Det här är Netgears värstingrouter just nu, AX12. Eller RAX200 som den också kallas. För att krångla till det ytterligare finns det två versioner av AX12, en lite enklare med dubbla frekvenser som heter RAX140, och den mer kraftfulla trippelbandsrouter vi testat här.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Är det bara hög kapacitet, snabbt ethernet, höga hastigheter och lång räckvidd du värdesätter är Netgears maxade router väldigt vass. Den är också mer diskret designad än andra tunga trippelbandsroutrar. I alla fall så länge inte fläkten går igång. Tillskottet av utmärkta föräldraskyddet Circle och stöd för virusskydd med Armor är också välkommet.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Utmärkt räckvidd och kapacitet.
  • Intressanta extra funktioner.

Negativt

  • Virusskydd kostar extra.
  • Relativt dyr.
 
Rek. pris: 5 490 kr
Pris: 4 749 kronor hos NetonNet.
PC för Alla Bäst i test

Netgears lite kraftfullare wifi 6-routrar har minst sagt spektakulär design. AX12 påminner om ett rymdskepp ur en Star Wars-film, med två breda uppåtriktade ”vingar” på vardera sida. Dessa kommer ihopfällda men snäpps lätt på plats. Inuti vingarna sitter fyra antenner vardera. Routern går att väggmontera, men det ser ganska udda ut med de två stora flaken som då sticker rakt ut.

Mitt upptill sitter två knappar, en för snabbkontroll av wifi och en för wps-parkoppling, och strax ovanför dem hittar vi något vi inte ser i en hemrouter så ofta. Bakom ett mörkt galler sitter nämligen en fläkt, som drar igång direkt vid uppstart, men som sedan håller sig stilla.

Snabbt fast nät på flera sätt

Den är där som nödkylning om routern skulle bli för varm, men under vårt ibland rätt så intensiva testande håller den sig tyst. Kanske går den igång om rumstemperaturen blir för hög så att passiv avkylning blir ineffektiv. Lådan är också påtagligt ljummen, men vi upplever aldrig att den blir oroande het.

Men så är det en router byggd för stora mängder trafik, och inte bara via wifi. Den har en extra ethernetport med 2,5 gigabits kapacitet, en separat gigabits wan-port och fyra gigabit lan. Har du bredbandsanslutning på mer än en gigabit kan du välja att använda 2,5 gigabits ethernetporten, eller använda wan-porten och en av gigabit-lanportarna tillsammans i länkaggregering. På lan-sidan har du också möjlighet att länkaggregera två av ethernetportarna.

Netgear Nighthawk AX12 RAX200

När det gäller den här klassen av kraftfull router kan vi inte testa maximal bandbredd. För det hade vi behövt en hel armé med wifi 6-kompatibla mobiler och datorer. Men med de två datorer och två mobiler vi har tillgängliga, samt ett par extra wifi 5-laptops, kan vi pressa på med filöverföringar och 4k-strömmar utan att de märker av varandra.

För enskilda uppkopplingar får vi överföringshastigheter mellan två wifi 6-datorer på strax under gigabithastighet. Vi får både hög maxhastighet i samma rum som routern och vassa mätresultat på långt avstånd. När vi är uppe och nosar på nästan gigabitfart som bäst, och bara knappt under även ett rum bort, så är det svårt att inte bli imponerad.

AX12 har möjlighet att samla alla frekvensband under ett och samma namn och aktivera Smart Connect, en funktion som gör att routern väljer bästa anslutning åt dig. Vi tycker dock att den är lite för ivrig med att förpassa wifi 5-enheter till långsamma 2,4 GHz-bandet, så vi rekommenderar att du håller dem separerade och använder ditt eget omdöme istället.

Förbättrad funktionalitet

När vi första gången testade routern hösten 2019 så saknade den två viktiga funktioner som under året har tillkommit med firmwareuppdatering. Den ena är Circle, en avancerad föräldrakontroll som sköts med en separat mobilapp. Efter en kontoregistrering får du tillgång till ett snyggt gränssnitt och grundläggande funktion som surfscheman och innehållsfilter. Sedan går det att köpa till extra funktionalitet som mer aktiv övervakning och rapportering, och en handfull andra funktioner.

Netgear Nighthawk AX12 RAX200

Den andra nya tjänsten är Armor. Den använder Bitdefenders antivirusteknik för att skydda nätverket och blockera för skadlig kod. Det är dock helt och hållet en betaltjänst som kostar 700 kronor per år. Men då får du inte bara virusskydd till routern utan även utmärkta säkerhetspaketet Bitdefender Total Security till alla datorer, mobiler och surfplattor i hemmet, och ett smart centralt gränssnitt för att övervaka säkerheten på samtliga. Är ni en stor familj kan det bli en riktigt bra deal, mer prisvärt än att skaffa säkerhetspaket separat.

Routern har dubbla usb 3-portar som du kan ansluta lagring till, och den kan då delas via smb eller ftp. Med egna systemet Ready Share Vault går det att sätta upp backup av Windows-datorer, och för Mac stödjer den även Time Machine. Usb-porten kan såvitt vi kan se inte användas till annat, som skrivare eller mobilt bredandsmodem.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Nighthawk AX12 RAX200
Testad: Oktober 2019, uppdaterad oktober 2020
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1200 + 4800 + 4800 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, 1 st 2,5G lan, 2st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldraskydd, säkerhetskopiering, vpn-server, nyckelords och url-blockering, antivirus som tillval
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, med app
Storlek inkl. antenner: 34 x 22,5 x 17 cm
Rek. pris: 5 490 kr
Pris: 4 749 kronor hos NetonNet.

Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi 6

3m: 972 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 801 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 333 Mbit/sek

Betyg: 5 av 5