Här hittar du test av Acer Swift 3 med Intel Core i5

AMD:s Ryzen 4000-serie processorer har visat sig överraskande mångsidiga, och har konstant överträffat de Intel-processorer de olika varianterna av dem har ställts emot. Vi har testat vass Gaming-laptop med Ryzen-processor i H-klass, och prispressad kontorslaptop med energisnålare processor i U-klass, bägge med riktigt bra resultat. Det vi inte testat är hur bra nya Ryzen klarar sig i en ultratunn laptop. Nu är det dags för det, med uppdaterade Acer Swift 3.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med Ryzen 7-processor under huven överraskar denna upplaga av Swift 3 på flera sätt. Den är överraskande snabb och samtidigt överraskande strömsnål. Ett par små finslipningar av detaljer som ökar livskvaliteten är också välkomna. Har du inga höga krav på proffs-bildskärm eller extra lyxkänsla är den ett riktigt lyckat köp.

Positivt

  • Vassa prestanda.
  • Enkel och välbyggd.
  • Förbättrat ljud.
  • Stor, snabb ssd.

Negativt

  • Inte optimal tyst i drift.
  • Ljussvag skärm.
  • En hel del bloatware.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Acer Swift 3 med Ryzen 7
Aktuellt pris: Från 10 990 kr hos Prisjakt.

Det här är en dator som har funnits i en liknande version sedan början av året, fast med Intel-processor. Då vi även testade en sådan, och den redan då gav ett positivt intryck, blir det lätt att jämföra dem. Det handlar om en kompakt 14-tummare med tunna ramar, låg vikt och behändig form i dryg 10 000-kronorsklass. Den är överlag välbyggd och bekväm, men har inte ett alltför lyxigt utförande.

På sidorna sitter en beskedlig men för formatet godkänd uppsättning externa portar, en usb 3, en usb 2, en liten och extra snabb 10 gigabit usb 3 av typ c och en hdmi-port. Även typ c-porten ska stödja extern skärm, och går dessutom att ansluta strömadapter till. Datorn har dock även separat port för strömadapter, och den som medföljer ansluts där. Trådlöst får vi både snabb wifi 6 med 2x2 mimo och bluetooth 5.0.

Skärmen är inramad i en tunn ram av mattsvart plast, med en extra gummilist runt utsidan som gör den lite extra tålig att bära runt på. Upptill har den ett par extra millimeter för att rymma en liten webbkamera, som levererar en godkänd men inte direkt fantastisk 720p-bild, men i gengäld överraskande bra ljud från dubbla inbyggda mikrofoner på vardera sida om den. Står du ut med lite brus i bilden så är den fortfarande en godkänd kamera för vinterns Zoom-sessioner.

Acer Swift 3
Acer Swift 3 är inte den absolut mest slimmade ultrabookdatorn, men tunn och lätt nog för bekväm hantering i vardagen.

Kontorsklass på skärmen

Här sitter samma skärmpanel som i den dator vi testade i våras, en 1080p ips-skärm med måttlig ljusstyrka men fina betraktningsvinklar, jämn ljusfördelning och behagliga färger för kontorsjobb. Någon bildskärm för den som är kräsen med färgomfånget är den dock inte. Men det är det svårt att begära i den här prisklassen. Skärmen har matta ytor som avvärjer de flesta reflexer, men det räcker inte riktigt till för bekvämt utomhusjobbande.

Chassit är här i ett ljusare utförande än den Intel-dator vi testade i våras, vilket även gäller tangentbordet, med ljusa tangenter istället för mörka. Det gör dem lite irriterande svårlästa i vissa situationer, men det verkar som denna upplaga har lite behagligare yta i knapparna.

De gav ett trist plastigt intryck på föregångaren, men här får vi en mer gedigen känsla när vi använder tangentbordet. Bakbelysningen är också kraftfullare, eller så skiner den helt enkelt igenom bättre i dessa knappar. En sak som tyvärr inte uppgraderats är musplattan som även i denna modell har en tendens att ha lite problem med precisionen.

