Första oktober presenterade Microsoft ett nytillskott till Surface-familjen. Surface Laptop Go och den sällar sig till 13- och 15-tumsmodellerna av Surface Laptop. Precis som Surface Go är en nerbantad och prispressad Surface, är Surface Laptop Go en nerbantad och prispressad Surface Laptop.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Även om Surface-enheter alltid har god grundkvalitet, samt att Surface Laptop Go dessutom charmar oss med intressanta nya detaljer, är det en hel del som känns som en felsatsning. Den tveksamma batteritiden, den lågupplösta skärm, den högljudda kylningen och en design som bara känns trång utan att i gengäld bli lätt och behändig. Vi förstår inte riktigt hur Microsoft tänkt denna gång.

Positivt

  • Snygg och välbyggd.
  • Goda kontorsprestanda.
  • Bra ljus och färger i skärm.
  • S-läge och fullt Windows som fritt val.

Negativt

  • Under 1080p.
  • Bara kompakt, inte behändig.
  • Undermålig batteritid.
  • Högljudd kylning.

Testad produkt: Surface Laptop Go
Pris: Från 9 490 kr hos Prisjakt (128 gb). 11 669 kr (256 gb) hos Webhallen.

Det handlar alltså om en ”vanlig” notebook-pc med uppfällbar skärm dock med pekfunktion. Men här handlar det om en extra kompakt modell med 12-tumsskärm. Vid första anblick ser den just ut som en hoptryckt Surface Laptop 3. Samma prdodukt fast med mindre mått med Microsofts typiska småkantiga design, med avfasade kanter och matta ytor.

Fäller vi upp skärmlocket möts vi dock av ett par uppfriskande nya designdetaljer som får den att kännas extra modern. Vi gillar kontrasten mellan det mörka tangentbordet och musplattan och det ljusa aluminiumchassit runt dem. Den modell som säljs i Sverige har ljusgrått chassi i matt aluminium och mörkare tangenter, men det verkar finnas andra färgscheman på andra marknader.

Datorn har fått samma jämna om än inte extremtunna skärmkant runtom. I hörnen är skärmen aningen avrundad med några pixlar. Det är en väldigt distinkt detalj som för tankarna mer till mobiltelefoner än laptops. Kanske är det en föraning om den designförändring med mer rundade former som ryktas vara på gång till själva Windows-gränssnittet?

Kompakt till ingen nytta

Allt är solitt och välbyggt, men vi kanske hellre hade sett att Microsoft jobbade på tunnare design och lägre vikt än att till varje pris försöka hålla fast vid en bestämd estetik. Nu vet vi inte riktigt vad poängen med detta kompaktare format är. Surface Laptop Go är fortfarande tjockare och väger mer än många konkurrerande 13,3-tummare.

Surface Laptop Go portar
Surface Laptop Go har samma spartanska portuppsättning som sina storasyskon.

Den största upplevda effekten av det minskade formatet är att tangentbordet blir trängre att jobba på. Tyvärr saknar tangentbordet bakbelysta knappar, vilket vi tycker borde vara standard på alla laptops utom kanske i budgetklassen. Både tangentbord och musplatta håller annars utmärkt kvalitet med rätt känsla och kontroll.

I tangentbordet hittar vi datorns på-knapp. Den har inte samma mekanik, så det är minimal risk att du råkar stänga av datorn medan du försöker skriva, något vi har kritiserat andra laptops för. I knappen sitter också en inbyggd fingeravtrycksläsare. Det är vi inte så vana vid med Surface-produkter, som för det mesta använder sig av ansiksigenkänning med ir-kameran.

Rätta egenskaperna för videomötet

Webbkameran briljerar inte direkt bildkvalitetsmässigt, men den gör det viktigaste rätt. Bilden släpar inte och kameran är bra på att lyfta fram ansikten, även om ljusförhållandena inte är de bästa. Samma sak kan sägas om mikrofonen. Den lyfter fram det som är det viktiga – tydlighet i tal. Det låter lite burkigt tack vare aggressiv brusreducering, men du missar inte en stavelse.

Som alltid i Surface-datorer är det lite torftigt med externa portar. Vi får samma uppsättning som i Surface Laptop 3; en usb 2 typ a, en usb 3 typ c som har stöd för extern skärm, och en hörlursport. Det är allt. Behöver du mer får du köpa en docka och ansluta via Surface Connect-porten, som du annars ansluter batteriladdaren till.

Bildskärmen är i typiskt Surface-format 3:2. Den har respektabel ljusstyrka, god kontrast, jämn ljusfördelning och ett färgomfång som mer eller mindre matchar srgb. Bildkvalitetsmässigt har vi inget att klaga på. Men skärmen känns ändå undermålig, då den har betydligt färre pixlar än Surface-plattor eller i Surface Laptop 3-datorerna.

Surface Laptop Go connect
Surface Connect-porten är en behändig men proprietär laddnnigsport som börjar kännas som en relik.

