DIR-X5460 är D-links första riktigt kraftfulla wifi 6-router. De började med att släppa en budgetmodell under våren 2020, men utökar nu sortimentet med ett par routrar till. Den är inte riktigt i samma kapacitetsklass som de allra mest maxade på marknaden, då den har dubbla frekvensband istället för tredubbla, men på dess enda 5 GHz-band är kapaciteten god.

Betyg 4 av 5

Omdöme

DIR-X5460 är en stabil wifi 6-router som är lätt att installera och komma igång med, och som fungerar direkt ur lådan för de flesta användare med minimal handpåläggning. Den har lite begränsad bandbredd för äldre uppkopplade prylar, och inget jätteutbud av bonusfunktioner. Men ska du bara ha bra wifi och mest har moderna prylar att koppla upp, är den ett bra val till ett klart anständigt pris.

Positivt

  • Stabilt höga prestanda i mindre hem.
  • Snabb och enkel installation.
  • Går att utöka med mesh.
  • Prisvärd.

Negativt

  • Begränsad bandbredd på 2,4 GHz.
  • Få extra funktioner.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: D-link DIR-X5460
Pris: Från 2 199 kr på Prisjakt.

I alla fall på 5 GHz-bandet som ska kunna leverera 4,8 Gbit/s i bandbredd. På 2,4 GHz får du nöja dig med mer blygsamma 600 Mbit/s. Så 2,4 GHz blir främst till för sådant som smarta hemmet-prylar, nätverksskrivare och annat som inte behöver så höga hastigheter, men som uppskattar stabilitet och räckvidd. Och för det räcker det och blir över.

Routern har rätt så klassisk design, en svart låda i plast med avfasade vinklar, kylgaller upptill, dioder framtill, anslutningar på baksidan, och stora antenner baktill och på sidorna. Fyra är förmonterade, men två måste du skruva dit själv. Med antennerna som sticker ut extra på sidorna tar den upp rätt så mycket bordsyta. Den går också att hänga på väggen, även om det ser väldigt onaturligt ut med dess spretiga antenner.

Routern har en gigabit ethernetport för internetanslutning och fyra för lokalt nätverk. Enligt specifikationerna ska den stödja länkaggregering för upp till 2 Gbps lan, men vi hittar inga instruktioner för vilka portar det gäller på. Då vi inte har tillgång till en pc som utnyttjar det får vi anta att det helt enkelt stämmer. Baktill sitter också dubbla usb-portar där du kan ansluta lagringsenheter och skapa delade mappar med smb- eller ftp-tillgång. Det går dock inte såvitt vi kan se att dela ut en usb-skrivare.

Problemfri installation

Installation av routern går problemfritt. Det görs enklast med mobilapp som scannar en qr-kod på routen för att logga in på ett förinställt säkert wifi. Du får valet att sätta eget namn och lösenord på wifi, men den har ett unikt och säkert lösenord redan, så det går att skippa.

D-link

Du får även valet att registrera routern på D-links molntjänst, men det enda det ger tillgång till är röststyrning via Google Assistent eller Amazon Alexa. Så även det går att hoppa över om det inte är funktioner som intresserar. En liten udda sak med konfiguration via app är att den ber oss stänga av mobildata i telefonen medan vi konfigurerar. Så kom ihåg att slå på det igen manuellt efteråt.

Antennerna kan vinklas fritt, till exempel för att täcka mer i höjdled om du har en övervåning. Men i sådant fall skulle vi istället rekommendera ett mesh-system. Routern har även stöd för mesh om du skaffar två, eller med extenders som kommer att släppas senare i höst. Det är inte samma Easy Mesh som D-link kör i sitt egna meshpaket, utan ett proprietärt system för D-links egna produkter. Detta eftersom Easy Mesh-standarden inte är satt för wifi 6 ännu.

Här testar vi dock routern utifrån förutsättningen att ingen mesh behövs, och då passar den utmärkt i en medelstor lägenhet eller enplansvilla. I alla fall så länge vi använder oss av wifi 6-klienter. Ska du koppla upp äldre datorer och mobiler med wifi 5 så räcker inte 5 GHz-bandet lika långt. Ett par rum bort från routern börjar bandbredden då tryta.

Effektiv wifi på nära håll

Du kan välja mellan att ha wifi-banden samlade på ett ssid, eller dela upp dem manuellt. Kör du automatik verkar routern göra ett bra jobb med att placera saker rätt. Det väl tilltagna 5 GHz-bandet är där de flesta klienter kommer anslutas. I våra mätningar kommer vi som bäst upp i drygt 800 Mbit/s i samma rum som routern med fri sikt, och några meter till och en innervägg emellan gör inte någon skillnad.

Den tappar lite mer hastighet på större avstånd än en del konkurrenter, men håller sig stabilt över 300 megabit i hela hemmet. Det kan som sagt bli lite problem om du har wifi 5-klienter och vill ansluta på flera rums avstånd. Du får signal och kontakt, men inte maxad hastighet för snabba strömmar.

D-link webb

D-links routrar är generellt inte fullproppade med extra funktioner. Vi kan givetvis sätta upp tillfälligt gästnätverk, och här finns också en enkel föräldrakontroll, som kan gruppera anslutna enheter och sätta surfschema på dem. Den sköts från appen, men kan inte skötas från webbgränssnittet. Något innehållsfilter finns inte i föräldrakontrollen. Går vi in i webbgränssnittet hittar vi en global blockeringslista för url:er som kan hanteras helt manuellt.

Det blir över huvud taget lite rörigt gränssnittsmässigt. En del av funktionerna som föräldrakontroll, aktivering av Alexa- och Assisent-stöd nås bara från appen. Andra, som flertalet vanliga routerinställningar, en enkel och smidig QoS-funktion för att prioritera utvalda datorer, och vpn-serverfunktion, nås bara från webben.

Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper en router

Specifikationer

Produktnamn: D-link DIR-X5460
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: D-link
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 600 + 4800 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, vpn-server, stöd för Alexa och Google Assistent, stöd för mesh
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Nej
Storlek inkl. antenner: 34,3 x 24,5 x 20,3 cm
Rek. pris: 2 260 kr
Pris: Från 2 199 kr på Prisjakt.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 821 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 681 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 262 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5