MSI Prestige 14 Evo testades november 2020 och uppdeaterades med aktuellt pris och omdöme januari 2021.

Prestige är namnet på MSI:s bärbara datorer som riktar sig till lite mer proffsig användning samt lättare produktivitet snarare än underhållning och spel. Vi testade en MSI Prestige 14 i våras, och den här datorn är på de flesta punkter en ren uppgradering till den nya Intel-plattformen. Men den har en annan inriktning och är mer tänkt för kontorsjobb och lättare mediaredigering än för tyngre krävande jobb. Vad som avslöjar den är att den inte har samma högupplösta 4k-skärm, utan fått nöja sig med en 1080p-panel.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en utmärkt dator för att visa upp vad nya Tiger Lake-processorerna går för och vad Intel Evo handlar om. Den levererar vassa vardagsprestanda och ger en rapp upplevelse i det mesta vi gör - detta i ett bekvämt, snyggt och välbyggt paket. Vi önskar dock att MSI hade dämpat fläktarna. Dessutom drar de undermåliga högtalarna ner helhetsintrycket.

Positivt

  • Övertygande prestanda.
  • Snygg och välbyggd.
  • Smarta extrafunktioner.
  • Bra pris.

Negativt

  • Bitvis högljudd.
  • Något ljussvag skärm.
  • Trista högtalare.

Testad produkt: Prestige 14 Evo A11M-010NE
Pris: 13 751 kronor hos CDON

Varje gång vi testar MSI:s Prestige- och Creator-datorer blir vi påminda om att företaget faktiskt inte bara gör gaming-datorer. Satsningen på att nå nya målgrupper har på senare år varit uppenbar och efter en trevande inledning är den nu riktigt lyckad. Det här datorn är snygg, slimmad och välbyggt. Lägg till detta ett chassi i mörk, matt metall med blåglansande avfasade detaljer.

Läs även: Stort test av bärbara datorer

Den är emellertid inte lättast i klassen, men levererar allmänt hög byggkvalitet. Datorn har i stort sett samma mått, vikt och design som föregångaren. 1,6 centimeter tjock, tunna skärmkanter runt en 14-tums skärm, som gör att den inte blir överdrivet bred, och en vikt på 1,29 kilo.

Prestige 14 Evo har ett utmärkt utformat tangentbord med stora knappar med god slaghöjd och känsla. Möjligen är klickkänslan i knapparna något vag, många användare kan föredra mer distinkt respons. Under tangentbordet sitter en extra bred musplatta med fin respons. I ena hörnet av sitter en fingeravtrycksläsare, men eftersom musplattan är så pass bred hamnar den inte i vägen för navigeringen, vilket annars kan vara ett problem med just den lösningen.

Dubbel biometri

Du kan med fördel logga in med ansiktet, eftersom det bredvid webbkameran sitter en ir-kamera som fungerar med Windows Hello. Bilden i den är aningen brusig, men annars levererar den helt okej kvalitet för ett videomöte. Den är framförallt bra på att lyfta upp ljuset i mörka miljöer. Datorns inbyggda mikrofon ger oss vasst ljud, men röster blir tydliga, vilket är viktigast. Framförallt finns det en smart brusreduceringsfunktion som är effektiv.

Prestige 14 Evo skärm
En vardagssnygg skärm, men den saknar det där lilla extra i färg, finess och ljusstyrka.

Skärmen är en matt ips-panel på 1 920 x 1 080 bildpunkter som inte gör något exceptionellt. Den levererar en bra vardagsupplevelse för surf, Office-jobb och mediavisning. Den matchar i princip srgb-standarden i färgomfång och det med godkänd färgkorrekthet. Den har jämn ljusfördelning över skärmen men ingen imponerande ljusstyrka, även när den är på max. Den har också en tendens att skifta vitpunkten vid olika betraktningsvinklar, men är du rätt placerad ser det riktigt bra ut. 

Ett stort minus bland många plus

En sak som inte övertygar är datorns högtalare. De sitter på undersidan bakom ett par galler och ger ett rätt tunt och vasst ljud. Ljudets fokus ligger på de övre mellantonerna, så den passar bäst för röster, men även i det ljudomfånget blir det inte bra. Det är dock fin detaljering i ljudbilden och hög maxvolym, förutom basen som nästan helt försvinner.

MSI har en egen version av Realteks kontrollprogram för ljudkretsen, med förinställda ljudprofiler och en manuell equalizer. Trots detta är det svårt att få till ett behagligt ljud. Experimenterar vi för mycket med de förinställda ljudprofilerna eller drar själva i reglagen blir det bara skränigt. Det är en besvikelse när allt annat håller så hög lägstanivå i datorn.

Prestige 14 Evo tb4
Dubbla thunderbolt 4-portar.

