Fler och fler tillverkare släpper nu routrar med wifi 6. Huawei, som under senare åren breddat sig rejält från sitt mobil-ursprung, har haft routrar i sortimentet ett tag, och företaget gjorde wifi 6-debut med Wifi AX3. Den finns i två versioner, DC och QC. Det står för dual core och quad core som syftar på routerns processor. Här har vi testat den lite kraftfullare QC-modellen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

AX3 QC gör tre saker bra. Den ger dig mycket utrymme för många prylar som vill surfa och strömma snabbt, den är lättskött med snyggt gränssnitt och smart anslutningsfunktion, och den är kompakt och diskret. Den saknar dock rätta maxhastigheten och räckvidden för ett riktigt toppbetyg, och ett par, tre funktioner är inte lika lätthanterliga som resten.

Positivt

  • Hög wifi-kapacitet.
  • För det mesta lätthanterad.
  • Smart med nfc.
  • Bra pris.

Negativt

  • Inte i topp för hastighet och räckvidd.
  • Få ethernet-portar.
  • Enstaka funktioner behöver finputsas.

Testad produkt: Huawei Wifi AX3 QC
Pris: 699 kronor på Komplett.se

Om du, när du läst testet, tycker att det här är routern för dig – var lite extra noga när du letar efter den i butiker. Bägge är riktigt prispressade, så det finns ingen vettig anledning att snåla och köpa DC-modellen istället. Mer processor är bra i vissa situationer, om du till exempel kör vpn-server i routern. Du får en Wifi AX3 QC för precis under 1 000 kronor i de flesta butiker som säljer den.

Och du får ovanligt mycket bandbredd för de pengarna. Det är den enda router vi hittar under 1 000 kronor som ger dig 2,4 gigabit per sekund på 5 GHz-wifi. Konkurrenterna har ett tak på 1,2 gigabit. Det gör kort och gott att fler kan dela på wifi samtidigt och skicka filer, strömma film med mera.

Läs även: Test av de bästa routrarna just nu

AX3 är en minimalistiskt designad router med kompaktare chassi än de flesta. Den har ett yttre i matt vit plast, fyra fasta antenner som sticker upp på rad i bakkant, och bara en minimal statusdiod framtill. Den blinkar grönt eller lyser rött när den av olika anledningar vill ha din uppmärksamhet, eller lyser solitt grönt när den fungerar normalt. Routern har inga skruvhål i botten för väggmontering, här är det uppställning på en plan yta som gäller.

Baktill hittar vi en gigabit ethernet-port för wan-anslutning till internet, och tre för intern lan. Det är en färre än vad som annars är mer eller mindre standard i en hemmarouter. Men i de flesta hem idag så utnyttjas fast nätverk inte lika mycket längre, så det känner vi inte är en stor nackdel. De flesta moderna mesh-routrar har till exempel ännu färre. 

Huawei Wifi AX3 QC antenner
Antennerna sitter färdigmonterade och är bara att fälla upp.

En extra gigabit

Och i gengäld får vi här rejält med wifi-kapacitet. Routern är klassad som AX3000 (vilket antagligen är orsaken till namnet AX3) och levererar hela 2,4 Gbit/s i bandbredd på snabba 5 GHz-bandet. De flesta konkurrenter i den här prisklassen levererar bara 1,2 Gbit/s. Det gör att du obehindrat kan ha fler användare samtidigt som du gör tunga saker på nätverket.

Det här innebär inte att det går snabbare per användare, och i våra tester imponerar inte routern för individuella överföringshastigheter. Den är inte dålig, men flera andra routrar i samma prisklass är snäppet rappare och håller också högre hastighet när signalen blir svagare ett eller två rum bort från routern. AX3 har stöd för högre kanalbredden 160 Mbit, vilket i teorin ska kunna ge gigabit-hastigheter eller mer, men det är inget vi kommer i närheten av trots testdatorer som stödjer det. Stabila hastigheter på mellan 500 och 300 Mbit/s i en stor lägenhet är dock inte så illa.

Routern är som standard inställd på ett samlat ssid och automatisk tilldelning av frekvenser, men det rekommenderar vi att du slår av. Den har en tendens att vara överentusiastisk med att förpassa anslutna datorer till 2,4 GHz, och vill sedan inte lyfta tillbaka dem på den snabbare frekvensen ens i samma rum. 

Huawei Wifi AX3 QC baksida
Färre portar än vanligt, men inte diskvalificerande få.

Trimmad egen standard, och smart inloggning

Utöver vanlig wifi 6-kompatibilitet har Huaweis router stöd för en proprietär standard de kallar Wifi 56+. Den kan ge vässad prestanda, men är beroende av mottagare som stödjer det, och det finns enbart i ett fåtal Huawei-produkter. Testar vi routern mot en av dessa så har vi svårt att se att prestandan är påtagligt bättre. Men vi har inte så precisa mätmetoder för en Android-mobil, så det är möjligt att det finns vissa fördelar här.

Funktionsmässigt bjuder Huawei annars på en intressant sak, ett inbyggt nfc-chip i ena hörnet av routern, som gör att du kan ”blippa” dig in i nätverket. I alla fall med en Android-mobil – det fungerar i dagsläget inte med IOS. Du lägger helt enkelt an telefonen mot routern, får upp en fråga om du vill ansluta till nätverket, och tackar ja. Känns det osäkert går funktionen givetvis att stänga av.

Bland traditionella routerfunktioner hittar vi inga jätteöverraskningar. AX3 har ingen usb-port, så filserver och andra resursdelningar finns inte. Du kan sätta upp vpn-tunnel, får stöd för iptv, och får en enkel men lite bökig föräldrakontroll. Den kan ge enskilda enheter surfschema och url-filter, men det går inte att skapa profiler för grupper.

Huawei Wifi AX3 QC nfc
Routern kommer levererad med en tydlig dekal som visar hur nfc-inloggning går till.

Praktiskt gästnätverk

Det finns också gästverk med inbyggd timer, så att du kan ställa in den på fyra timmar eller ett dygn, eller obegränsat. Det kan vara smart om du har fest en kväll och inte vill glömma bort att stänga ner det själv när gästerna gått hem. Pricken över i hade varit om det gick att koppla nfc-funktionen till det, men det får vi föreslå till nästa firmware-uppgradering.

Gränssnitt både på webb och i mobilapp är snygga och lättnavigerade, men funktionaliteten och möjligheten till inställningar i appen är minimal. Det är samma app som du för övrigt kan styra Huaweis egna flora av smarta hem-prylar med. På Android heter den AI Life, men på IOS har den kvar gamla namnet Huawei Smart Home.

Topphastighet och räckvidd är inte vassast i klassen, och funktionsutbudet är inte heller något att hurra för. Men du får mer total bandbredd än av konkurrenterna i samma prisklass, och den får absolut inte underkänt på de andra punkterna heller. 

Ai Life
Prydligt och tydligt gränssnitt. Dock inte så innehållsrikt när vi väl gräver oss in bland alternativen.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei Wifi AX3 QC
Testad: Oktober 2020, uppdaterad augusti 2021
Tillverkare: Huawei
Trådlösa protokoll: Wifi 1-6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3 st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, vpn-server, nfc för anslutning
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Nej
Storlek inkl. antenner: 28,5 x 19 x 20 cm
Rek. pris: 1 490 kr
Pris: 699 kronor på Komplett.se

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 546 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 371 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 219 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5