FRÅGA. Hur tar man bort Microsoft Edge? Programmet har installerat sig automatiskt på en av mina datorer även om jag inte godkänt det. Hur tar man bort det och hur blir man av med påminnelserna?
Micke

SVAR. Det finns tyvärr inget enkelt sätt att ta bort Microsoft Edge. Programmet uppfattas som en integrerad del av Windows, och går därför inte att radera. Det här är samma förklaring till att man exempelvis inte kan ta bort Utforskaren (Windows Explorer) på något enkelt sätt.

Det du kan göra är däremot att välja en annan standardwebbläsare. Om du exempelvis föredrar att använda Google Chrome kan du välja den som förvald webbläsare. Det betyder att om du klickar på en webblänk så blir det inte Edge utan Chrome som öppnas. Så här gör du:

Microsoft Edge
  1. Tryck på Start-knappen och välj Inställningar, Appar, Standardappar. Bläddra dig ned till Webbläsare.
  2. Klicka på ikonen, som kan vara Edge-loggan eller ett plus. Välj Google Chrome (eller den webbläsare du vill byta till).
  3. Stäng fönstret. Nu är det Chrome som är din standardwebbläsare istället för Edge.
  4. Om du vill kan du nu även högerklicka på Edge-loggan i Aktivitetsfältet längst ned på skärmen. Välj Ta bort från aktivitetsfältet så behöver du inte se Edge längre.

Tidigare har det gått att ta bort Edge helt och hållet via Windows avancerade systemverktyg Powershell, även om det var en komplicerad operation

Nyligen meddelande dock Microsoft att Edge inte går att ta bort, något som väckte stor irritation bland många användare.