Testad produkt: Arlo Essential Spotlight Camera
Pris: Kostar 3 490 kronor hos Kjell & Company (3-pack). 1290 kronor hos Kjell & Company (1-pack)

Det känns lite märkligt att kalla ett kamerapaket som kostar 3 490 kr för "budget", men allt är som bekant relativt. Och jämfört med tidigare modeller från Arlo som Arlo Ultra och Arlo Pro 3, vilka kostar 9 990 kronor respektive 7 690 kronor för ett paket med tre kameror, är Arlo Essential Spotlight Camera faktiskt inte så dyr. Samtidigt går det inte att förneka att 3 490 kronor (eller 1 350 kronor för en enstaka kamera) är mycket pengar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Arlo Essential Spotlight Camera är en bra och gedigen kamera som är både lättinstallerad och lättanvänd. Men trots att den är billigare än storasyskonen Ultra och Pro har den fortfarande ett högt pris och bristerna och svagheterna är lite för många för ett riktigt bra betyg.

Positivt

  • Ingen hubb behövs.
  • Lättinstallerad och lättanvänd.
  • Inbyggd spotlight och larmsignal.
  • Fungerar både inomhus och utomhus.

Negativt

  • Abonnemang krävs för vissa funktioner.
  • Dyr.
  • Inga magnetfästen.
  • Ej löstagbart batteri.

Utseendemässigt är Arlo Essential Spotlight Camera väldigt lik föregångarna Ultra och Pro 3. Det som framför allt skiljer dem åt är att Arlo Essential Spotlight Camera saknar magnetfästet och måste skruvas fast i fästet. Den går visserligen också att använda utan fäste, men då bara stående på ett plant underlag utan att kunna riktas i höjdled.

Arlo Essential Spotlight Camera har heller inget löstagbart batteri. Så när batterinivån är för låg måste man ta ned hela kameran för att kunna ladda den, vilket är opraktiskt.

Den största skillnaden är dock att Arlo Essential Spotlight Camera inte behöver någon basstation för att fungera (och det medföljer heller ingen basstation i paketet). Detta gör installationen lättare (och priset lägre), men innebär samtidigt att batteritiden blir lite sämre och att man går miste om finesser som exempelvis lokal lagring av filmklipp på ett sd-kort i basstationen.

Arlo Essential Spotlight Camera
Gränssnittet är tydligt och lättanvänt.

Lättinstallerad och lättanvänd

Att installera Arlo Essential Spotlight Camera går, bortsett från uppskruvandet av kamerorna, väldigt smidigt. Vi laddar bara ned appen (samma som för Arlo Ultra och Arlo Pro 3) och lägger till våra kameror, sedan är vi igång på under fem minuter.

Att ställa in och använda kamerorna är sedan precis lika enkelt och smidigt. Appen, som är på svenska, är mycket pedagogiskt uppbyggd och trots att funktionerna och inställningsmöjligheterna är många känns det hela tiden intuitivt hur man ska göra.

Det ska dock sägas att funktionsrikedomen bara gäller om man har ett Arlo Smart-abonnemang, vilket kostar 95 kronor i månaden (för upp till fem kameror). Utan detta abonnemang är Arlo Essential Spotlight Camera tämligen begränsad. Att en övervakningskamera kräver ett abonnemang för full funktionalitet är visserligen snarare regel än undantag och priset för Arlos abonnemang är ungefär samma som hos andra kameratillverkare.

Arlo Essential Spotlight Camera
Bildkvalitet på dagen…
Arlo Essential Spotlight Camera
…i lampljus på kvällen…
Arlo Essential Spotlight Camera
…med mörkerseende på natten…
Arlo Essential Spotlight Camera
…och med spotlight på natten.

Bra bildkvalitet

Det är lätt att vara för kritisk mot bildkvaliteten hos Arlo Essential Spotlight Camera då man jämför med Arlo Ultra och Arlo Pro 3, men det är lite orättvist. För bildkvaliteten hos de senare är helt suverän, framförallt hos Arlo Ultra, men den är egentligen inte dålig hos Arlo Essential Spotlight Camera.

Men den lägre upplösningen (1 920 x 1 080 bildpunkter) och den lägre bildvinkeln (130 grader diagonalt) gör ändå att bildkvaliteten bleknar i jämförelse. Om man istället jämför med andra kameror med samma upplösning, exempelvis, Ring Spotlight Cam Battery, står sig Arlo Essential Spotlight Camera väl i jämförelse.

Och att den har en inbyggd spotlight gör också att bildkvaliteten på natten blir riktigt bra när ljuset dras igång. Denna är dock en batterislukare och inte att rekommendera om man vill ha långt mellan laddningarna.

En liten besvikelse är dock fördröjningen på några sekunder, både när man vill sätta igång ett liveströmmande från kameran eller när något sker framför kameran. Det handlar visserligen bara om två till fem sekunder, men är ändå lite irriterade.

Specifikationer

Produkt: Arlo Essential Spotlight Camera.
Testad: Oktober 2020.
Tillverkare/kontakt: Arlo, www.arlo.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
App på svenska: Ja.
Webbåtkomst: Ja.
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter.
Bildvinkel: 130 grader diagonalt.
Ljud: Mikrofon, högtalare, siren.
Rörelsesensor: Ja, med zoner.
Ljudsensor: Nej.
Smart rörelseigenkänning: Ja.
Nätverk: Wifi.
Batteritid: Upp till sex månader.
Vädertålighet: IP64.
Lagring: Molnlagring.
Abonnemangskostnad: 95 kronor per månad för upp till fem kameror och 30 dagars videohistorik.
Färg: Vit eller svart.
Övrigt: Mörkerseende med färg, fungerar med Google Assistant och Amazon Alexa.
Cirkapris: 3 490 kronor (paket med tre kameror) eller 1 350 kronor (enstaka kamera).
Pris: Kostar 3 490 kronor hos Kjell & Company (3-pack). 1290 kronor hos Kjell & Company (1-pack)

Betyg: 3 av 5