Nu har minstingen av Nvidias nya grafikkretsar till slut också landat hos grafikkportstillverkarna, och är så sakta på väg ut i butiker. Ett fåtal Geforce RTX 3070-kort finns nu för förbeställning i flera stora svenska butiker. Exakt när du sedan får det i handen är en annan sak, och det är fortfarande begränsad tillgång, med ransonering till ett kort per kund de flesta butiker. Men samma sak gäller 3080-korten, så då är ju frågan vilket av dem du ska slå till på för att så småningom kunna uppgradera din pc med.

Betyg 4 av 5

Omdöme

RTX 3070 kan bli ett klockrent val för dig som har en 1440p-skärm att spela på, så länge Nvidia och kortleverantörerna får rejäl rullning på leveranserna. Hade vi bara recenserat grafikkretsen skulle betyget bli solklar full pott. Men om just detta kort från MSI är ett klockrent val beror på om du har extra utrymme i datorlådan och om du är beredd att betala lite för tystare drift och färgglada dioder.

Positivt

  • Utmärkta prestanda för 1440p.
  • Funkar på 4k med sänkt ambition.
  • Dämpad kylning.
  • Enkelt att kontrollera och övervaka.

Negativt

  • 8 GB kan bli begränsande.
  • Onödigt stort och tungt.
  • Billigare alternativ finns.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: MSI RTX 3070 Gaming X Trio
Pris: Från 9 990 kr hos Netonnet.

Det RTX 3070-kort vi fått in för test kommer från MSI och heter RTX 3070 Gaming X Trio. Det ligger ungefär i mitten av prisspannet för ett RTX 3070-kort, eller kanske strax över medel. Det billigaste vi hittar kostar strax över 6 000 kronor, och det dyraste strax över 8 000. Vårt kort har ett rekommenderat pris på cirka 7 200, men finns att hitta till beställning för 6 990 kronor.

Läs även: Test av grafikkort i olika prisklasser

Prismässigt är det ett rejält hopp uppåt till RTX 3080-korten, där de absolut billigaste ligger på 8 500 kronor men ett normalpris är snarare 9 000 till 10 000 kronor. Det är också billigare än RTX 2080-serien, både nu två år gamla RTX 2080, uppgraderade RTX 2080 Super och maxade RTX 2080 ti.

Men den verkliga ekonomiska skillnaden kan vara större än så, då RTX 3070-kort går lättare att stoppa in i en mellansnabb gaming-pc än RTX 3080-kort. De drar inte lika mycket ström och kräver inte ett så maffigt kraftaggregat som många inte har i sin dator.

Massivt bygge

Att RTX 3070 skulle vara nättare och smidigare märks dock inte på MSI:s kort, som rent fysiskt är en riktig bjässe. Det här behöver du en rejäl datorlåda för att vara säker på att få plats med. Kortet sticker framför allt ut extra mycket på längden, med utstickande kylelement och en osmart utformad plastkåpa runtom som lägger till en extra centimeter utan vettig anledning.

Geforce RTX 3070 Gaming X Trio i dator
Geforce RTX 3070 Gaming X Trio med massiva mått, stödskena monterad och färgglada dioder.

Det gör att det var med millimetermarginal som vi lyckades montera den i testdatorn. Och inte utan att först tvingas flytta på en ssd. I samma dator hade vi inga problem att med goda marginaler montera in det RTX 3080-kort från Asus som vi testade. RTX 3070 Gaming X Trio är också ett extra tungt kort, med tjock, skyddande och värmeavledande plåt monterad på baksidan, tredubbla stora fläktar och massivs kylflänsar mellan dem och kortet.

Det kommer därför med en speciell stödskena som monteras under kortet. Den går att fästa där även om det sitter andra kort under grafikkortet. I alla fall på de flesta datorer som inte har speciallösning för att skriva fast pci express-kort. Men det känns lite onödigt, då många betydligt tyngre kort inte kräver så avancerad montering. Kortet drivs med två 8-stifts strömkontrakter, vilket de flesta bättre kraftaggregat bör ha tillgängliga.

Smidigare mjukvara

Med den något bökiga fysiska installationen över är det lätt att installera drivrutiner. Vi fick göra det manuellt, då varken Windows eller Geforce Experience erkänner kortets existens som annat är en generisk grafikadapter, men det bör vara uppdaterat och löst till leveransstart. Från MSI laddar vi också hem Dragon Center, som efter installation och en omstart snällt konfigurerar sig och ger dig enkel temperatur- och fläktövervakning och en handfull användningsprofiler att snabbväxla mellan.

Dessa inkluderar standardläget Balanserat, ett ”tyst” läge som prioriterar dämpade fläktar, ett maxat prestandaläge och ett som heter Creator och som enligt uppgift ska optimera prestanda för grafikkortsutnyttjande program som Photoshop istället för spel. Exakt vad det innebär framgår dock inte. Med prestandaläget aktiverat går det sedan att göra detaljerad överklockning om du också har programmet Afterburner installerat.

Dragon Center
Dragon Center, smidigare än de flesta kontrollprogram för grafikkort.

I Dragon Center finns också en manuell profil där du kan göra enklare överklockning. Kortet är dock redan en aning fabriksöverklockat, med 1,83 GHz toppfrekvens mot 1,73 i standardutförande. Så vi nöjer oss med att testa det så som det levereras.

I Dragon Center får du även kontroll över kortets rätt så påträngande rgb-belysning. Det har en regnbågsskiftande rand mitt på ryggen, och fler lysande detaljer på vad som i de flesta datorer blir kortets undersida, där fläktarna sitter. I programmet ställer vi in manuell färg, kan välja mellan olika ljusspel och effekter, eller släcker discot i datorn helt.

Övertygande prestanda

I våra tester drar kortet jämnt med ett RTX 2080 Super, men hamnar lite efter ett 2080 ti i enstaka situationer. Men det är med benchmarkprogram som 3dmark. I verkliga spel är upplevelsen ibland i klass med ett vanligt RTX 2080-kort, ibland som ett maxat RTX 2080 ti, och ibland ännu bättre. Det verkar vara optimerat för 144p-skärm, eller så är det i alla fall där som vi konsekvent får stabilt höga prestanda i alla spel vi testar.

På en 4k-skärm börjar vi uppleva kortets begränsningar, med enskilda bildfrekvenstapp i intensiva sekvenser i vissa tyngre spel som Microsoft Flight Simulator, Control och Metro Exodus. Här får Nvidias speciella DLSS-funktion jobba hårt för att optimera slutresultatet. Andra spel som Gears 5 och Death Stranding fortfarande flyter på klockrent. Kanske är det just faktumet att vi har påtagligt mindre minne på kortet, samma 8 GB som i RTX 2080 Super, som gör att det inte riktigt når hela vägen.

Du kan fortfarande få en solid spelupplevelse på 4k, men kan behöva kompromissa med enstaka grafikinställningar i spelen, och blir mer beroende av kvaliteten på optimeringen av enskilda titlar. Men med tanke på priset tycker vi att det är ett mer än acceptabelt resultat.

Geforce RTX 3070 Gaming X Trio baksida
En tjock plåt på baksidan är bra för passivt kylningsläge, men höjer också vikten. 

Rätta kortet, för vissa

Det här är en solid uppgradering från vilket kort som helst i förra Geforce-generationen, och ett enormt lyft jämfört med RTX 2070. Har du en någorlunda kraftfull dator och en snabb 1440p-skärm på skrivbordet är det helt klart värt att vänta in. Däremot bör du ta dig en funderare på om just detta kort från MSI fungerar för dig.

Det har en del fördelar, som helt tyst passiv kylning vid vanligt desktoparbete, och ganska dämpad kylning även vid fullt blås. Gillar du rgb-belysning bjuder det också på en hel del sådant. Men det finns billigare alternativ, och framför allt betydligt kompaktare kort som även de erbjuder (åtminstone på pappret, vi har inte testat dem) lika tyst kylning. Och Gaming X Trios extra stora mått och omständliga montering gör att vi bara kan rekommendera det om du har en jättelåda till dator.

Geforce RTX 3070 Gaming X Trio hölje
Det utstickande plasthöljet baktill gjorde kortet till en utmaning att montera.

Specifikationer

Produktnamn: Geforce RTX 3070 Gaming X Trio
Testat: Oktober 2020
Produkttyp: Grafikkort
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3070
Gränssnitt: Pcie 4.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4a, hdmi 2.1
Minne: 8 GB
Extra programvara: MSI Afterburner, MSI Dragon Center  
Övrigt: Extra stödskena, 3 års garanti
Mått: 323 x 135 x 54 mm
Rek. pris: 7 190 kr
Pris: Från 9 990 kr hos Netonnet.

Prestanda (I dator med i5-9400F/16 GB ram)

Geekbench 5 (CUDA): 137 675 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 10 558 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 22 113 poäng
3dmark Port Royal (RTX strålspårning): 8 133 poäng
VR Mark: 10 390 poäng

Betyg: 4 av 5