Om vi skulle dela ut pris för absolut mest spejsade design hade Hue HD Pro Camera tagit hem det med marginal. Den här kameran ser ut som något som snarare skulle passa in i en operationssal, med en flexibel ”hals” som vi kan välja att fästa direkt i datorn eller i en medföljande fot. Hue HD Pro kommer i flera färger, men att vi har den blå-vita modellen gör inte att tankarna går mindre till en steril sjukhusmiljö.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Hue HD Pro tar definitivt hem priset när det kommer till intressant och innovativ design. Men själva videokvaliteten är tyvärr en annan femma. Här är det lite glappigt, instabilt och svajjigt, vilket drar ned betyget och gör att vi inte kan ge den en rekommenderar-medalj den här gången.

Positivt

  • Innovativ upphängning.
  • Möjlighet till manuell fokus.
  • Mångfunktionell mjukvara…
     

Negativt

  • … med fult och klumpigt gränssnitt.
  • Instabil mikrofon.
  • Tappar kontakt med datorn om vi flyttar på den för hastigt.
  • Problem med vitbalans.

Testad produkt: Hue HD Pro Camera
Pris: 779 kronor hos Visunext.

Designen är såklart inte bara tänkt att vara uppseendeväckande, utan även praktisk. Här kan vi ställa in kameran så att den är precis där vi vill ha den. Det rombformade huvudet är utrustat med fyra små lampor. Det ska dock sägas att de här knappast gör någon särskilt stor skillnad förutsatt att du inte sitter i ett becksvart rum, eller väldigt nära kameran.

HUE HD Pro
Med Hue HD Pros flexibla hals kan vi justera kamerans position fritt.

Praktisk och innovativ design

När vi väl fått kläm på hur vi bäst riktar ”halsen” är det här faktiskt en riktigt bekväm och smidig monteringsteknik med många valmöjligheter för att få till en bra vinkel. Tyvärr tappar kameran kontakten med datorn om vi vrider på den för mycket under mötets gång. Utformningen gör även Hue till en av de klumpigaste modellerna vi testat, även utan den tillhörande basen, så vi skulle inte rekommendera kameran till någon som behöver använda den på språng.

Runt linsen kan vi vrida på ett reglage för att ställa in manuellt fokus, en funktion som kanske inte används supermycket under videomöten, men vi uppskattar möjligheten om vi till exempel vill använda kameran till att skanna dokument och så vidare. Kameran har även autofokus som fungerar som det ska.

HUE HD Pro manuellt fokus
Genom att vrida på ringen runt själva linsen kan vi själva ställa in manuellt fokus.

Mikrofonen ska vara brusreducerande, men har ironiskt nog ett konstant grundsurr vilket är minst sagt irriterande. Den är dessutom extremt labil och stänger av sig själv konstant. Vi skulle starkt föreslå att användare av kameran köper extern mikrofon med den här kameran.

Mjukvara som taget från Windows 95

Den tillhörande mjukvaran kommer med flera intressanta funktioner för den som vill använda kameran för mer än bara videosamtal. Här kan vi spela in filmer, skanna dokument och göra animationer. Här kan vi även ställa in kontrast, färgmättnad, nyans, skärpa och annat, som när vi filat lite på det får till riktigt bra bild. Tyvärr ser programmet ut som någonting från början av 2000-talet, med bilden buggig och utdragen.

HUE Intuition
Hue Intuition bjuder inte på det fräschaste gränssnittet vi sett, men har sina fördelar.

Hue HD Pro har lite problem när det kommer till vitbalansen. Ofta är den perfekt, men ibland verkar den ställa in vitbalans efter vår hudton i tron om att det här ska vara en vit vägg, vilket gör att det, beroende på användarens egen hudton såklart, blir lite skevt. I vårt fall tenderar den att skifta åt det gröna hållet, så pass allvarligt att det ser ut som om Baby Yoda håller i videomötena.

Specifikationer

Testad: September 2020
Modell: Hue HD Pro Camera
Vidvinkel: Ingen uppgift
Upplösning: 1280 x 720, 30 fps.
Mjukvara: Ja, Hue Intuition.
Anslutningar: Usb 2.0
Mikrofon: Ja (mono)
Montering: Kan kopplas in direkt i dator eller via medföljande bas. Flexibel hals kan anpassas fritt.
Övrigt: Inbyggd led-belysning.
Rek. pris: 79 dollar (exkl. moms och skatt).
Pris: 779 kronor hos Visunext.

Betyg: 2 av 5