Testad produkt: Andersson WBC 1.1
Pris: 499 kronor hos Netonnet.

Andersson är återförsäljaren Netonnets märke med prylar i mestadels den lite lägre prisklassen. Andersson WBC 1.1 är en av dessa, en webbkamera som kommer med en blygsam prislapp men som ändå levererar video i full hd.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Andersson WBC 1.1 är en bra kamera för dig som vill ha full hd utan att behöva betala mer än 500 kronor. Den är stabil och håller vad den lovar, perfekt för videomöten med familj eller kollegor. Om du vill ha mer högkvalitativ bild kommer du behöva betala lite mer, men sett till prislappen levererar kameran upp till förväntningarna.

Positivt

  • Prisvärd.
  • Bra autofokus.
  • Stabil.

Negativt

  • Alldeles för mycket kontrast.
  • Brusig mikrofon.

Designen är snygg och smidig. Vi monterar den på samma sätt som många andra webbkameror, med hjälp av en klämma som kan fästas på en skärm, men på undersidan finns även ett fäste som ger oss möjligheten att skruva fast kameran på stativ. Runt linsen sitter två par blå lampor som indikerar att kameran är på.
Andersson WBC 1.1
Andersson WBC 1.1 fästs precis som i princip alla moderna webbkameror genom att hängas på skärmen, men har även fäste för stativ på undersidan.

WBC 1.1 marknadsförs som wide angle, vilket gör att vi förväntar oss en vidvinkellins, men med 65 grader får vi faktiskt en rätt smal brännvidd. Det här är inget negativt i sig, tvärtom tycker vi att linsen räcker mer än tillräckligt, även om marknadsföringen är lite missvisande.

Under testets gång levererar WBC 1.1 riktigt stabilt. Ingen av tjänsterna vi använder den i har problem med den och den startar varje gång utan strul. Autofokus fungerar klart godkänt, men ibland när vi startar upp kameran är det som om den måste kalibrera sig själv och tappar fokus i någon sekund.

Lever upp till förväntningarna, på gott och ont

Även närgränsen är riktigt bra, vi kan hålla upp objekt enbart ett par centimeter från linsen och ändå få det i fokus. Vitbalansen tenderar att gå lite åt det kalla hållet, men det är ingenting som stör oss överdrivet mycket.

Anderson WBC 1.1
Kombinationen av något stark kontrast, kall vitbalans och överexponering ger knappast ett smickrande resultat, men tydligt!

Andersson WBC 1.1 är den billigaste kameran vi testat, och även om vi här får full hd så märks det att man kompromissat något med bildkvaliteten. Kontrast och färgmättnad är på tok för höga vilket ger ett minst sagt osmickrande resultat i våra videosamtal. I dunklare miljöer blir bilden väldigt brusig, men kameran lyckas ändå exponera oss tillräckligt för att vi ska kunna urskiljas, vilket är mer än vad flera andra, dyrare kameror lyckas med.

Mikrofonen lämnar en del övrigt att önska, då vi här får leva med ett konstant litet surr. Den tar dock upp röster relativt bra för prisklassen.

Specifikationer

Testad: Oktober 2020
Modell: Andersson WBC 1.1
Tillverkare: Netonnet
Vidvinkel: 65 grader
Upplösning: Full hd (1920x1080), 30 fps.
Mjukvara: Nej.
Anslutningar: USB 2.0
Mikrofon: Ja (mono)
Pris: 499 kronor hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5