Läs även: Test av grafikkort – från budget till värsting

Funderar du på att köpa ett nytt grafikkort till din dator bör du ställa dig frågan om vad som ger mest valuta för pengarna sett till din budget. Att köpa det dyraste grafikkortet på marknaden bara för skojs skull är slöseri med pengar.

Ett enkelt svar på frågan är inte lätt att ge, detta då det inte enbart är ren prestanda som räknas. Faktorer som ljudnivå, drivrutiner och vad man får på köpet spelar också in.

Lyckligtvis har vi testat de flesta grafikkort som släppts under de senaste åren, vilket omfattar alltifrån de billigaste budgetmodellerna till de dyraste lyxmodellerna. Så om du vill veta vilket grafikkort som just du ska välja är det bara att läsa vidare.

För tydlighets skull bör vi påpeka att de flesta grafikkort säljs i många olika varianter, till exempel kan du köpa Geforce GTX 1660 från bland annat EVGA, Asus, MSI och Zotac. I den här artikeln fokuserar vi på de grundläggande funktionerna om inget annat anges.

Bästa grafikkort för spel i budgetklassen

För första gången på länge finns det en ny mästare i budgetklassen. Nvidia Geforce GTX 1650 Super är ett fantastiskt grafikkort för spel i 1080p-upplösning och du kan få ut minst 60 bildrutor per sekund i nästan alla moderna spel, detta även om du kör med inställningarna High eller Ultra. Som grädde på moset är grafikkortet både svalt och tyst, något som vi uppskattar.

Asus ROG Strix GeForce GTX 1650 Super
Foto: Brad Chacos/IDGAsus ROG Strix GeForce GTX 1650 Super.

Modellen som vi har testat levereras med 4 gigabyte GDDR6-minne och Nvidias nya videokodare Turing NVENC, något som saknas i ”vanliga” Nvidia Geforce GTX 1650. Den enda anledningen till att välja den sistnämnda varianten är om du vill göra om din jobbdator till speldator och saknar extra strömkablar, annars är det definitivt värt att hosta upp en hundralapp extra för Super-varianten.

Föredrar du AMD framför Nvidia är det Radeon RX 5500 XT som gäller. Det här kortet baseras på den nya RDNA-arkitekturen som kallas för Navi och vi bjuds bland annat på stöd för PCIe 4.0 och 4 eller 8 gigabyte GDDR6-minne.

Sapphire Pulse Radeon RX 5500 XT
Foto: Brad Chacos/IDGSapphire Pulse Radeon RX 5500 XT

Radeon RX 5500 XT är både dyrare och långsammare än Nvidia Geforce GTX 1650 Super, men å andra sidan slukar det mindre energi.

Det här är ett bra grafikkort som klarar av de flesta spel i upplösningen 1080p, åtminstone om man justerar några av inställningarna.

Nöjer du dig med att spela med inställningarna på Medium eller High kan du spara en slant på att välja Radeon RX 570 i stället. Men det bör påpekas att grafikprocessorn Polaris börjar kännas aningen föråldrad.

Bästa grafikkort för 1080p-spel

Många nöjer sig med 60Hz-skärmar och 1080p-upplösning, detta då det är det mest prisvärda alternativet för att spela dagens spel.

Medan ovannämnda Nvidia Geforce GTX 1650 Super räcker långt om du har en begränsad budget får du mer valuta för pengarna om du väljer den snäppet dyrare syskonmodellen Nvidia Geforce GTX 1660 Super.

Asus Dual GeForce GTX 1660 Super EVO OC
Foto: Brad Chacos/IDGAsus Dual GeForce GTX 1660 Super EVO OC

Det här grafikkortet erbjuder bland annat extra snabbt GGDR6-minne, något som ger 7-18 procent högre prestanda. Det innebär att du kan köra de flesta 1080p-spel med inställningarna på max och ändå få ut minst 60 bilder per sekund.

I våra ögon finns det ingen större anledning att välja ”vanliga” GTX 1660 eller den ännu dyrare modellen GTX 1660 Ti i stället för GTX 1660 Super. Här får du nämligen rätt balans mellan pris och prestanda.

Det främsta alternativet från AMD i det här segmentet är Radeon RX 5600 XT. Om du får tag på varianten med uppgraderat VBIOS får du uppemot 10 procent mer prestanda jämfört med den äldre varianten. Vill du vara på den säkra sidan väljer du Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT, ett grafikkort som vi rekommenderar starkt. Där kan du nämligen växla mellan de två BIOS-versionerna.

Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT
Foto: Brad Chacos/IDGSapphire Pulse Radeon RX 5600 XT

Tycker du att Radeon RX 5600 XT är i dyraste laget kan du förstås välja de äldre modellerna Radeon RX 580 eller Radeon RX 590, men i våra ögon börjar dessa grafikkort kännas aningen föråldrade.

Bästa grafikkort för 1440p-spel

I och med lanseringen av Geforce RTX 30-serien är det svårt att rekommendera några andra kort när det gäller att spela i upplösningen 1440p.

Geforce RTX 30-serien
Foto: NvidiaNvidia Geforce RTX 30-serien

Nvidia Geforce RTX 3070 erbjuder till exempel prestanda i nivå med det förra flaggskeppskortet Geforce RTX 2080 Ti till ett betydligt mer konkurrenskraftigt pris. Därmed är det i princip meningslöst att fortsätta rekommendera korten i RTX 20-serien om du inte hittar dem till fyndpris.

Radeon RX 5700 med 8 gigabyte minne är visserligen ett hyfsat alternativ för dig som föredrar AMD, men det är svårt att hitta detta grafikkort till ett bra pris.

MSI Radeon RX 5700
Foto: IDGMSI Radeon RX 5700

Om du verkligen vill maximera ditt 1440p-spelande är det Geforce RTX 3080 som du ska välja. Till och med när vi använder Ultra för alla inställningar får vi ut mer än 100 bildrutor per sekund med alla spel som vi testat.

Geforce RTX 3080 är tillräckligt snabbt för att aktivera både strålspårning (ray tracing) och Nvidias DLSS-teknik, något som inte är fallet med föregångarna i RTX 20-serien.

Om du bara har en vanlig skärm med en uppdateringsfrekvens på 60 hertz är det i och för sig ganska onödigt att köpa RTX 3080, det här är ett kort som som lämpar sig bäst på skärmar på minst 120 hertz. Fast har du en ultrabred 60 Hz-skärm med upplösningen 3440x1440 kan du ändå ha nytta av detta grafikkort.

Bästa grafikkort för 4k-spel

Även om du vill spela i 4k-upplösning är det Geforce RTX 3080 som är det bästa valet, närmare bestämt varianten som kallas för Founders Edition.

Geforce RTX 3080 Founders Edition levererar häpnadsväckande prestanda jämfört med sin föregångare. Dessutom är det ett snyggt grafikkort och det enda som vi kan klaga på är att det krävs en adapter för att använda strömkontakten med 12 stift.

Geforce RTX 3080 Founders Edition
Foto: Brad Chacos/IDGGeforce RTX 3080 Founders Edition

Även Geforce RTX 3070 borde duga utmärkt för att spela i 4k-upplösning, men det har vi i skrivande stund inte testat än.

Vill du ha ett alternativ från AMD bör du vänta till slutet av oktober, då lanseras nämligen ”Big Navi” Radeon RX 6000-serien. Exakt hur bra dessa kort är på 4k-spel återstår emellertid att se.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander