Windows 10 Game Bar är en underskattad funktion som låter dig enkelt göra skärmdumpar, samt spela in och strömma direkt från ett spel (eller app) utan behov av extern programvara. Nyligen har Game Bar fått ett uppfräschat utseende, tillsammans med hastighetsförbättringar och andra nya funktioner.

Det går bland annat att hålla ett öga på systemets vitalitet och göra en massa andra saker med användbara widgetar. Game Bar har inbyggda widgetar för att övervaka processorns och grafikprocessorns användning, ta skärmdumpar, komma åt Xbox-galleriet och hitta grupper på Xbox att spela med.

Men det finns också möjlighet att installera tredjepartswidgetar. Det finns ännu så länge bara ett fåtal, eftersom Widget-butiken fortfarande är i betastadiet, men det går att hitta kul saker.

Om du ännu inte provat Game Bar startar du den enkelt genom att trycka Windows + G på tangentbordet. Den börjar bli mer populär och är delvis användbar även för dem som inte bara spelar spel.

Game Bar

1. Butik

Öppna Game Bar och klicka på menyknappen (de tre vågräta strecken). Välj Widget-butiken längst ned.


Game Bar

2. Installera

Klicka på en widget för att se vad den gör. Klicka på Installera om du vill ha den. Efter installation finns den i menyn, klicka för att öppna.


Game Bar

3. Avinstallera

För att ta bort en widget, öppna butiken igen och klicka på aktuell widget (det är lättare att hitta om du väljer fliken Installerade). Klicka på Avinstallera.


Game Bar

4. Göm

De förinstallerade widgetarna kan inte avinstalleras, men väl gömmas. Stäng widgeten med krysset. Gå till menyn och klicka bort stjärnan vid aktuell widget.