FRÅGA. Efter en tid med nya Microsoft Windows 10 och Edge har jag som senior en del hanteringsproblem som jag önskar få bort.

Själv är jag okunnigt ängslig om det mesta, exempelvis hantering av själva skrivbordets ikoner som för det mesta själva irrar omkring på skärmen. Någon seriös bruksanvisning existerar ju inte.

Dessutom har jag länge försök få kontakt med Microsofts support, men de envisas med att alltid totalt gömma sig i cyberrymden.

Har Microsoft någon hederlig fysisk support med anständig möjlighet för e-post eller ytbrev via Postnord i Sverige för vanligt hederligt folk?
Göte

SVAR. Du har tyvärr helt rätt i att det kan vara svårt att få kontakt med Microsofts support. Deras fokus ligger inte heller i att ”lära ut” hur Windows och datorn fungerar, utan det handlar snarare om att de ger hjälp när något har gått fel.

Seniornet

För den som vill lära sig grunderna i Windows har många studieförbund olika datorrelaterade studiecirklar. På många platser finns det även lokala klubbar av Seniornet. Det här är en ideell organisation där äldre datoranvändare får teknisk hjälp. Tyvärr är det mesta av dessa fysiska möten inställda så här i corona-tider, men Seniornet erbjuder faktiskt sina medlemmar webbaserade utbildningar. Läs mer här seniornet.se/studiematerial.

Det finns även en klassisk lärobok som heter Grundläggande IT för seniorer - Windows 10. Den säljs hos de stora nätbokhandlarna.