Ikea säger nu att de kommer sluta sälja alkaliska batterier som inte är uppladdningsbara. Enligt möbeljättens tidsplan så kommer dessa att fasas ut helt tills oktober 2021.

I ett pressmeddelande skriver Ikea att de hoppas beslutet ska leda till att deras kunder ska gå över till uppladdningsbara batterier för att spara på både pengar och avfall.

Flera studier visar på att alkaliska batterier har större påverkan på miljön än uppladdningsbara nickel-metallhybrider när de används i vanliga hushållsföremål.

Ikea uppskattar att de sålde omkring 300 miljoner ALKALISK-batterier under 2019. Skulle alla dessa bytas ut mot företagets uppladdningsbara LADDA-batteirer, och dessa skulle laddas över 50 gånger, uppskattar Ikea att det skulle motsvara 5000 ton mindre avfall varje år. Ett LADDA-batteri uppskattas kunna laddas upp till 500 gånger.

Ikea kommer däremot att fortsätta sälja det knappformade engångsbatteriet PLATTBOJ tills vidare. Företaget säger att detta beror på att vissa av deras produkter kräver ett sådant batteri.

Läs också: Populära elmopeder - vi har testat 14 heta modeller