Det finns routrar som är designade för att snyggt smälta in i hemmet du placerar dem i. Det här är inte en av dem. Archer AX11000 är TP-links mest maxade flaggskeppsrouter just nu, en bastant kvadrat med åtta stora antenner runtom som du monterar på själv. En liten statusdiod högst upp är enda ljuskällan, men med knallröd dekorfärg på antennerna drar den ändå blickarna till sig.

Betyg 4 av 5

Omdöme

I de flesta hem idag kan det vara svårt att utnyttja kapaciteten i en så här maxad router, men vill du vara förberedd inför framtiden så är denna bjässe till router väl förberedd för det. Du får här både prestandan och de rätta funktionerna. Dock med ett för TP-link ovanligt osnyggt gränssnitt. Den är också lite extra dyr, i alla fall i svenska butiker.

Positivt

  • Toppade prestanda och kapacitet.
  • God räckvidd för wifi 6.
  • Smart trimning för olika användning.
  • Inbyggt virusskydd.

Negativt

  • Inte vanliga smidiga gränssnittet.
  • Sämre räckvidd för wifi 5.
  • Stor och skrymmande.
  • Högt pris.

Testad produkt: TP-link Archer AX11000
Pris: 4 100 kronor hos Prisjakt

Vi installerar den med TP-links Tether-app, men det går även bra att göra via webbgränssnitt. Appen har fördelen att den enkelt hittar routern via bluetooth. Du behöver ett konto hos TP-link, vilket bland annat aktiverar fjärråtkomst, och du behöver ange ett admin-lösenord. Du får också valet att ändra namn på samtliga tre ssid för de tre frekvensbanden. Men de har redan säkra unika lösenord så det kan du skippa.

Appen kan bli lite förvirrad om du har andra nätverk i närheten som du har automatisk inloggning till. Många andra ser till att du återansluter till rätt om du skulle tappa kontakten, men inte denna. Det är inte ett problem för de flesta, men har du annan wifi eller kanske en mobil hotspot på kan det vara värt att tänka på.

Archer AX11000 är en extra kraftfull router med fyrkärnig processor och trippelbands-wifi. Du kan också slå ihop dessa till ett nätverksnamn och låta routern sköta fördelningen, vilket den verkar göra korrekt. Men som standard är de separerade på varsitt ssid.

Ett av 5 GHz-banden har som standard namnet Gaming på slutet. Så det är uppenbart vad TP-link tänkt att du ska ha det till, reserverad frekvens och bandbredd för störningsfritt onlinespelande. Vi ser dock inte att det har några speciella egenskaper som gör det extra lämpat för det. Det har samma bandbredd som det andra, generösa 4,8 Gbit/s, och sedan är det knappt 1,15 Gbit/s på 2,4 GHz-bandet.

Riktigt höga hastigheter

Och med kraftfull processor under huven, extra snabb 2,5 Gbit wan-port för internet och möjlighet till länkaggregering på två av dess hela åtta fasta gigabitportar för lan går det att få riktigt toppade hastigheter under rätt förutsättningar.

TP-link Archer AX11000

Vår topphastighet mellan två datorer klockar in på nästan 1,2 Gbit per sekund, och även på avstånd, ett eller två rum från routern, är dess wifi 6-prestanda övertygande. Vi får dock vissa problem med räckvidden på 5 GHz för wifi 6-klienter, och om du inte helt gått över till wifi 6 i hemmet eller kan klara dig på 2,4 GHz för äldre enheter så kan du behöva en wifi-extender om du har otur.

Att vi kan uppmäta gigabithastighet, och att den enligt Windows bandbreddsinformation på testdatorn meddelar att vi har fått 2,4 gigabit tilldelade innebär dock inte att du får de hastigheterna i alla lägen. Det handlar om specifika situationer när du kan utnyttja flera parallella dataströmmar.

Vid en filöverföring till en snabb ansluten usb 3-disk blir det lite beskedligare med hastigheter strax över 800 Mbit/s. Och det är många saker som kan sätta gränser för din upplevda hastighet som inte är precis wifi-anslutningen. Men det är inget snack om art det finns kapacitet och hastighet att utnyttja.

Smarta funktioner men osmart gränssnitt

Det är också en router med många bra extra funktioner. Du kan med ett klick optimera routern för spelande, vilket minskar risken för lagg och ostabil uppkoppling men kan påverka maxhastigheten. Det finns även ett verktyg som analyserar uppkopplingen till online-servrar, så att du kan välja den spelserver som har snabbast svarstider. Med usb-disk inpluggad kan du få filserver på smb och ftp, och får även stöd för Mac-backuper med Time Machine.

Som de flesta TP-link-routrar får du med funktionspaketet Home Care. Det innebär att den har inbyggt virusskydd som övervakar inkommande trafik och kan blockera anrop från nätveket till osäkra källor på Internet. Det är extra säkerhet både för datorer och mobiler, men kanske framför allt för uppkopplade prylar som inte har något eget virsusskydd.

TP-link Archer AX11000 webb

Här finns även en intressant QoS-funktion. Den prioriterar inte enskilda klienter, utan istället olika typer av nätverkstrafik – surf, strömning, spel, chatt och videosamtal, samt nerladdning. Du kan också skapa egna profiler där du ”mixar” hög och låg prioritet för dessa. Slutligen får du också föräldrakontroll med möjlighet till klassificerade innehållsfilter, egen svartlista på webbadresser, och surfschema.

Det här är en router med gaming-profil, och det gäller inte bara den utstickande designen och en handfull spel-inriktade funktioner. Hela gränssnittet, både på webben och i appen har ”gamer”-design. Det är lite synd då det inte ger den något annat än visuellt jobbiga färger på text och grafik.

Det mesta du behöver i vardagen hittar du i appen, och för mer detaljerade inställningar är det webbgränssnittet som gäller. De är tyvärr inte allt lika smidiga, tydliga och snabbnavigerade som TP-links vanliga gränssnitt. Men allt du behöver finns där, om du letar lite.

Specifikationer

Produktnamn: Archer AX11000
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: Wifi 1- 6, Bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1148 + 4804 + 4804 Mbps
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 8st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0 typ c
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, speloptimering, vpn-server, antivirus, stöd för Alexa mm
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 28,4 x 28,4 x 18,6 cm
Rek. pris: 5 990 kr
Pris: 4 100 kronor hos Prisjakt

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 1,18 Gbit/sek
10m + 1 innervägg: 803 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 444 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5