Sandberg USB Webcam Pro+ 4K är en av de billigaste webbkamerorna med 4k-upplösning vi kan hitta på den svenska marknaden. 4k-upplösning är på tok för mycket för de flesta videosamtalstjänster, men kan komma väl till pass för dig som ska använda den i andra sammanhang. Kanske ska du spela in dig själv när du spelar spel till din Twitch-kanal, eller så vill du använda webbkameran för att spela in förinspelade videoklipp i jobbsyfte.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Sandberg USB Webcam Pro+ 4K är ett utmärkt exempel på att upplösning inte är allt. Vårt material med den här kameran blir betydligt sämre på många punkter jämfört med flera andra, billigare kameror. Vi skulle rekommendera att lägga pengarna på en annan modell istället.

Positivt

  • 4k-upplösning till relativt lågt pris.
  • Integrerat integritetsskydd.
  • Fin vitbalans.

Negativt

  • Svajigt autofokus.
  • Fruktansvärd mikrofon.
     

Testad produkt: Sandberg USB Webcam Pro+ 4K
Pris: 830 kronor hos Proshop.

Gör sig bäst utanför videosamtalen

Utöver den höga upplösningen är USB Webcam Pro+ 4k även den enda webbkameran vi testat som kommer med integritetsskydd i form av en liten plastbit vi kan skjuta ut över linsen. I övrigt känner vi igen designen från andra modeller, med den klassiska klämman och standardfäste för stativ undertill.

Sandberg USB Webcamera Pro+ 4k
Den här lilla luckan kan placeras över linsen för att undvika att någon obehörig ska använda den för att kika på oss.

Sandberg är ett typiskt exempel på en kamera som gör sig bäst utanför videomöten. Delvis för att vi i tjänster som Zoom och Skype ändå inte kan utnyttja den höga upplösningen, men även för att USB Webcam 4k Pro+ stöter på andra problem när vi använder den i dessa sammanhang.

Suddigt värre

Autofokuset är väldigt personligt. Vi måste sitta nära kameran och gärna röra lite på oss för att den ska lägga märke till oss och hitta fokus. Ofta ger den upp och väljer istället att bara låta oss vara suddiga hela mötet.

Det här är såklart tråkigt när vi köpt en 4k-webbkamera i hopp om att få ett riktigt krispigt resultat. I övrigt är såväl vitbalans, färg och kontrast väldigt smickrande, även om exponeringen är något hög vilken gör oss utfrätta. I mörkare miljöer ser vi inte oss själva över huvud taget.

Sandberg USB Webcamera Pro+ 4k
Så här ser vi för det mesta ut när vi använder Sandbergs kamera, något utfrätta och väldigt suddiga. Men i hög upplösning!

Mikrofonen är inte heller något vidare, förutom ett konstant surr märks webbkamerans problem med autofokus även här. Då och då hörs ett klickande ljud såväl för oss som andra mötesdeltagare när den letar efter oss i bild.

Specifikationer

Testad: Oktober 2020
Modell: Sandberg USB Webcam Pro+ 4K
Vidvinkel: 70 grader
Upplösning: 3264x2448 pixlar, 30 fps.
Mjukvara: Nej.
Anslutningar: Usb 2.0
Mikrofon: Stereomikrofon.
Montering: Kläms fast på
Övrigt: Kommer med lucka som kan placeras ovanpå linsen.
Rek. Pris: 1 159 kronor
Pris: 830 kronor hos Proshop.

Betyg: 2 av 5