Testad tjänst: Azire VPN
Pris: Kostar från 37,50 kronor per månad

Svenska Azire säger sig ta anonymitet och säkerhet på största allvar, bland annat genom att försäkra att man inte sparar några som helst loggar. Detta är ju visserligen svårkontrollerat, men är förhoppningsvis sant då Sverige ju är ett av ”14 Eyes-länderna” (en underrättelseallians bestående av Sverige och 13 andra länder).

Betyg 4 av 5

Omdöme

Azire VPN är en billig tjänst med snabba svenska servrar och åtkomst till samtliga testade svenska streamingtjänster. Men antalet servrar är lågt och hastigheterna och åtkomsten till streamingtjänster i andra länder än Sverige är ojämna.

Positivt

  • Billigt
  • Snabba svenska servrar
  • Åtkomst till SVT Play, TV4 Play, svenska Disney Plus och amerikanska Netflix

Negativt

  • Få länder och servrar
  • Ojämna hastigheter på utländska servrar
  • Ej åtkomst till BBC Iplayer
Azire erbjuder också full anonymitet vid skapandet av konton och har en stor mängd olika betalmöjligheter, bland annat kryptovalutor, Paypal och kontant betalning.

Man är också konkurrenskraftiga när det gäller prissättningen. Ett årsabonnemang kostar låga 37,50 kronor i månaden och tecknar du upp dig för ett tvåårsabonnemang kan du pressa ned månadskostnaden till 32,50 kronor. Det finns också månadsabonnemang för 50 kronor och tremånadersabonnemang för 40 kronor i månaden.

Det är bra priser, men ännu lägre kostnad vid de längre abonnemangen hade varit önskvärt. Nu vinner du inte så mycket på att binda upp dig för ett eller två år.

Att man inte har någon gratis- eller prova på-variant är inte så överraskande (få vpn-tjänster har det), men det är synd att man bara har sju dagars ”pengarna tillbaka-garanti” (de flesta andra har 30 dagar).

Antalet samtidiga enheter är relativt låga fem, men det bör å andra sidan räcka för de flesta.

Snabba svenska servrar

Azire har bara 65 servrar fördelade på 14 länder. Det visar sig också att hastigheterna tyvärr är ganska ojämna. Mot svenska servrar är det inga problem, tvärtom. Vi kommer upp i 125 Mbit/s, vilket är riktigt bra. Men mot brittiska får vi bara 40 Mbit/s och mot amerikanska 32 Mbit/s, vilket är underkänt för båda.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Azire VPN kommer upp i 50 procent för svenska servrar, 16 procent för brittiska och 13 procent för amerikanska.

När det gäller åtkomsten till streamingtjänster är det lite samma sak. Vi kommer åt samtliga svenska tjänster, det vill säga SVT Play, TV4 Play och svenska Disney Plus. Vi kommer också åt amerikanska Netflix (om nästan alla vpn-tjänster klarar), men inte brittiska BBC Iplayer.

Så nöjer du dig med snabba svenska servrar och åtkomst till svenska streamingtjänster är Azire VPN en riktigt bra och prisvärd tjänst. Men vill du ha mer än så är kvaliteten lite för ojämn för att tjänsten ska kunna rekommenderas.

Specifikationer

Tjänst: Azire VPN
Testad: September 2021
Verksamhetsland: Sverige
Kontakt: azirevpn.com/sv
Antal servrar: 65 servrar i 14 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 5
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 125 Mbit/s (50%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 40 Mbit/s (16%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 32 Mbit/s (13%).
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Ja*
Åtkomst till svenska Disney Plus: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Pris: Kostar från 37,50 kronor per månad
Övriga prisalternativ: Tre månader för 40 kronor per månad, tvåårsabonnemang för 32,50 kronor per månad.

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5