De flesta moderna datorer har en processor med integrerad grafik, men det är fortfarande många användare som väljer att skaffa ett dedikerat grafikkort för krävande uppgifter som spel och videoredigering.

Läs även: Test av grafikkort i olika prisklasser

I teorin ska din dator kunna växla automatiskt mellan den integrerade grafiken och det dedikerade grafikkortet beroende på arbetsuppgift, men det är långtifrån alltid som det fungerar som avsett. Därför kan det vara en klok idé att ställa in att det dedikerade grafikkortet ska användas som standard för vissa program och spel.

I den här guiden använder vi ett grafikkort från Nvidia. Har du ett grafikkort från Amd är processen liknande, men det skiljer sig åt en del beroende på exakt vilket kort du har.

Läs även: Välja grafikkort för spel – så gör du bästa valet för dina behov

Så här gör du

Vi förutsätter att du redan har installerat mjukvaran för ditt Nvidia-grafikkort. I så fall börjar du med att högerklicka på skrivbordet och välja Nvidias kontrollpanel i listan.

Nvidias kontrollpanel

Nästa steg är att bege dig till 3d-inställningar i den vänstra sidospalten och välja alternativet Hantera 3d-inställningar.

Vill du alltid använda dig av samma grafikkort kan du under de globala inställningarna hitta alternativet Föredragen grafikprocessor. Där kan du välja mellan Automatisk, Nvidia eller Intel och då är det förstås Nvidia du ska välja.

Hantera 3d-inställningar

Föredrar du att enbart använda ditt Nvidia-kort med viss mjukvara klickar du i stället på fliken Programinställningar.

Programinställningar

Där kan du sedan i lugn och ro ställa in separata grafikval för dina program och spel. När du är nöjd är det bara att stänga ner Kontrollpanelen och förhoppningsvis ska du i fortsättningen få ut lite mer prestanda från din dator.

Programinställningar

Översättning och bearbetning: Mikael Markander