Zyxel är den sista av de stora leverantörerna som nu hoppat på wifi 6-tåget, och det gör de med en riktigt snygg liten enhet som rymmer mer prestanda än vad man vid första anblicken kan tro. Det är en halvkompakt ovalt formad skapelse utan externa antenner. Det verkar dock inte göra den avgörande sämre rustad att leverera bra wifi och snabbt nätverk överlag.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Själva routerfunktionen är utmärkt och wifi-prestada godkända, även om det finns vassare konkurrenter. Förutom de ofta elegant designade mesh-paketen är det här kanske den snyggaste wifi 6-routern hittills, med både stiligt yttre och stiligt gränssnitt. Synd bara att gränssnittet även är lite segt och har ett par mindre buggar.

Positivt

  • Stabilt wifi.
  • Snabba ethernetportar.
  • Kompakt design utan externa antenner.
  • Snyggt gränssnitt.

Negativt

  • Enstaka handhavandeproblem.
  • Tappar viss fart på avstånd.
  • Kan behöva optimeras manuellt.
  • Få extra funktioner.

Testad produkt: Zyxel Armor G5
Pris: 2 990 kr på Webhallen.

Den är klassad som AX6000, och har två frekvensband. På 2,4 GHz får vi upp till 1200 Mbit och på 5 GHz 4800 Mbit. Baktill sitter fyra gigabit ethernetportar, plus en extra med hela 10 gigabits kapacitet om du har en dator att ansluta som klarar det. Även wan-anslutningen till internet är extra snabb och klarar upp till 2,5 gigabit. Nu är det inget som särskilt många bredbandsabonnenter har glädje av i dagsläget, men det är ju inte fel att vara förberedd för framtida snabbare uppkopplingar.

Baktill hittar vi också en usb 3-port för anslutning av delbara enheter, antingen en usb-skrivare eller en extern disk. Armor G5 stödjer utdelning av smb- och ftp-typ och har dlna-kompatibilitet för mediaströmning. I alla fall i teorin. Vi lyckas trots upprepade försök aldrig skapa en smb-volym att dela ut.

Själva routern är inte överdrivet stor, och har en välvd ovansida med en lång diodrand över ryggen. Den visar status i olika färger: blått när den konfigureras, orange under omstart, och ett pulserande ljusspel mellan blått och lila när den är igång och allt fungerar som det ska. Det är roligt i ungefär fem minuter, men i längden blir det ganska distraherande. Lyckligtvis går ljusstyrkan att dämpas eller dioderna helt att stänga av i routerns inställningsmenyer.

På undersidan har den stadiga gummifötter, varav två går att pilla bort och blir då till fästen för väggmontering i helt valfri riktning. Då den inte har utstickande antenner blir den idealisk att skruva upp och sedan glömma bort. Om du också släcker dioderna.

Zyxel Armor G5

Nära gigabit upp och ner

Topp-prestanda går inte att klaga på. Vi landar nära 900 Mbit/s för en överföring mellan två datorer med AX200-kort, och då är det fortfarande gott om plats över för annat på routerns 5 GHz-band med dess 4,8 Gbit/s i bandbredd. Vi får också överlag stadiga hastigheter när vi testar att ansluta wifi 5-enheter, men där får man kanske nöja sig med ungefär hälften.

Den tappar lite i styrka och hastighet på långa avstånd, och det finns konkurrenter i samma prisklass som ger dig högre hastigheter på halvlångt och långt avstånd. För en medelstor lägenhet räcker den långt, men vill du täcka lite extra blir det ett val: föredrar du den diskreta antennfri designen eller en större men skrymmande router som når längre?

Routern ger dig som standard ett enhetligt wifi med samma namn för bägge frekvensbanden, men du kan välja att dela upp dem. En del wifi-funktionalitet som ODFMA och mu-mimo är inte aktiverade från början, vilket de är i konkurrerande routrar, så det är en orsak till att leta sig in i webbgränssnittet för att slå på. Men det beror lite på din wifi-situation om det blir optimalt att aktivera dem eller inte – prova dig fram för bästa resultat.

Som de flesta routrar nu för tiden har den både ett webbgränssnitt och en mobilapp. I skrivande stund skulle vi hålla oss från att använda appen, då den ställer till med en del problem. Antingen behöver den uppdateras eller så är det någonting i den som krockar med vår testmobil. 

Snyggt men ostabilt gränssnitt

Vi testar först att konfigurera vår fabriksnya router med appen. Men det krävs en total fabriksåterställning innan appen hittar routern. Försöker vi sedan ansluta routern till Zyxels molntjänst för sådant som fjärradministration och koppling till Alexa så kickas appen ut och går inte att använda. Det enda vi sedan kan ha den till är att ny-konfigurera routern, efter en till fabriksåterställning.

För säkerhets skull testar vi samma konfiguration igen, fast på en ny mobil. Och då går allting istället precis som det ska, inklusive kopplingen till molnkontot. Så det kan vara en tillfällighet, eller något som det finns en risk att du också råkar ut för.

Väl igång är appen modern och snygg med väldesignade menyer, och ungefär den avskalade funktionalitet vi förväntar oss – den har en del inställningar men inte alla, enkel föräldrakontroll med surfschema, gästnätverk och en hastighetsmätare för internetuppkopplingen. Då och då tar den dock rejält med tid på sig att kommunicera med routern.

Zyxel webbgränssnitt

Webbgränssnittet är mer utförligt och stabilt, men precis som appen bitvis segnavigerat. Här hittar vi det mesta du kan tänkas behöva vad gäller router- och brandvägg i ett snyggt gränssnitt. Här får du alla funktionerna från appen, plus möjligheten att sätta upp vpn-server och även använda routern som vpn-klient. Den är dock inte superenkel att använda, utan du behöver ha bra egen koll på Open VPN.

Zyxel behöver finputsa på mjukvaran lite så att administrationen är lite stabilare och mer konsekvent. Zyxel meddelar också att det är en firmwareuppdatering på väg, så vi hoppas att den kan åtgärda de problem vi upplevde. Tyvärr hann den inte komma i tid till vårt test. Och kan du hålla dig till webbgränssnittet är det är absolut inget fel på Armor G5 som en både snygg och stabil wifi 6-router. Den har hårdvara och prestanda som lever upp till förväntningarna, men kanske utan att direkt briljera.

Specifikationer

Produktnamn: Armor G5 NBG7815
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Zyxel
Trådlösa protokoll: Wifi 1-6, Bluetooth för konfiguration
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 1200 + 4800 Mbps
Anslutningar: 1 st 2,5 gigabit wan, 1 st 10 gigabit lan, 4st gigabit lan, usb 3.1 gen 2
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, vpn-server, vpn-klient, stöd för Alexa
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 24,8 x 18,2 x 6,6 cm
Rek. pris: ca 3 400 kr
Pris: 2 990 kr på Webhallen.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 883 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 681 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 224 Mbit/sek

Betyg: 3 av 5