Markant prestandalyft

Det är synd det, för med Ryzen 7-processorn i denna modell, med sina åtta kärnor med hög basfrekvens, blir vi verkligen lockade att installera och köra tunga kreativa program där lite finlir på pixelnivå kan vara av intresse. Bytet av processor gör höstens Swift 3 (i alla fall denna modell, det säljs fortfarande Intel-konfigurationer, och nya med generation 11 av Intel Core bör vara på gång) till en helt ny upplevelse prestandamässigt.

Vi pratar om nästan en fördubbling av beräkningskraften i vissa situationer, och mellan 60 och 80 procent prestandalyft i andra jämfört med den Intel Core i5-dator vi testade tidigare. Då har vi inte ens räknat med program som utnyttjar Ryzen-processorn klart kraftfullare Radeon-grafik, som gör att mediaredigeringsprogram som Photoshop och Premiere får sig påtagliga extra prestandalyft. Extra ram-minne, 16 GB istället för tidigare 8 GB och precis som tidigare en riktigt snabb ssd på 1 TB är inte heller helt fel.

Acer Swift 3 sida
Laddning via usb eller traditionell kontakt. Valet är ditt.

Detta lyckas Acer leverera utan att nämnvärt påverka batteritid. Den landar på drygt två timmar när vi stresstestar både processor och bildskärm, och upp till 14 timmar vid försiktig användning. Det är godkänt för en laptop med beskedligt inbyggt batteri som denna, men det finns bättre. Intel-bygget är marginellt bättre på den punkten, men då pratar vi verkligen marginellt.

AMD-processorerna ser dock ut att ha ett aningen större kylningsbehov, och även om datorn har ett tyst passivt läge, så stannar den inte i det särskilt länge. Ett visst fläktsurr kan dra igång när vi så lite som öppnar en webbläsare för att läsa e-post eller Googla lite. Däremot håller sig fläktarna överlag dämpade. Endast när vi försöker spela spel på datorn får vi tillfälligt fläktljud som kan kallas påträngande.

Vässad ljudhantering

På tal om ljud så är det också uppgraderat jämfört med Intel-modellen. Vi får en lite bättre ljudkrets med DTS:x-stöd och tillhörande ljudförbättringsprogram som ger oss mer fyllighet i basen. Det var det vi saknade med högtalarna tidigare, och det är samma högtalarelement här. De levererar rent ljud med fina detaljer och nu också med lite extra fyllighet.

Det här är en lite dyrare modell än den vi testade tidigare, men också en som är bättre på flera viktiga punkter. AMD visar ännu en gång att de är att räkna med, numera också i tunnare format, och Acer förvaltar prestandan i Ryzen-processorn väl.

Acer Swift 3 tangentbord
Bakbelysningen är ställbar i tre steg och rejält kraftfull på maxläge.

Det enda vi egentligen har att klaga på här, förutom längtan efter en vassare bildskärm än bara en i bra kontorsklass, är Acers bloatware-situation. De gillar att överösa många av sina datorer med inte bara egna extraprogram som varierar från behändiga till helt onödiga, utan också en knippe tredjepartsprogram som för det mesta bara är prova på-versioner eller rena reklamlänkar. Ett par fullversioner av Cyberlinks foto- och videoprogram är dock en trevlig bonus för den som inte har tillgång till bättre alternativ.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Swift 3 SF314-42 (NX.HSEED.004)
Testad: November 2020
Tillverkare: Acer
Processor: AMD Ryzen 7 4700U, 2 GHz octa core
Grafik: Radeon RX Vega 7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.2 gen 2 typ c, usb 3 typ a, usb 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 13h 45min (låg belastning)
Storlek: 32,3 x 21,9 x 1,7 cm
Vikt: 1,2 kg
Rek. pris: 10 990 kr
Aktuellt pris: Från 10 990 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 475 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 243 poäng, 1 140 single core
Geekbench 5, grafik: 12 927 poäng
Disk, läsning: 1 162,5 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5