Det är inte bara färre för att den har mindre mått, utan den är betydligt mindre punkttät. Faktum är att vi inte ens får fulla 1 080 pixlar på höjden, och bara precis över 1 500 pixlar på bredden. Det gör att du helt enkelt inte får särskilt mycket arbetsyta på Windows-skrivbortet.

Dämpad diskant

Vi är inte heller förtjusta i ljudet. Surface Laptop Go har högtalare placerade bakom tangentbordet, och de levererar såväl volym som fylligt ljud vi inte hade förväntat oss i det här lilla formatet. Dock är diskanten märkligt dämpad. Det låter som om någon slängt en filt över datorn. Vi kan inte se att det heller finns någon equalizer-funktion för att kompensera för detta.

Surface Laptop Go finns i tre versioner, alla med samma processor, fyrkärniga Intel Core i5 1035G1. Det som sedan skiljer modellerna år är ramminnet, 4 GB i minstingen och 8 GB i de andra två, samt lagringen på 64, 128 och 256 GB. 64 GB-versionen kör emmc-minne, medan det sitter en riktig ssd-disk, och godkänt snabb sådan, i de två större. Vår testdator är modellen med 256 GB.

Processorn levererar tillräckligt med prestanda för kontorsjobb, surf, en del multitasking och till och med lättare fotoredigering. Grafikkretsen är ingenting för spel, men det tror vi knappast att någon försöker sig på i en dator som denna.

Batteri som inte räcker till

Vi undrar om inte en enklare och framförallt svalare processor hade varit ett bättre val. Med tanke på det trånga skärmformatet samt måttliga ramminet är det ingen dator vi tror att användare gör särskilt avancerade saker på. En processor som kunde göra Surface Laptop Go fläktlös hade varit att föredra. Nu får vi emellanåt istället dras med ett högljutt fläktljud.

Surface Laptop Go stängd
En välbekant Surface-design. Fast lite mindre.

Kanske kunde en nerbantad processor också spara ström. Det hade behövts, för vi imponeras inte av batteitiden. Microsoft hävdar upp till 13 timmars batteritid. Men det är under vad de själva beskriver som ”en blandning av aktiv användning och det moderna vänteläget”. Vad datorn drar när den inte används är visserligen intressant ur ett praktiskt standby-läge, med säger inte så mycket om vad du faktiskt får ur den.

Vi mäter alltid kontinuerlig aktiv användning. Och då är den inte alls lika imponerande. Vi får som bäst ut knappa nio timmar av mycket försiktigt användande. Vid surf och Office-arbete med medelhög ljusstyrka räcker den långt mindre än en full arbetsdag. Batteriet är i alla fall hyfsat snabbladdat, så har du den kompakta lilla strömadaptern tillhands går det lätt att fylla på med mer energi.

Frihet eller trygghet

Surface Laptop Go kör som standard Windows 10 Home i läget S mode. Det innebär att det är låst till att endast köra förinstallerade Windows-appar (inklusive Office-paketet) samt de du hittar i Windows Store, samt använda Edge som webbläsare.

Ska du bara surfa och köra Office finns det ingen anledning att ändra inställningen, den är dessutom extra optimerad och säker. Vill du ha mer frihet under ansvar kan du låsa upp systemet och byta till Windows 10 Home. Detta gör du gratis i Windows Store. Men bytt är bytt, det går inte sedan att bytta tillbaka.

Priset för en Surface Laptop Go ligger på 7 659 kronor med 4 GB ram och 64 GB långsammare lagring. För de två med 8 GB ram och snabbare ssd är priset 9 499 kronor respektive 11 699 kronor. Det känns fortfarande dyrt för vad det är man får. Minsta modellen skulle kunna vara ett prisvärt alternativ, med dess begränsande specifikationer gör oss osäkra på den. Sedan saknar den även fingeravtrycksläsare av någon anledning.

Surface Laptop Go

Specifikationer

Produktnamn: Surface Laptop Go
Testad: November 2020
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i5, 1035G1, 1 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics G1
Minne: 4/8 GB ddr4x
Lagring: 64 gb emmc eller 128/256 GB ssd
Bildskärm: 12,45 tum blank ips, 1536 x 1024 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c, usb 2 typ a, headset, Surface Connect
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home S-läge, bytbar till Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-40 dBa
Batteritid: 2h (hög belastning), 9h 30min (låg belastning)
Storlek: 27,8 x 20,5 x 1,6 cm
Vikt: 1,11 kg
Rek. pris: 9 499 kr (128 GB), 11 699 kr (256 GB)
Aktuellt pris: Från 9 490 kr hos Prisjakt (128 GB). 11 669 kr (256 GB) hos Webhallen.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 230 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 231 poäng, 1 173 single core
Geekbench 5, grafik: 5 776 poäng
Disk, läsning: 789 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5