Republic of Gamers är, som namnet föreslår, Asus märke riktat mot gamers. Deras webbkamera Eye är med andra ord tänkt för just spelare, som planerar att använda kameran i streamingsyfte. Vi kan välja att filma i upp till 60 fps med full hd-upplösning, och prislappen ligger på drygt tusen kronor i skrivande stund.

Betyg 5 av 5

Omdöme

ROG Eye må vara marknadsförd mot gamers, men fungerar fantastiskt bra oavsett användningsområde. Med knivskarp bild och krispigt ljud är det här ett riktigt bra val för den som kan tänka sig att betala prislappen.

Positivt

  • Riktigt bra bild för videosamtal.
  • Bra mikrofon.
  • Upp till 60 fps i full hd-upplösning.

Negativt

  • Inte optimal monteringsprocess.
  • Dyr.
  • Värdelös i dunklare ljussättning.
 

Testad produkt: Asus ROG Eye
Pris: Från 1 095 kronor hos Prisjakt.

Annorlunda design

ROG Eyes design och monteringslösning är något annorlunda. Det är en kompakt, svart fyrkant som inte fästs med den ordinarie klämkonstruktionen vi är vana vid, utan hängs på ovankanten av vår skärm. Det ger oss begränsade möjligheter att välja vilken vinkel vi vill ha kameran i.

ROG Eye
ROG Eye kläms fast på skärmens ovansida, en monteringslösning som ger oss begränsad möjlighet att anpassa vinkeln.

Som tur är får vi även med en kompakt liten ställning att sätta kameran på som kan placeras på skrivbordet eller fästas i ett stativ, vilket vi skulle säga är det bästa sättet att montera ROG Eye på. En lampa visar om kameran är på eller inte, i övrigt har vi inga åtgärder för att värna om vår integritet.

Krispigt resultat

PC för Alla Bäst i test

ROG Eye är den kamera i testet som levererar överlägset bäst ljud, med två mikrofoner placerade i kameran riktade framåt. Här får vi ett krispigt ljud som nästan ger effekten av att vi använder en extern mygga. Ibland påpekar de vi samtalar med att ljudet nästan blir för krispigt i deras hörlurar. Asus menar även att de kan sortera bort tangentbordsklick och andra röster, vilket är något av en överdrift, men vi är ändå imponerade av resultatet.

Kontrasten är riktigt fin och vitbalansen likaså. Balansen mellan hög- och lågdagrar är bra, även när ljusförutsättningarna förändras. Med en lagom mättnad i färgerna blir resultatet riktigt smickrande. Dock är vidvinkeln något snäv, så ha det i åtanke om du planerar att videosamtala med hela familjen i bild.

ROG Eye
ROG Eye ger ett riktigt proffsigt resultat.

ROG Eye kommer med en funktion som känner igen var vårt ansikte är. Det här är inte bara hjälpsamt för att se till att autofokus prioriterar vårt ansikte framför någonting annat i bild, utan även för hur kameran väljer exponering.

I motljus till exempel, där många andra kameror felaktigt sänker ljusstyrkan och gör vårt ansikte grovt underexponerat, ser ROG Eye till att behålla ljusstyrkan. Det här märks dock inte under allt för extrema förutsättningar; sitter du mitt framför en väldigt ljus bakgrund kommer du fortfarande bli en siluett. Vi tycker även bilderna i marknadsföringen där kameran till synes lyser upp ansiktet på användaren är något missvisande, då ROG Eye är en av de sämre kamerorna vi testat när det kommer till mörkerfilmning.

Specifikationer

Testad: September 2020
Modell: ASUS ROG eye
Vidvinkel: Ingen uppgift
Upplösning: 60 bilder i sekunden i full HD, och upp till 2593x1944 upplösning med 30 fps.
Mjukvara: Nej.
Anslutningar: Usb typ C.
Mikrofon: Dual stereo mikrofon.
Montering: Fästs i överkant av skärm, alternativt med medföljande ställ med standardfäste för stativ.
Pris vid test: 1 090 kronor.
Pris: Från 1 095 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 5 av 5

Asus ROG Eye Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 1095 kr