Zoom, Teams, Meet... Oavsett vilken plattform du använder har antalet videosamtal fullständigt exploderat nu när allt fler av oss arbetar hemifrån och inte ska socialisera allt för mycket med nära och kära. Det finns några enkla knep som låter dig bli ett riktigt proffs på videomötet! Här är några enkla steg som gör det hela trevligare för både dig och andra deltagare i samtalet:

1. Rätta till belysningen

Alla som hållit på med film eller foto vet att ljuset är a och o! Det här gäller även när vi sitter i videosamtal. Se till att placera dig så att din ljuskälla är framför eller bredvid ansiktet. