Det räcker inte att bara se vilken wifi-version du kör eller om du ansluter till 2,4- eller 5 GHz-nätverk. För att verkligen maxa din wifi-prestanda behöver du ha koll på en annan sak; mimo. Mimo är en förkortning av multiple in, multiple out och innebär att du skickar flera parallella dataströmmar.

Delar upp data

Vanligt 802.11ac-wifi innebär att du skickar data mellan åtkomstpunkten (som normalt sitter i din router) till klienten (till exempel en dator, surfplatta eller mobil) med en enkel dataström av ettor och nollor. En sådan kan som bäst ha en hastighet på upp till 433 Mbit/s. En del routrar kan fördubbla genom att öka bredden på den radiofrekvens som används, men för det mesta är det taket för hastigheten.

Routern i sig har högre kapacitet och flera antenner som kan skicka data individuellt, men klarar inte av att skicka mer till en klient åt gången. Det är just därför stora, dyra routrar har många antenner. Inte bara en per frekvensband utan fler, för att kunna hantera flera dataströmmar på en gång, och därmed öka maxhastigheten.

En klient med mimo-stöd har även den extra antenner och kan ta emot mer än en sådan dataström samtidigt, och pusslar sedan ihop informationen från bägge strömmarna medan de anländer.

Upp till tredubbla hastigheten, nästan

Man pratar för det mesta om klienter med 2x2-mimo och 3x3-mimo. 2x2-mimo innebär två antenner och två radiomottagare i wifi-enheten. Då kan du ta emot två dataströmmar från routern (om den stödjer 2x2-mimo eller mer) och upp till 867 Mbit/s. 3x3-mimo innebär upp till 1,27 Gbit/s i datahastighet.. Det är än så länge sällsynt, men finns i enstaka nyare datorer och mobiler.

Sedan finns det routrar med 4x4-mimo och som i teorin går att utöka med mer. Men det används snarare för att dela upp så att en mottagare kan få två till tre datakanaler och en eller två andra mottagare kan dela på resten.

Detta kallas för mu-mimo (multi user mimo), och är den vanligaste mimo-tekniken just nu i moderna wifi-system. Tidigare vad det vanligt med su-mimo (single user mimo), som helt enkelt innebar att mimo-funktionen bara fungerade till en klient i taget.

Det är tyvärr inte alltid så tydligt vilken klass av wifi-mottagare en dator eller mobil har, eller ens en router. För det mesta väljer istället tillverkare att bara ange bandbredden totalt. Står det att du har mimo-stöd (eller mu-mimo) i en mobil kan du räkna med att det är dubbla antenner, men räkna inte med att komma upp i gigabit-hastighet. Skryter tillverkaren med gigabit-wifi så har du troligen en extra antenn under huven.