Det mesta med Razer Blade Pro 17 är ett imponerande stycke ingenjörskonst, från den maxade grafiken i ett slimmat chassi till dess läckra 4k oled-skärm. Det går dock inte att komma ifrån att priset är svindlande högt, och då ställer vi extra höga krav på detaljerna. Väsnande kylning och en del bökigt handhavande hamnar därför på minussidan. Du kan också behöva uppgradera minnet för att den ska nå sin fulla potential.

Positivt

  • Slimmad och välbyggd.
  • Snygg högupplöst 120 Hz oled.
  • Maxad grafikprestanda.
  • Utmärkt ljud.

Negativt

  • Finns ej att köpa med mer än 16 GB.
  • Högljudd kylning.
  • Relativt tung.
  • Väldigt dyr.

Testad produkt: Razer Blade Pro
Pris49 990 kr hos Cdon.

Det här är ett riktigt påkostat bygge med en prislapp på nästan 50 000 kronor. Det är givetvis en svindlande summa för många datorköpare, så frågan är vem den egentligen är till för. Det finns dock ett par billigare modeller, med beskedligare prestanda och 1080p-skärm. Men även då pratar vi priser mellan 30 000 och 40 000 kronor.

Till det yttre handlar det om en stramt utformad dator med tunn profil, klanderfri byggkvalitet och få utstickande detaljer. Ett par saker drar dock blickarna till sig. Dels en intensiv grön Razer-logga mitt i skärmlocket, dels det faktum att tangentbordet har full rgb-belysning.

Detta ställs in med detaljerad programmeringsmöjlighet för varje individuell knapp i Razers egna Synapse-mjukvara. Det ger massor av möjlighet till roliga effekter, men är onödigt omständligt om du bara vill ha en neutral färg på det. Sådant borde alltid finnas som snabbval. I Synapse gör vi även vissa prestandainställningar samt programmerar tangentbords-makron.

Välbyggt men snyggast på lite avstånd

Blade Pro har ytor i mattsvart aluminium som ser riktigt slående ut till en början, men tyvärr är de även bra på att dra åt sig fingeravtryck och damm, så efter ett tag får den en lite flammig yta. Det kan du givetvis putsa till efter behov, men det kan vara något att tänka på, den är lite snyggare på bild än i verkligheten.

Tangentbordet är centrerat utan sifferknappsats och flankerat av breda högtalarelement. Det håller bra teknisk kvalitet med tydligt klick i knapparna, men det har lite väl kort slaghöjd. Musplattan är stor och bekväm och ger oss fin precision till det mesta, även om en inpluggad mus ofta kan vara att föredra.

För det erbjuder datorn tre normalstora usb 3-portar av snabba gen 2-typen. Utöver det får du också dubbla thunderbolt 3, fast nätverksport och hdmi. En bra och praktisk uppsättning portar som vi uppskattar. Trådlöst är det inte sämre, med wifi 6 och flanderfri mottagning både för det och wifi 5.

De två sakerna som ska göra datorn värd pengarna är dess maxade prestanda, framför allt med kraftfullaste grafikkortet vi stött på i en laptop, Geforce RTX 2080 Super i Maxq-design. Att Razer lyckas få in det i en så här tunn dator är imponerande ingenjörskonst. Med tanke på priser är vi dock lite besvikna på att den inte säljs med mer än 16 GB ram-minne, ens om du beställer den direkt från Razer. Du har möjlighet att uppgradera och utöka till som mest 64 GB, och det ska också finnas en ledig m.2-plats för extra ssd.

Razer Blade Pro 17

Snabb cpu, men inte tyngsta valet

I våra prestandatester märker vi också att processorn presterar lite ojämnt, och aldrig riktigt kommer upp i den nivå som vi ser i andra datorer med samma cpu. Snabbt går det fortfarande och den tuggar sig utan problem igenom både tung videorendering, cad-objekt och annat som utmanar hårdvaran. Och grafik- och spelprestanda är givetvis svårslagbar.

Skärmen är en oled-panel med lika skarp kontrast som skärpa. Den har pekfunktion och är täckt med en glasytsa som för det mesta gör ett bra jobb med att undvika reflexer. Du bör dock undvika för mycket solsken, då den inte hör till de allra ljusstarkaste paneler. Runt 350 cd/m2 kommer den upp i, så det är absolut inte dåligt, men det räcker inte riktigt för en bra upplevelse i fullt dagsljus.

Färgmässigt levererar den precis rätt, med både nära matchning mot dci-p3- och Adobe RGB-standard, även om den som en del andra oled-skärmar vi testat inte riktigt lyckas hålla i färgåtergivningen för perfekt korrekthet. De så kallade delta e-värdena sticker iväg något. På den punkten är en ips-skärm oftast det bättre valet.

Det går inte förneka den livfulla upplevlse som en bra oled levererar, men ibland blir det nästan lite för intensivt att vila ögonen på. Vi verkar också helt sakna möjlighet att ställa skärmen i olika lägen för olika typ av användning. Ibland hade det varit bra att kunna växla ner till srgb-färgomfång, till exempel, eller applicera blåljusfilter för långa arbetspass.

Extra bildfrekvens

Den här oleden levererar dessutom dubbel bildfrekvens, 120 Hz istället för 60. Det ger framför allt en extra fördel i spel, men även på skrivbordet ger högre frekvens en lite extra direkt och snygg känsla. Det kan dock vara en god idé att ställa ner detta om du vill jobba mobilt, då det drar extra mycket batteri.

Detta görs i Synapse-programmet, där vi också kan välja mellan att konstant använda Geforce-grafiken eller aktivera Nvidia Optimus, så att Intel-grafiken tar över vid mindre krävande uppgifter. Det ger märkbart längre batteritid, även om det inte direkt är en dator du är tänkt att använda utan vägguttag särskilt länge.

Datorn kan till och från kylas helt passivt, men det krävs inte mer än någon minut i en webbläsare innan ett påtagligt fläktvinande går igång. I vissa tillfällen kan den ta i rejält, men för det mesta landar fläktarna på ett acceptabelt lite lägre varvtal som visserligen är konstant, men som vi kan tolerera.

Razer verkar inte riktigt ha klart för sig vem Blade Pro är till för. Specifikationerna, med fokus på maxat grafikkort kombinerat med bra men inte maxad processor och minne, och en högfrekvent skärm, gör att den känns som en gaming-pc i ett lite mer avskalat och lyxigt chassi. Och kanske är det esport-proffs som "Pro" i namnet syftar på. Bildskärmen har dock riktig potential för tungt produktivitetsjobb, men datorn blir inte fulländad för det direkt ur lådan.

Specifikationer

Produktnamn: Razer Blade Pro 17
Testad: September 2020
Modellnummer: RZ09-03295N63-R3N1
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i7-10875H, 2,3 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 2080 Super MaxQ, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4 (max 64 GB)
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 17 tum blank oled, 3840x2400 bildpunkter, multitouch, 120 Hz
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, 3st usb 3 typ a 10 bgit, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning, rgb-tangentbord
Ljudnivå: 34-43 dBa
Batteritid: 1h 20min (hög belastning), 8h 30min (låg belastning)
Storlek: 39,5 x 26 x 2 cm
Vikt: 2,75 kg
Rek. pris: 49 990 kr
Aktuellt pris: 49 990 kr hos Cdon.
Garanti: 2 år

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 667 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 118 poäng
Geekbench 5, grafik: 94 115 poäng
Disk, läsning: 875,6 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5