Testad produkt: Vacos Cam
Pris: 139 dollar hos Vacos.

Det är inte alltid så lätt att dra ström till de platser där du skulle vilja ha en övervakningskamera, så vad sägs om en trådlös sådan istället? Vacos Cam lovar sex månaders batteritid och smart människoigenkänning, men riktigt så roligt är det inte.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Vacos Cam ser bra ut, är lätt att installera och montera, och bildkvaliteten är faktiskt helt okej. Men appen, som en wifi-kamera förstås är helt beroende av, är buggig vilket begränsar användningsområdet rejält. Lägg till en batteritid som inte är i närheten av ett halvår, snarare någon eller några månader, så har du en förvisso billig övervakningslösning, men en som lämnar en hel del att önska.

Positivt

  • Snygg och lättmonterad liten kamera.
  • Vattentålig.
  • Helt okej bildkvalitet vid livestream.

Negativt

  • Kan bara ansluta på 2,4 GHz och har halvdan mottagning.
  • Appen är buggig och ofärdig.
  • Går inte att schemalägga övervakning över dygnsgränser.

Lätt att installera och montera

Det är lätt att komma igång med Vacos Cam. Koppla den till ström med mikro-usb-kabeln, och ladda sedan ned Vacos-appen. Där får du registrera dig, ange wifi-uppgifter, för att sedan koppla kameran till appen genom att låta den scanna en qr-kod, lite som när du ansluter ett Homekit-tillbehör alltså. Vilket Vacos Cam inte är, ska tilläggas – här finns ett stöd för Alexa men det är också det hela på smarta hem-fronten. Däremot kan du förstås ha flera Vacos Cam-enheter om du vill.

Det medföljer två monteringsvarianter, en traditionell kameravariant för montering under innertak, och en betydligt roligare magnetisk historia. Den senare är förstås mycket lättare att använda eftersom du kommer behöva ladda din Vacos Cam, men det betyder ju förstås att otrevliga typer kan sno kameran om de vill.

Så långt, så gott – Vacos Cam både ser bra ut och är lätt att installera samt montera. 

vacos cam

Hyfsad bildkvalitet

Vacos Cam tar bilder i 1080p och när du tittar på livevideon via Vacos-appen så ser det faktiskt helt okej ut, med bred lins och allt. När det är mörkt ute blir förstås bilderna sämre, men kameran gör ett hyfsat jobb även där. Dessvärre är 1080p lite väl låg upplösning för att få fram mindre ur filmen, så räkna inte med att knipa skurkarnas registreringsnummer på garageuppfarten.

Är det mörkt ute så tänds en lampa när kameran plockar upp en människa, via PIR, vilket lyckligtvis är en funktion som kan stängas av. Lampan alltså, inte personigenkänningen – är kameran i tjänst så kommer den plocka upp människor och spara det till timelinen i appen.

Igenkänningen är faktiskt ganska bra. Det är en timeline som snart blir väldigt lång, men de 16 GB minne som finns inbyggt fylls inte upp särskilt snabbt eftersom det är så låg kvalitet på sparade bilder. Vad värre är, du kan inte spara ned dem hur som helst, vill du få ut en film får du starta en inspelning manuellt. Detta är förstås för att Vacos vill att du ska betala 3 dollar i månaden för deras molntjänst.

Ofärdigt

Personigenkänningen är förvisso bra, och när en människa är i bild så skickas en notis som berättar att det är ”Human Induction”, vad nu det kan tänkas betyda. Det blir en väldig massa notiser, för du kan inte stänga av PIR annat än om kameran inte är i tjänst. Här haltar det återigen, för du kan inte ha ett schema över dygnsgränsen.

Det går alltså inte att aktivera övervakningen från nio på kvällen, till sju på morgonen dagen därpå, för vid midnatt är det stopp. Fascinerande dåligt gränssnitt, något som är genomgående i den buggiga Vacos-appen.

Andra saker som inte fungerar alla gånger är att starta livestreamen från kameran, den hänger sig ofta på vägen. Och alla gånger som videor i timelinen inte hittas, ja, det är mer standard än undantagsfall. Den bristfälliga schemaläggningen i kombination med Human Induction-notiserna gör att det helt enkelt inte är möjligt att ha notiserna påslagna om kameran sitter någonstans där människor går.

Specifikationer

Produkt: Vacos Cam
Tillverkare: Vacos
Vad: Batteridriven övervakningskamera
Batteritid: Påstådd 6 månader, mer rimligt 1-2 månader
Lagring: 16 GB inbyggt minne
Upplösning: 1080p med 1/2.8'' Sony IMX307 Scan CMOS Sensor
Anslutning: Wifi 2.4GHz
Räckvidd: Cirka 10 m med 130 graders vinkel
Vattentålighet: IP65
Hemsida: vacos.com
Rekommenderat pris: Cirka 1 240 kr
Pris: 139 dollar hos Vacos.

Betyg: 2 av 5