I sällskapsspelet Rappakalja handlar en av kategorierna om juridik. Här beskrivs heltokiga lagar runt om i världen, och deltagarna ska gissa om en beskrivning är sann eller falsk.

Ett påstående som skulle platsa här är ”I Sverige måste den som köper en dator betala pengar till landets violinister” eller ”I Sverige kan dansare straffbeskatta mobilanvändare?” (Ledtråd: Båda påståendena är sanna.)

Så här ligger det till: När du köper en pryl med någon slags lagringsutrymme tillkommer en extra avgift. Den brukar kallas ”kassettskatt” eller "kassettersättning" eftersom den skapades på kassettbandens tid.

Tanken var att upphovsmännen skulle kompenseras för att försäljningen minskade när vi spelade in grammofonskivor på kassett.

Då, för 40 år sedan, fanns det någon slags logik i systemet eftersom kassettbanden nästan bara användes för just musikkopiering.

Sedan dess har kassettbanden ersatts av andra lagringsmedier, men avgiften har blivit kvar – nu under namnet privatkopieringsersättning.

För varje teknikskifte har systemets legitimitet urholkats. När kassettbanden ersattes av cd-skivor fortsatte vissa att privatkopiera, men skivorna hade också ett annat användningsområde: Backup av data. För usb-minnen, hårddiskar, datorer och mobiler blev kopplingen till privatkopieringen ännu lösare.

Det stora dråpslaget kom när vi gick över till strömmande tjänster. När cd och dvd ersattes av Spotify och Netflix blev privatkopieringen både omöjlig och onödig – och plötsligt började upphovsmännen faktiskt få betalt för all sorts användning.

En föråldrad lagstiftning gjorde dock att den privata organisationen Copyswede, som företräder violinister, dansare och andra upphovsmän, kunde fortsätta ta ut ”kassettskatten”.

Idag måste vi betala ersättningen på i princip alla prylar, men under flera år har Copyswede och motparten Elektronikbranschen varit oense om hur hög avgiften ska vara. I veckan kom de överens, och det mest intressanta är att privatkopieringsersättningen får ett maxtak på 75 kronor för varje mobil, dator eller surfplatta.

Med tanke på att Copyswede tidigare har kämpat för att få ta ut 3 000 kronor i avgift för mobiltelefoner med 1 TB lagringsutrymme måste avtalet betraktas som en seger för Sveriges konsumenter.

Själv tror jag att Copyswedes förhandlingsvilja hänger ihop med den statliga utredning som ser över hela systemet med privatkopieringsersättningen. Nästa vinter ska utredaren Monika Sörbom presentera ett modernare system.

Jag hoppas att hon ser igenom Copyswedes strategi. Även om en låg privatkopieringsersättning är bättre än en hög så är det dags att inse att hela systemet måste förändras.

I en värld när vi konsumenter betalar en fast månadsavgift för Spotify och Netflix är det helt orimligt att vi dessutom ska betala en avgift när vi köper den teknik som behövs för att titta och lyssna.

Visst måste vi ha en kulturpolitik som gör att både violinister och dansare kan överleva, men det är inte rimligt att lägga den notan på oss it-konsumenter.