2022-12-11: Uppdaterad med aktuellt pris och omdöme.

Under sommaren 2020 släppte Linksys sina första fristående wifi 6-routrar. Dels en i budgetklass för lättare användning, och så denna med namnet MR9600. Den är tänkt för lite mer krävande tillämpningar och snäppet större lokaler. Linksys är exemplariskt rättframma med det; på förpackningen står det att den passar i hem med 2-3 sovrum, medan de anger 1-2 sovrum på den billigare modellen.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Linksys får pluspoäng för sin avskalade design som gör den lätt att placera ut, exemplarisk användarvänlighet, och bra räckvidd för både wifi 5 och wifi 6. Det är absolut inget fel på router- och wifi-kapaciteten, i alla fall med tanke på att priset justerats ner sedan lansering. Men vi saknar verktyg för manuell finjustering av wifi, och en del konkurrenter har högre topphastigheter till ensklilda användsare.

Positivt

  • Diskret, kompakt design.
  • God maxkapacitet.
  • Bra räckvidd.

Negativt

  • ”Bara” gigabit-ethernet.
  • Måttliga topphastigheter.
  • Få extrafunktioner.

Testad produkt: Linksys MR9600
Pris: 1 790 kr på Amazon.

Med andra ord är den tänkt för en halvstor till stor lägenhet, eller en liten villa. I en tvåplansvilla skulle vi dock alltid rekommendera en extender på övervåningen, då routern verkar vara bra anpassad för att kommunicera i horisontellt plan men tappar en hel del på höjden. I alla fall när den står normalt placerad på en bänk.

Det går alldeles utmärkt att göra. Även dessa routrar ingår i Velop-ekosystemet och du kan skapa ett meshnätverk där du blandar routrar i MR-serien med vanliga Velop-noder. Det kan dock vara bra att hålla sig till wifi 6-produkter hela vägen. I installationen får du till och med valet att direkt fortsätta med fler Velop-enheter. Har du som vi bara routern att installera skippar du helt enkelt det steget.

Installationen är annars smidig. Du startar Netgeras app i mobilen och den hittar med lite tålamod routern via bluetooth. Du registrerar ett konto hos Linksys för tillgång till molnbaserad fjärradministration, samt väljer namn och lösenord på ditt nya wifi-nätverk. Sedan är allt igång.

Anonymt yttre

Till det yttre är MR9600 kompakt och diskret. Det är en platt fyrkant med aningen välvd ovansida och ett kylgaller högst upp. Den är ganska kompakt för denna prestanda- och prisklass, med endast fyra rätt korta antenner som sitter i vardera hörn. Denna design gör den utmärkt att hänga upp på en vägg om du vill få den ur vägen, och det går lika bra att göra det med kablarna på ovan- eller undersidan.

På baksidan sitter en gigabit wan-port och fyra gigabit lan. Det ser inte ut att konfigurera dessa i länkaggregerat läge, så gigabithastighet är det bästa du får trådbundet. Här sitter också två usb 3-portar, som du kan ansluta extern lagring till. Med disk inpluggad blir den till smb-filserver som du kan sätta enkel lösenordsåtkomst till och dela på nätverket. Vi ser inte att det skulle gå att få ftp-tillgång eller dedicerad mediaserver. Det går inte heller att dela ut en usb-skrivare.

Linksys MR9600

Framtill har den traditionella raden statusdioder ersatts av en enskild diod som ger statusinformation med olika färgsignaler. Det är kanske inte lika tydligt och detaljerat, men det är antagligen så för att det ska vara enhetligt med tillverkarens andra Velop-produkter. Routern har inga fysiska knappar för att stänga av varken diodljus eller wifi. Det är funktioner som tidigare fanns på många routrar, men som fallit bort på senare tid.

Stabilt, men inte så snabbt

Som standard har 2,4 GHz- och 5 GHz-banden samma namn och automatisk tilldelning, men i webbgränssnittet kan du dela upp dem om du föredrar det. Du har däremot inte samma kontroll på wifi-protokoll som i en del andra routrar, utan den har ett automatiskt blandat läge som stödjer äldre standarder och upp till wifi 6. Vi kan inte ställa in sådant som wifikanal eller kanalbredd.

För wifi 6-enheter är det ett mindre problem att inte kunna välja kanal då just förmågan att undvika störande nätverk hos grannarna är en av standardens viktigare funktioner. Men har du många wifi 5-prylar får du hoppas att routerns automatik för det är bra nog.

Möjligen är dessa begränsningar en orsak till att vi aldrig lyckas komma upp i riktiga toppnoteringar i prestanda till en enskild mottagare över wifi 6. Windows nätverksinställningar indikerar att det finns en gigabit tilldelad. Men där många konkurrerande routrar ger oss nära gigabitprestanda kommer vi här dock aldrig över 500 Mbit/s, med samma testmetoder som samma placering av router och klienter.

Det är å andra sidan snabbt nog för både tunga filöverföringar och all form av strömning. Och det innebär då att ett fåtal enheter inte direkt äter upp bandbredden för de andra. Så fler klienter kan dela på wifi-kapaciteten. MR6900 ger dig totalt 4,8 Gbit/s på 5 GHz och 1,2 Gbit/s på 2,4 GHz.

Routern har en enkel QoS-funktion där du kan välja ut en handfull prylar som får extra prioritering, till exempel datorn som gör stora nerladdningar och tv:n som du vill kunna strömma stabilt i 4k eller kanske till och med 8k med, men för det mesta ska det inte behövas.

Linksys web

Täcker hela hemmet

Räckvidden är också riktigt bra, vilket lite förvånar oss med de blygsamma antennerna. Även ett par rum bort får vi stabilt höga hastigheter på wifi 6, och även duglig signal och anslutning för wifi 5-enheter. Då det är gott om bandbredd även på 2,4 GHz kan du med fördel även ansluta en del telefoner och datorer till det, om de inte behöver toppad prestanda.

Det mesta du behöver göra – förutom av någon anledning uppdelningen av wifi på två ssid – går att göra i mobilappen. Faktum är att den är ovanligt funktionsrik när det gäller sådant som routerinställningar. Här är vi vana vid att behöva öppna webbgränssnitt för sådant som portinställningar i brandvägg, men det och mer därtill går att göra i appen.

Bägge gränssnitten är snygga, tydliga och lättnavigerade, och ger med vissa undantag bra vägledning så att den som inte är så tekniskt bevandrad förstår vad olika inställningar gör. Du fjärransluter också sömlöst både på webben och i appen.

Funktionsmässigt bjuds vi inte på några överraskningar. Du får en enkel föräldrakontroll med surfschema och url-filter för grupper av klienter, och ett gästnätverk, som du kan dela ut tillgång till smidigt via appen. Det ska enligt vissa uppgifter också gå att röststyra om du har Amazon Alexa, men det hittade vi inte hur vi får igång. Möjligen är det inte aktiverat i alla regioner.

Specifikationer

Produktnamn: Linksys MR9600
Testad: Oktober 2020, uppdaterad december 2022
Tillverkare: Linksys
Trådlösa protokoll: Wifi 1-6, Bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1147 + 4804 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, 2st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, mesh-stöd
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 28 x 17,1 x 16,3 cm
Rek. pris: 3 500 kr
Pris: 1 790 kr på Amazon.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 491 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 363 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 318 Mbit/sek

Betyg 3,5 av 5