Nyligen presenterade Intel sin nya diskreta Irix Xe Max-grafikkrets gjord för tunna och lätta datorer, rapporterar vår systertidning PCWorld.

Iris Xe Max kan göra 1,65GHz och är utrustad med 4GB LPDDR4x-minne. Den diskreta grafikkretsen har även PCI Express 4.0 och möjligheten att koppla in upp till fyra skärmar med stöd för upp till 8k genom Displayport.

Enligt Intel själva överträffar kretsen konkurrenten Nvidias motsvarighet Geforce MX350 när det kommer till spel och inom vissa nischade parametrar hävdas den överträffa Nvidias Geforce RTX 2080.

Intel säger sig ha lyckats med detta genom strömdelning och en teknik de kallar för Deep Link som låter dig para exempelvis en elfte-generationens Core Tiger Like CPU med en Iris Xe Max GPU för extra kraft.

Företagets parning av en CPU med en diskret GPU började egentligen redan med den kortlivade Kaby Lake-6 och företaget säger att de nu använt sig av vad de lärt sig från Kaby Lake-6.

Enligt Intel är Iris Xes målgrupp vad de kallar för "mobila skapare" och enligt företagets data toppar kombinationen av en Tiger Lake-processor och Irix Xe Max exempelvis kombinationen av en Ice Lake och Geforce MX350.

Iris Xe Max är Intels första diskreta GPU sedan 1998 och kommer dyka upp i tunna och lätta datorer så som Acer Swift 3x, Asus Vivobook Flip TP470 och Dell Inspiron 15 7000 2-in-1. Den väntas skickas ut i början av 2021.

Läs också: Intel lovar enorma förbättringar med Rocket Lake-chippen

IDG News