Startmenyn i Windows 10 genomgår små ändringar då och då. Dess formgivning, efter den fruktansvärda floppen i Windows 8 och 8.1, har nu landat i någonting som de flesta användare gillar. Den har två olika versioner; den traditionella Start-menyn och Start-skärmen.

Med dessa två versioner kan nästan alla Windows 10-användare hitta något som passar. Med det sagt finns det förstås ändå många som vill anpassa menyn till sin egen smak.

Det finns många olika sätt att ändra det här i Windows 10, enbart med hjälp av inbyggda inställningar. Du kan byta till startskärmen, ta bort programlistan och bara behålla brickorna, ta bort alla brickor och behålla programlistan eller ändra färg på menyn (samtidigt ändras dock färgen på aktivitetsfältet och åtgärdscentret). Vi går här inte in på de ytterligare ändringar du kan göra med externa program.

Start

1. Öppna anpassningar

Start-skärmen är vad som är kvar från Windows 8 och är främst avsedd för plattor. Öppna Inställningar och välj Anpassning. Gå till Start och ställ reglaget Visa Start i helskärmsläge i läge .


Start

2. Inga program

Om du vill göra menyn smalare genom att ta bort programlistan, välj i stället att ställa reglaget Visa applistan på Start-menyn i läge Av. Programmen visas fortfarande på en flik, men tar inte upp plats på skärmen.


Start

3. Inga brickor

Om du i stället tycker att brickorna är hemska och vill slippa dem, öppnar du Start-menyn. Högerklicka på rubriken för en grupp brickor och välj Ta bort grupp från Start. Upprepa för alla grupper.


Start

4. Ändra färg

Öppna Inställningar och välj Anpassning. Gå till Färger och välj Anpassad färg, samt standardläge Mörkt. Nu kan du bocka för Start, aktivitetsfältet och åtgärdscenter under Visa accentfärg.