Med anledning av den pågående pandemin är det fler än någonsin som jobbar hemifrån. Vill du bli extra effektiv behöver du så mycket skärmyta som möjligt, men om du inte känner för att skaffa en större bildskärm finns det en alternativ lösning.

Har du en bärbar dator liggande kan du relativt enkelt använda den som en andra bildskärm, det enda som krävs är att du har installerat Windows 10 på den och att datorn har inbyggt stöd för Miracast. Det bör dock påpekas att anslutningen sker trådlöst, så det blir inte riktigt lika bra som om du kopplar in en skärm med kabel.

Föredrar du att använda din tv som extraskärm går det också bra, men då behöver du betala några hundralappar för Microsoft Wireless Display Adapter.

Så här gör du

Börja med att starta din bärbara dator och bege dig sedan till Inställningar -> System -> Projicering till den här datorn.

Ställ in önskade alternativ, förslagsvis på samma sätt som i nedanstående skärmdump.

Projicering till den här datorn

Nu förflyttar du dig till din primära dator och ser först till att du har aktiverat wifi. Därefter trycker du ner Windows-tangenten och P samtidigt och letar reda på alternativet Anslut till en trådlös bildskärm som borde finnas längst ner.

Utvidga

Nu ska datorn söka efter tillgängliga bildskärmar och förhoppningsvis hittar du din bärbara dator där. Nästa steg är att välja mellan att Duplicera eller Utvidga skärmen och då väljer du det sistnämnda alternativet. Det förstnämnda alternativet speglar nämligen din primära skärm och då får du ju inte mer utrymme.

Om allt har gått som planerat ska du nu kunna använda bildskärmen på din bärbara dator som extra skärmyta. Sedan är det upp till dig att bestämma vad som ska synas på respektive skärm.

När du kopplar in din extra skärm kan du kryssa i en ruta som låter dig använda den bärbara datorns tangentbord och mus om så önskas. Men i ärlighetens namn är det svårt att se nyttan med denna funktion.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander