HP Envy 15 är en laptop som vid första anblicken inte ser ut att vara så märkvärdig, med en högst ordinär design, aningen svajig upphängning av bildskärm och bitvis småkantig utformning. Men när vi slår på den är det uppenbart att det här är en dator redo för riktigt krävande uppgifter. För här möts vi både av en skönt skarp oled-skärm i 4k-upplösning, och prestanda så det räcker och blir över.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Är det datorkraft du är ute efter får du det i mängder med HP Envy 15. Core i9-processor, 32 GB minne och RTX-grafik. Den läckra oled-skärmen är suverän för att konsumera media på, och även spel. Även för att skapa samma media, men en lite otyglad färgskala kan behöva finjusteras. Komfort och arbetsro är dock inte hundraprocentig och bloatware drar ner intrycket en aning.

Positivt

  • Mycket höga prestanda
  • Gott om minne och lagring
  • Visuellt slående oled-skärm
  • Snyggt ljud

Negativt

  • Kantig design som påverkar komforten
  • Inte perfekt färgkorrekthet
  • Påtagligt fläktbrus
  • En del bloatware

Testad produkt: HP Envy 15
Pris: Från 34 990 kr hos Prisjakt.

PC för Alla rekommenderar

Envy 15 är byggd mestadels i aluminium, och hade kunnat vara riktigt slimmad, om det inte vore för en bred gummifot på undersidan. Den har sitt syfte, då den lyfter upp datorn några millimeter för att möjliggöra fritt luftflöde och bättre kylning, men det är inte direkt en elegant lösning.

Öppnar vi skärmlocket möts vi av ett aningen kompakt tangentbord med galler för högtalare på vardera sida. Tangenterna är i samma grå ton som resten av datorn och texten på dem inte direkt tydlig om du har otur med ljuset. Men annars är det utmärkt, med lagom slaghöjd och rätt svikt i knapparna. Musplattan är omärkvärdig men gör jobbet utan problem.

Lyfter vi blicken landar den på en av datorns bästa sidor, en amoled-skärm med 4k-upplösning och strax under 400 cd/m2 i ljusstyrka. Med den får vi klockrena kontraster, full färgmatching mot srgb, nästan full dci-p3-färgskala för proffsigt videojobbande och faktiskt även färgskala ganska nära Adobe RGB, vilket passar för fotojobb. Med smidiga programmet HP Display Control går det lätt att växla mellan anpassade lägen för olika typer av användning.

Spretiga färger, kompromisslös prestanda

Den är dock inte klockrent disciplinerad, och färgavvikelsevärdena sticker iväg lite. Det är ingen katastrof, men det är inte samma neutrala återgivning som i till exempel en Macbook Pro. Skärmen har en intressant egenskap, den är ovanligt snabb i svarstiderna. Det kanske inte är så viktigt för Photoshopjobbet, men om du också vill slappna av emellanåt och spela ett spel kan det vara ett plus, i kanten.

Datorn är definitivt snabb nog för det och allt annat vi försöker oss på med den. Här sitter en av de kraftfullaste mobila processorer vi testat, en Intel Core i9 i nya tionde generationen med åtta kärnor och 2,4 GHz basfrekvens. Datorn har också 32 GB ram-minne och en stor ssd på 1 TB. Den hör inte till de allra snabbaste, men vi upplever ingen uppenbar seghet på grund av lagringen.

Grafikkortet är ett Geforce RTX 2060, så vill du spela spel bör du göra det på lägre upplösning än skärmens 4k. Men även då ser det väldigt bra ut. Men framför allt har du grafikkortet som prestandahöjare i program som Photoshop och Premiere, och det är RTX-korten riktigt bra för.

HP Envy 15

Fläktar som märks

Till skillnad från en del kraftfulla laptops på senare tid så har HP Envy 15 såvitt vi kan se inget passivt kylningsläge, utan även när cpu- och grafikkortsbelastning är minimal så susar fläktarna en aning i bakgrunden. Och det krävs inte mycket för att en nivå med vagt vinande bakgrundsbrus konstant infinner sig.

I ett inställningsprogram som heter HP Command Center går det att välja mellan kylningslägena Prestanda som maxar datorkraften, Kallt som både dämpar prestanda och ökar kylning, och Tyst som dämpar bägge. Men helt tyst blir det inte heller då.

Då kan det vara bra med lite annat som överröstar det. Envy 15 har högtalare på vardera sida om tangentbordet och de levererar ett välbalanserat och kristallklart ljud med mycket god detaljåtergivning. Det är kanske inget supertryck i basen, men med lite trixande med medföljande ljudförbättringsprogram från Bang & Olufsen får vi lite mer fyllighet även där. Om än inte så mycket.

Rätt externa anslutningar

Datorn har en väl godkänd uppsättning externa anslutningar, med både dubbla thunderbolt 3, dubbla usb 3 i stort format och hdmi-port. Fast nätverk får vi klara oss utan, men vi får snabb trådlös uppkoppling med både wifi 6 och utmärkt mottagning på wifi 5.

Inga datorer av den här typen har särskilt imponerande batteritid, och här bör du inte göra några långa utflykter utan att ha med dig strömadapter. Som bäst får vi ut ungefär åtta timmars användning. Men då pratar vi ordbehandling på dämpad bildskärm. Och det här är ju en dator som du skaffar för att utnyttja musklerna i. Då får du mer realistiskt tre till fyra timmars jobb ur den.

Datorn kommer med en handfull extraprogram förinstallerade, som Netflix, ExpressVPN och McAfee Livesafe som är prova på-versioner. Det hade vi gärna varit utan. Utöver en handfull appar för support och inställningar från HP och andra hårdvarupartners är det inte heller några mervärden i mjukvaran.

Specifikationer

Produktnamn: HP Envy 15
Testad: September 2020
Modellnummer: 15-ep0029no
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i9-10885H, 2,4 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 2060 MaxQ, 6 GB
Minne: 32 GB ddr4 (max 32 GB)
Lagring: 1 TB, plats för mikro sd
Bildskärm: 15,6 tum blank amoled, 3840x2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st Thunderbolt 3, 2st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 31-40 dBa
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 8h 30min (låg belastning)
Storlek: 35,8 x 23,7 x 1,9 cm
Vikt: 2,06 kg
Rek. pris: 29 990 kr
Aktuellt pris: Från 34 990 kronor hos Prisjakt.
Garanti: 1 år

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 3 699 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 025 poäng
Geekbench 5, grafik: 62 132 poäng
Disk, läsning: 637,2 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5