Acers Concept-D-datorer lanserades 2019, men de första modellerna till svenska marknaden kom först våren 2020. Det finns ett gäng olika modeller, en del med kreativa flippbara skärmar och medföljande stylus-penna. Men den modell vi testat här har traditionell laptop-konstruktion.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Acer kan leverera rätt kvaliteter i en kraftfull och praktisk maskin, men den saknar det där lilla extra som gör att den sticker ut som extra proffsig eller lyxig. Dess generösa fabriksgaranti på tre år tilltalar dock. Vi skulle dock rekommendera att du väntar med att slå till; Acer släpper nya Concept-D 7-modeller under hösten. Då kan det antingen finnas en uppgraderad modell att satsa på, eller så kan denna sjunka ytterligare i pris.

Positivt

  • Hög färgkorrekthet i skärm
  • Varierat portutbud
  • Inte alltför tjock
  • Proffs-grafikkort

Negativt

  • Bitvis irriterande kylning
  • Steget efter i prestanda
  • En del brister i byggkvalitet och ergonomi

Testad produkt: Acer Concept-D 7 Pro
Pris: Från 27 990 kr hos Prisjakt.

Det är en bastant 15-tummare med halvsmala skärmkanter på sidorna, en småkantig design som gör den bekvämare att sitta och jobba på än den är att bära runt, och en vikt på 2,5 kilo. 1,8 centimeter tjock är den faktiskt relativt tunn, men känns ändå lite yxig att bära runt på tack vare skarpa kanter och hörn.

Chassit är mestadels i vit ytbehandlad aluminium och känns överlag stabilt, men den där riktiga lyxkänslan som vi eftersöker i den här prisklassen infinner sig inte riktigt. Det har tydliga galler runtom för kylning och vi kan till och med skönja kylflänsar innanför. Det ger den ett visst intryck av att vara en omdesignad gamingdator.

Tangentbordet är välbyggt, men har lite hårt klickmotstånd i knapparna som kan kännas ovant till en början. Vi är inte heller helt förtjusta i dess bakbelysning, ett märkligt orange sken som dessutom lyser upp knapparna ojämnt. Musplattan gör jobbet, men tappar lite i pixelprecision på ett sätt som gör att vi känner extra stort behov av att plugga in extern mus. 

Gammalt och nytt

Många datorer i denna klass satsar hårt på att modernisera portuppsättningen och fokusera på thunderbolt, men Acer gör tvärtom. Concept 7 Pro har tre stora usb 3-portar, hdmi, mini displayport och till och med fast nätverksport. Men också en thunderbolt 3, så du har alla behov täckta. Det gillar vi. Trådlöst är den fullt uppdaterad med wifi 6 och Bluetooth 5.0.

Prestandamässigt ligger den lite efter de allra vassaste konkurrenterna på marknaden just nu. För det första har den generation nio av Intels Core i7 istället för generation tio. Det är inte så konstigt eftersom datorn introducerades i vintras och de nya processorerna kom förat på senvåren och under sommaren. Men det gör att vi kan klämma ungefär tio till tjugo procent mindre datorkraft ur den jämfört med motsvarande ur senaste generationen.

Grafikkortet är Nvidias Quadra RTX 3000, ett kort som i ren prestanda håller ungefär samma klass som ett GTX 1660, men tack vare snabbare internt minne matchar den i verkliga livet på ett ungefär ett RTX 2060, och den stödjer givetvis Nvidias RTX-funktioner som strålspårning. Men det är inte byggt för att spotta ur sig ganska bra bilder snabbt som i spel, utan är optimerat för just professionellt jobb som cad, med extra precision och hög stabilitet. Är det något du behöver när du vill ha lite extra snabb videorendering eller jobbar med ett 3d-projekl som hobbyist?

Nja, kanske inte. "Vanliga" grafikkort för spel blir allt bättre på proffstillämpningar, och är mer prisvärda, men ett litet plus i kanten blir det. Utöver det får vi 16 GB ram-minne och en ssd på en terabyte som presterar överlag väl.