Det som gör oss extra nyfikna på den här datorn är att det är den första vi testar med den nya generationens Intel-processor. Som namnet antyder är det en dator som tillhör Intels nya Evo-satsning.

Evo har flera kriterier som en dator måste uppfylla, ungefär som Intels gamla Ultrabook-standard, men Evo är mer inriktad på anslutnings- och prestandafunktioner än slimmad design. Bland annat ska datorn vakna från viloläge på under en sekund, ha snabbladdat batteri, kompakt design med tunna skärmkanter samt stöd för wifi 6 och nya thunderbolt 4. Och så ska de också givetvis bestyckad med Intels nya Core-processorer.

Nya processorn övertygar

I detta fall handlar det om en Intel Core i7-1185G7. Det är den vassaste av de nya Tiger Lake-processorerna, med fyra kärnor som har en basfrekvens på 3 GHz, och peak-frekvens upp till 4,8 GHz på en enskild kärna. Till skillnad från tidigare Prestige 14-modeller vi sett kommer den här alltså inte med extra Geforce-grafikkort, utan den använder nu enbart Intels nya Iris Xe-grafik. Detta gör den till en utmärkt dator att testa just vad Tiger Lake-processorerna går för.

På pappret ska den kunna ge en Ryzen 4700U-processor en match, trots att den inte har AMD-processorns åtta kärnor. Men med hypertrådning har du fortfarande åtta parallella processer, och med kraft per kärna levererar Intel övertygande prestanda. Det skiljer upp till 10-15 procent i prestanda mot AMD-konkurrenten, men då pratar vi 15 procent bättre i vissa moment och 15 procent sämre i andra. I stort sett drar de jämnt.

Grafikkretsarna känns också mer eller mindre jämna, kanske till och med övertag för Intel. Men det kan bero på vilka testmoment vi utsätter dem för och hur bra program och drivrutiner är anpassade. Det vi kan konstatera är att det är ett enormt lyft för Intels integrerade grafik. Vi kan numera spela spel på en Intel-dator utan extra grafikkort. Visserligen med rejält nedställda grafikinställningar och lite tålamod för tillfälligt tappad bildfrekvens, men ändå.

Vad detta innebär är att behovet av Nvidias enklare mobila MX-grafikkort i stort sett raderas. Både AMD och Intel är numera vassare i den här prestandaklassen för att leverera extra kraft till lättare spelande samt foto- och videoredigerings-program.

Prestige 14 Evo
Bakbelysningen i tangentbordet är ställbar i tre steg och kan bli riktigt kraftfull.

Oklar fläktkontroll

Utöver det är datorn utrustad med 16 GB ramminne och en snabb ssd. Datorn ska ha stöd för pcie 4.0-ssd som i teorin ger hastigheter på flera gigabyte i sekunden, men den som är monterad verkar vara av normalsnabb typ. Vilket är positivt om du vill uppgradera i framtiden när sådana blir mer tillgängliga.

Det vi dock märker är att datorn till och från kan bli rejält högljudd med sina fläktar. Om det beror på att processorn i sig har högre kylningsbehov än generationen innan eller att just MSI-datorns konstruktion och konfiguration orsakar det har vi svårt att säga. Om vi inte har strömkabeln ansluten verkar dock inte fläktarna vara lika ivriga att spinna igång.

Datorn har ett eget kontrollprogram kallat MSI Center (eller egentligen MSI Center for Business & Productivity). Där kan vi välja mellan olika prestandaprofiler som påverkar både fläktljudet, prestandan och batteritiden. I alla fall i teorin, förutom olika skärmljusnivåer märker vi ingen skillnad på dem. Även det tysta läget kan väsnas. Här finns även kontroll av sådant som webbkamera, funktions- och Windowstangent, supportinformation samt och lite annat smått och gott.

Utöver det är det hyfsat fritt från bloatware i datorn. Prova på-version av Music Maker Jam och Norton Security är förinstallerade, men lätta att avinstallerea. Sedan får du också en svit fullversioner av enklare bild- ljud och videoredigeringsprogram. De passar alldeles utmärkt till den här datorm som inte är riktad till medieproffs.

Specifikationer

Produktnamn: Prestige 14 Evo A11M-010NE
Testad: November 2020, uppdaterad januari 2021
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7-1185G7, 3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 2.0, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning
Ljudnivå: 0-42 dBa
Batteritid: 3h 40min (hög belastning), 15h (låg belastning)
Storlek: 31,9 x 21,9 x 1,6 cm
Vikt: 1,29 kg
Rek. pris: 14 490 kr
Pris: 13 751 kronor hos CDON

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 404 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 866 poäng, 1 567 single core
Geekbench 5, grafik: 19 279 poäng
Disk, läsning: 1 432,4 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 4 av 5