2021-08-30: Testet uppdaterat med aktuella priser.

Linksys provade på wifi 6 våren 2020 med Velop MX, en kraftfull meshrouter som vanligen säljs i paket om två eller tre och är tänkt för stora villor. Under sommaren samma år kom till slut ett par mer traditionella fristående routrar som dels är mer lämpade för mindre lokaler, dels har komplettare funktionsutbud. En av dem är MR7350, en budgetmodell främst tänkt för mindre lägenheter och färre användare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med MR7350 får du stabila prestanda för alla småprylar, plus ett par aktiva användare åt gången, men inte mer. Det räcker dock perfekt i ett litet hushåll, och räckvidden är bäst i klassen. Smidig administration med bra fjärråtkomst är ett plus, och de få extrafunktioner som routern har hanterar den väl.

Positivt

  • Kompakt och diskret designad.
  • De flesta wifi 6-fördelarna.
  • Snygg och smidig fjärradministration.
  • USB för filserver.

Negativt

  • Inga höga topphastigheter.
  • Något kort räckvidd på wifi 5.
  • Få övriga funktioner.

Testad produkt: Linksys MR7350
Pris: 749 kronor hos Proshop

PC för Alla rekommenderar

Den lanserades med ett pris på närmare 1 700 kronor, men föll snabbt i pris i butik och har sedan julen 2020 nästan alltid gått att få tag på i stora butiker för mellan 800 och 1 000 kronor. Hittar du den inte för så lite så vänta ett par veckor och försök igen på en prisjämförelsesajt, så behöver du inte betala överpris.

MR7350 ser mestadels ut som en traditionell router, men har en diod mer i stil med en meshrouter på ovansidan. Den blinkar lila under konfiguration, lyser svagt vitt när allt fungerar som det ska eller rött om den har något att varna för. Vi saknar lite att direkt se sådant som status på wifi-frekvensbanden och internetuppkopplingen.

Läs även: Test av wifi 6-routrar

Annars är det en fyrkantig svart låda med två uppfällbara antenner i bakkant, och en typisk standarduppsättning anslutningar: fyra gigabit lan-portar och en gigabit wan, samt en usb 3-port där du kan ansluta extern lagring och göra routern till en enkel smb-filserver. Det är ovanligt i en så här prispressad router, och det blir ett extra plus för det. Du får en wps- och en reset-knapp på baksidan, men inga andra fysiska kontroller, som switch för att slå av och på wifi eller diodbelysning, som en del routrar har.

Smart bonusstöd för mesh

Linksys routrar i nya MR-serien kombinerar traditionella routerfunktioner och wifi 6-stöd med full mesh-kompatibilitet, så du kan välja att köra den som fristående router, men även ansluta ytterligare Velop-enheter till den. I konfigurationen benämns och hanteras den som en ”Velop”-enhet, och installationen avslutas med valet att lägga till nästa nod, eller hoppa över det steget.

Linksys MR7350
På högkant, om du vill väggmontera routern, sticker antennerna ut rakt uppåt. Det gör då även kablar, vilket möjligen kan göra den lite otymplig att montera.

Installation sker med fördel med Linksys mobilapp för Android och IOS, och routern har inbyggd bluetoothenhet som gör att den hittas utan någon manuell anslutning. Appen söker snabbt reda på routern och sätter igång installationen. Här krävs en registrering av Linksys-konto, vilket också ger dig tillgång till ett molnbaserat administrationsgränssnitt på webben och fjärråtkomst även via appen. Utöver det behöver du namnge ditt wifi och sätta lösenord.

Som standard har 2,4 GHz- och 5 GHz-banden samma namn och routern tilldelar anslutna enheter automatiskt. Vi tycker dock inte den verkar göra det särskilt smart. En stationär pc som vi vill kunna använda för snabba filöverföringar och nerladdningar, hamnar till exempel på långsammare 2,4 GHz.

