Allt fler högtalare har stöd för Google Assistent, som är företagets röststyrda ai-system (artificiell intelligens).

Det här betyder att de inte bara fungerar som högtalare utan att de även kan ta emot röstkommandon. Genom att säga Hej Google försätter du högtalaren i mottagningsläge, och du kan sedan säga exempelvis Spela Robyn, Höj volymen, Hur många människor bor i Oxelösund – och få respons direkt.

Har du dessutom smarta lampor som Philips Hue eller andra kompatibla prylar kan du ge kommandon som Släck alla lampor eller Dimma lampan i sovrummet. Ja, du kan alltså ”prata” med din högtalare på vanlig svenska.

Ny funktion

Förutom att ta emot kommandon har systemet nyligen fått svenskt stöd för en ny funktion som kallas för Rutiner (Routines).

Rutiner är en enkel och användarvänlig lösning för att programmera ditt smarta hem så att flera saker sker samtidigt.

I stället för att först be Google tända alla lampor, sedan ställa en fråga om vädret och vad som står i din kalender för att till sist säga åt den att spela P1 Morgon på radion kan du använda en färdig rutin. Genom att säga Hej Google, God morgon så sker allt det där i ett svep.

Det finns en handfull färdiggjorda rutiner som du kan använda (exempelvis God morgon) och du kan även modifiera dem så att de passar dina behov bättre. Utöver detta går det förstås även att börja från början och skapa en helt egen rutin.

I vår guide visar vi hur du går till väga, och utgångspunkten är att du har ett fungerande Google Home-system. Hur man kommer igång med detta gick vi igenom i vår guide här.


Steg för steg: Kom igång med Rutiner

Google Home

1. Använd en standardrutin

Öppna appen Google Home så ser du att det har dykt upp en ikon som heter Rutiner. Tryck på den så visas en handfull rutiner. Det här är sådana som Google har skapat, och du kan använda dem direkt genom att exempelvis säga Hej Google, God morgon.


Google Home

2. Redigera röstkommandot

Tryck på en rutin för att se vad den gör. Överst visas kommandot, alltså vilket ord som aktivera den. För att ändra detta trycker du på pilen vid Jag säger. Du kan inte ändra kommando-orden för standardrutinerna, men du kan lägga till fler.


Google Home

3. Styr Assistenten

Under rubriken Assistenten har du en lista över vad som ska hända när du startar rutinen, exempelvis att ge dig en väderprognos. Bocka för det du vill ha med och tryck på kugghjulet för att detaljstyra dess inställningar.


Google Home

4. Spela upp

Som du ser lite längre ned kan din rutin även spela upp ljud, exempelvis musik, radio eller nyheter. Bocka för önskad källa och tryck på kugghjulet för att välja vad som ska spelas upp. Det kan handla om en speciell spelningslista eller en viss radiokanal.


Google Home

5. Skapa en ny rutin...

Förutom att redigera befintliga rutiner kan du skapa nya genom att trycka på plus-ikonen längst ned till höger. Under När får du ange röstkommandot, och du kan även lägga in en tidpunkt när du vill att rutinen ska spelas upp.


Google Home

6. ... och redigera den

Tryck på Lägg till åtgärd och skriv ett kommando (exempelvis Tänd alla lampor) eller välj Bläddra bland populära åtgärder. Fortsätt sedan med att lägga till så många åtgärder du vill – och välj om du vill spela upp ljud. Avsluta med Spara.


Google Home

Använd Google Home som väckarklocka

Grundtanken bakom den nya funktionen Rutiner är att du ska använda den genom att ange ett röstkommando, men det går även att koppla en rutin till en viss tidpunkt. På så sätt kan du exempelvis använda tjänsten som en avancerad väckarklocka – som både spelar radio och tänder dina lampor.
Du gör det genom att skapa en ny rutin som vi visar i punkt 5 ovan.

Förutom att lägga till ett röstkommando väljer du Ange en dag och en tidpunkt. Du kan också välja om den ska upprepas vissa dagar och det går att koppla den till en speciell högtalare.