D-link släppte sin första wifi 6-router i slutet av april, budgetmodellen DIR-X1560. Nu har de följt upp det med två nya enheter, premiummodellen DIR-X5460 och den som vi först fått in för test, DIR-X1860. Den får ses som ytterligare en budgetmodell, men lite dyrare och bättre än minstingen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är mer än bara en rak uppgradering från D-links budgetrouter. Det aningen högre priset ger dig en router som både är och känns betydligt mer wifi 6. Behöver du inte toksnåla är den det klart bättre alternativet av de två, och en bra konkurrent bland andra prispressade wifi 6-routrar.

Positivt

  • Extra bra räckvidd för sin klass.
  • Lättinstallerad och lätthanterad.
  • Wifi 6 på bägge banden.
  • Prisvärd.

Negativt

  • Måttlig maxhastighet och kapacitet
  • Begränsat med funktioner.
  • Webbgränssnittet behöver uppfräschning.

Den påminner mycket om sitt lillasyskon, med svart plastchassi och fyra rejäla färdigmonterade antenner på baksidan och på sidorna. Men allt är uppskalat. Chassit är bredare och antennerna grövre, om än inte mer än marginellt längre. Routern går bra att hänga upp på väggen, så länge du inte har något emot dess spretande antenner. Med både dem och anslutna kablar riktade rakt uppåt går den dock att montera rätt så diskret.

Läs även: Bästa router – test av routrar med senaste standarden

Framtill sitter en traditionell rad statusdioder som går att släcka helt via administrationsappen, men som inte går att ställa ljusstyrka på. På baksidan har vi wps- och reset-knapp samt fem gigabit ethernetportar varav en är för wan.

Så säkrar du din router – tipsen som skyddar nätverket

Inga av dem är snabbare och routern stödjer inte länkaggregering, men det är absolut inget vi förväntar oss i denna prisklass. Faktum är att billiga routrar bara för ett eller ett par år sedan inte ens garanterade det. DIR-X1860 har inte några usb-portar, så du har inte möjlighet att skapa filserverfunktion med inpluggad hårddisk eller dela en skrivare.

D-link DIR-X1860 portar
D-link DIR-X1860 överraskar inte i portutbudet eller vad gäller manuella kontroller.

Komplett wifi 6

Den största skillnaden på pappret mellan denna router och DIR-X1560 är att du här får lite extra bandbredd på 2,4 GHz-bandet. Precis under 600 Mbit/s istället för 300. På 5 GHz-bandet handlar det om 1 200 Mbit/s på bägge, och samma klass på signalen med 80 MHz kanalbredd, vilket begränsar topphastigheten något.

Det är inte så mycket, och vore det enda skillnaden mellan dem skulle vi rekommendera den billigare modellen. Men skillnaden är större än så. Minstingen har inte i själva verket wifi 6-stöd på 2,4 GHz, men det får du här. Det innebär bättre hastigheter även på det bandet, möjlighet till högre säkerhet med wpa3, mindre trafikstockning tack vare smartare pakethantering, rutiner för att spara ström i anslutna enheter med wifi 6, och mer därtill.

Allt det får du givetvis också på 5 GHz-bandet. Där får vi också betydligt bättre räckvidd, med högre hastigheter när det är ett eller ett par rum mellan routern och datorn som vill ansluta. Ingenstans i vår testlägenhet, en större tvåa med innerväggar både i gips och betong, får vi wifi 6-hastigheter under 300 megabit per sekund.

D-link DIR-X1860 undersida
Skruvfästen, ventilationsgaller, och all information du behöver för att komma igång.

Mestadels enkel installation

Med D-links mobilapp går installationen nästan hundraprocentigt klanderfritt. Vid ett tillfälle måste vi manuellt ansluta till vårt nya wifi, trots att appen redan fått både nätverksnamn och lösenord av oss, men det är vårt enda klagomål. Annars går det mycket smidigt. Den har ett säkert unikt wifi-lösenord förinställt men du får valet att ändra till ett personligt.

Du ombeds också registrera routern i D-links molntjänst MyDlink, men det verkar vara för att aktivera röststyrning med Alexa eller Google Assistent. Det kan ju å andra sidan vara lite kul att experimentera med.

Det är samma grund-funktionsutbud i routern som i de flesta av D-links routrar. Via ett enkelt men kanske inte så glamouröst webbgränssnitt får vi tillgång till det mesta vi kan tänkas behöva för router- och wifi-inställningar. Wifi är som standard samlat på ett ssid, men det är fritt fram och enkelt att dela på frekvensbanden. Vi tycker dock att routern fördelar våra anslutna enheter bra.

D-link app
Mobilappen som finns till Android och IOS är inte den mest innehållsrika. Men snygg och lättanvänd. 

Ett fåtal extrafunktioner

Här finns en QoS-funktion som låter dig välja ut en klient som får extra gräddfil i nätverket, två som får näst bästa prioritet och åtta till som får lite höjd status. Här finns en enkel vpn-server, möjlighet att sätta upp en lista med blockerade webbadresser, och hantering av gästnätverk.

En handfull inställningar finns även i mobilappen, inte minst routerns enkla föräldrakontroll, som innehåller surfschema som du kan knyta grupper av klienter till, och ingenting annat. Det är den enda funktion som är unik i appen, och inte finns i webbgränssnittet.

Det är inte för funktionsfrossa du köper en D-link-router. Men ska du bara ha prisvärt wifi för ett par användare och deras många smarta hem-prylar, och kanske en eller ett par fast anslutna enheter i ett mindre hem, så kan den vara ett lyckat köp.

D-link DIR-X1860

Specifikationer

Produktnamn: D-link DIR-X1860
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: D-link
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1200 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS, vpn-server, stöd för Alexa och Google Assistent
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Nej
Storlek inkl. antenner: 28,5 x 19 x 20 cm
Rek. pris: 1 490 kr
Pris: Från 1 274 kronor på Prisjakt.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 524 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 401 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 333 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5