Acer ConceptD Pro

Utmärkt skärm, för vissa sysslor

Det centrala med datorn är helt klart bildskärmen. Det är en knivskarp 4k-panel byggd på ips-teknik, med skönt reflexfri matt yta, djup svärta för en ips, och därmed också hög kontrast. Den ger oss stabil och jämn ljusstyrka på nästan 400 cd/m2 när den är ställd till max. Det är en aning skillnad i styrka i olika delar av skärmen, men nästan obefintligt med flammighet runt kanterna.

Skärmen levererar långt över srgb i färgomfång och ska enligt specifikationerna matcha Adobe RGB. Den verkar dock missa målet med några procent. Men det är fortfarande mycket bra, speciellt med tanke på att du får väldigt hög färgkorrekthet.

Skärmen är Pantone-certifierad, vilket kan vara ett plus om du till exempel jobbar med att designa trycksaker. Datorn kommer med färdigkalibrerade profiler för srgb och Adobe RGB, men har såvitt vi kan se inga andra egna verktyg för att trimma bilden efter eget tycke och smak.

Högtalare sitter på undersidan av datorn, och levererar ljud med bra tryck och klarhet, men utan den där riktiga finessen i detaljerna som en bra dator som är specialiserad på mediavisning ibland har. Den använder Waves Maxx som ljudförbättringssystem och det gör ett bra jobb med sådant som equalizer och surroundeffekter.

Inte högljudd, men påtaglig

Rejäla högtalare kan vara bra, för ibland kan du vilja överrösta ett rätt så enerverade fläktljud med väsande ton. Acer säger själva att det håller sig under 40 dBa, och det kan säkert stämma, men volym är inte hela nyckeln till ljudupplevelsen. Datorn spinner slumpmässigt upp i högvarv på ett ibland ganska irriterande sätt.

Concept-D 7 Pro har ett batteri på fyra celler och 84 wattimmars kapacitet. Batteritiden är duglig för en laptop av denna kaliber, men inte mer än så. Vi får som bäst ut ungefär en arbetsdag av aktivt användande. Men då pratar vi surf och mejl på minimal ljusstyrka, inte processorkrävande jobb.

Datorn levereras med Windows 10 Pro, och inte överdrivet mycket i form av extra mjukvara, utöver hårdvaruspecifika appar och en behändig kontrollpanel kallad Concept-D Palette, där vi får prestandaövervakning, och ett fåtal extra inställningar. Utöver det får du ett gäng specialerbjudanden på rabatter på mjukvara som eventuellt kan locka.

Acer visar att de kan leverera rätt kvaliteter i en kraftfull och praktisk maskin, men den saknar det där lilla extra som gör att den sticker ut som extra proffsig eller lyxig. Dess generösa fabriksgaranti på tre år tilltalar dock. Vi skulle dock rekommendera att du väntar med att slå till, om du tycker att det här verkar vara datorn för dig. Acer släpper nya Concept-D 7-modeller under fjärde kvartalet i år. Har du lite is i magen kan det antingen finnas en uppgraderad modell att satsa på, eller så kan denna sjunka ytterligare i pris.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Concept-D 7 Pro
Testad: September 2020
Modellnummer: NX.C59ED.003
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i7-9750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Quadro RTX 3000, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4 (max 32 GB)
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 3840 x 2160 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 3st usb 3 typ a, lan, hdmi, mini displayport, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Ljudnivå: 0-40 dBa
Batteritid: 1h (hög belastning), 9h 30min (låg belastning)
Storlek: 35,9 x 25,5 x 1,8 cm
Vikt: 2,5 kg
Rek. pris: 28 490 kr.
Aktuellt pris: Från 27 990 kr hos Prisjakt
Garanti: 3 år

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 731 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 140 poäng
Geekbench 5, grafik: 64 228 poäng
Disk, läsning: 691,35 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5

Acer ConceptD 7 Pro CN715-71P (NX.C59ED.003) Pris vid test: 27990 kr.

Bästa pris just nu: 27988 kr