ROG Rapture GT-AX11000 är Asus mest maxade router. Den släpptes redan hösten 2019 och kom då med en firmware som låste upp de flesta wifi 6-funktioner, men inte alla. Sedan dess har den uppgraderats med ny mjukvara och stödjer nu även OMFDA, vilket främst gör nätverket mer effektivt om du har många anslutna enheter att hålla reda på, och wpa3, för ökad säkerhet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Här tar Asus allt vi gillar funktionsmässigt med Asus-routrar och trycker in ännu mer funktionalitet. Och det utan att det blir extra rörigt. Prestanda är i toppklass och gillar du färgglada neonljus får du även det. Men så får du betala för det, och behöver gott om plats att ställa routern.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Utmärkt räckvidd och kapacitet.
  • Stort funktionsutbud.
  • Extra funktioner för spel.

Negativt

  • Stor och otymplig.
  • Inte maxad hastighet på långa avstånd.
  • Aningen rörigt gränssnitt.
PC för Alla rekommenderar

Rek. Pris: 5 490 kronor
Pris: 3 790 kronor hos Prisjakt

Det är en rejäl pjäs med bred, fyrkantig bas och bastant vikt. Den har också hela åtta antenner som du får skruva på runtom den innan du pluggar in kablar och slår på den. Men så är det också en router som är ett par snäpp kraftfullare än många konkurrenter, med extra wifi-kapacitet och datorkraft under huven och extra funktioner både i dess hårdvara och system. Till exempel så har den en extra snabb 2,5 gigabits lan-port på baksidan.

Det är en rejäl klump hårdvara, och du har inga möjligheter att väggmontera den. Här behöver du både bredd och djup i en hylla att placera den i.

Det är en trippelbandsrouter, med dubbla 5GHz-band på 4,8 Gbit/s vardera och ett 2,4 GHz-band på 1,2 Gbit/s. Det gör att den totala bandbredden kan bli nästan 11 gigabit per sekund om du kopplar upp rätt klienter på rätt sätt.

Wifi på toppnivå

Du kan med andra ord strömma och tanka data effektivt med extra många prylar på en gång. Individuell maxhastighet till våra testdatorer är även den hög, här pratar vi strax under gigabithastighet mellan våra två testdatorer. Det är också övertygande hastighet på längre avstånd. Troligen tack vare effektivare beamforming med dess extra många antenner.

En del andra routrar vi testat har högre hastigheter på 5 GHz wifi 6 på långa avstånd, men det kan ofta bli lite instabilt med hastigheten och till och med osäker uppkoppling som får växla till 2,4 GHz istället. Här får vi inte lika höga topphastigheter ett par rum bort, men desto stabilare leverans över tid.

Asus

Mitt uppe på routern sitter en stor diod-glödande logga med programmerbara rgb-dioder, precis som på många av tillverkarens speldatorer. Den kan ställas in att indikera status för till exempel anslutningsproblem, men är för det mesta bara nördig dekoration. Du kan ändra färg på den, ge den olika typer av pulserande effekter, eller stänga av den helt. För vanlig statusindikator finns det även en ordinär liten rand dioder på framsidan.

På ena sidan sitter dubbla usb 3-portar som kan användas till allt som du kan med Asus RT-AX92U, från mediaserver till mobilmodem. Och GT-AX11000 har precis alla de funktioner som vi är vana vid i Asus-routrar, till exempel virusskydd, koppling till Alexa och IFTTT och även samma stöd för att kopplas som mesh-nätverk.

På den andra sidan hittar du en rad knappar, manuell av- och påslagning av wifi samt en wps-knapp, samt en specialknapp som du kan välja funktion på. Den kan slå av och på led-ljusen eller ljuseffekterna i loggan, men framför allt kan du ge den en av två andra intressanta extra funktioner.

Bonusfunktioner för gamers

Den kan ställas för att göra en snabb wifi-optimering med dfs, vilket innebär att routern scannar wifi-kanaler och väljer den minst upptagna just då. Många lite bättre routrar har dfs-funktion, men inte med så här direkt och lättillgänglig kontroll.

Asus gränssnitt

Eller så kan knappen ställas för att slå av eller på en annan specialfunktion, Game Boost. Det är egentligen en samling av tre funktioner som alla är inriktade på att optimera nätverket för spel – en dedikerad och prioriterad fast nätverksport för speldatorn, QoS-optimering som prioriterar spelande samt tillgång till tjänsten WTFast som ska ge extra snabb åtgång till spelservrar världen över.

Slutligen finns funktionen Game Radar, som visar status och svarstider på just sådana servrar för ett gäng populära spel i realtid så att du kan välja den bästa själv manuellt. Allt det här gör att det är mycket att packa in i gränssnittet, men Asus spelroutrar har faktiskt en bättre överblick än Asus vanliga routrar, tack vare en smart extra kontrollpanel. I mobilen är det samma app som gäller, så vi får där klara oss utan en del av de extra funktionerna.

Specifikationer

Produktnamn: Asus ROG Rapture GT-AX11000
Testad: Oktober 2019, uppdaterad oktober 2020
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1200 + 4800 + 4800 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, 1 st 2,5G lan, 2st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Vpn, virusskydd, gästnätverk, föräldrakontroll, nedladdningsklient, stöd för bredbandsmodem, stöd för IFTTT och Alexa, stöd för meshkoppling, speloptimering, wifi-analys
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, med app
Storlek inkl. antenner: 32,5 x 32,5 x 17,3 cm
Rek. Pris: 5 490 kr
Pris: Pris: 3 790 kronor hos Prisjakt

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 902 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 643 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 292 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5