Lite i appen, lite mer via webb

I appen kan du inte göra något åt det, där är den enda wifi-inställning du kan göra att byta lösenord eller ändra samlat ssid. Du kan också aktivera ett gästnätverk. Går vi in i webbgränssnittet, vilket kräver en separat koppling med hjälp av en kod på routerns baksida, får vi tillgång till mer detaljerade router- och wifi-inställningar.

Där kan du dela upp dem om du föredrar det. Du kan till exempel inte manuellt välja wifi-kanal. För wifi 6-enheter är det ett mindre problem då just förmågan att undvika störande nätverk hos grannarna är en av standardens viktigare funktioner. Men har du många wifi 5-prylar får du hoppas att routerns automatik för det är bra nog.

Utöver den måttliga möjligheten att påverka wifi är det gott om inställningsmöjligheter både i webbgränssnittet och positivt nog också i appen. Det är sällan vi känner behov av att lämna den för att göra inställningar. Vi hittar inställningar för portvidarebefodran, mac-filter och en handfull andra saker vi vanligen inte får i routrars mobilappar. Sedan finns ännu fler inställningar och funktioner i webbgränssnittet.

Linksys MR7350 baksida
Linksys MR7350 ger oss det förväntade för en enklare router. Usb-port är ett plus, det är det inte alltid man får i budgetroutrar.

Routern har inte stora mängder extra funktioner, men du får tillgång till ett lätthanterat gästnätverk och en enkel föräldrakontrollfunktion som ger dig snabb kontroll av anslutna klienter, schemalagda pauser i internettillgång och innehållsfilter i form av en manuell svartlista på blockerade webbadresser. Du kan också som tidigare nämnt ansluta en extern disk på usb-port, och den är då lätt att dela ut som en mapp i nätverket. Däremot går det inte att ansluta och dela en usb-skrivare.

Inte så snabbt, men stabilt

Med 5 GHz-bandet ”befriat” kan vi ansluta till det manuellt och få en bättre bild av routerns prestanda. Det här är inte direkt en fartoptimerad prestandamaskin, och några gigabithastigheter kommer vi aldrig upp i. Den stödjer inte 160 MHz kanalbredd utan bara enklare 80 MHz. Som bäst, med några meters fri sikt till routern kan vi föra över filer med knappt 500 Mbit/s hastighet mellan en wifi 6-ansluten dator och en ethernet-ansluten.

Då du inte har mer än 1,2 Gbit/s att röra dig med på 5 GHz, och ytterligare cirka 600 på 2,4 GHz så innebär det att du kan få snabba strömnings- och nerladdningshastigheter på ett par enheter åt gången. Men med smartare pakethantering i wifi 6 kan du göra det och fortfarande surfa eller hålla annan molnbaserad kommunikation igång på andra prylar som inte behöver stor bandbredd.

Och du får också andra wifi 6-fördelar som mindre risk att prestanda störs av grannarnas wifi, och bättre räckvidd än vad 5 GHz klarar i wifi 5. Även två rum bort kan vi tanka data snabbt och strömma i 4k.

Linksys app
Linksys mobilapp har mer möjligheter att ställa in routeregenskaper än vad sådana appar brukar ha till routrar. Däremot är möjligheten att trimma wifi mer begränsat. Det är även ganska begränsat om vi istället går in i webbgränssnittet.

Tyvärr har routern ett problem med just wifi 5. Topphastigheten är ungefär densamma för en dator med wifi 5-nätverkskort som en med wifi 6, men räckvidden är inte den bästa. Hastigheterna faller snabbt på lite för långt avstånd. Så har du routern lite olyckligt placerad kan äldre prylar få problem i andra änden av hemmet.

Får du tag på Linksys MR7350 till pressat pris under tusenlappen, så är den på flera sätt den bäste routern för en budget som du kan köpa just nu. Topphastigheten är dock låg och trots usb-port är inte funktionsutbudet i topp. Men stabil wifi med bra räckvidd kommer Linksys långt på.

Specifikationer

Produktnamn: Linksys MR7350
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Linksys
Trådlösa protokoll: Wifi 6, Bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, mesh-stöd
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 21,5 x 15,2 x 15,3 cm
Pris: 749 kronor hos Proshop

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 481 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 430 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 301 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5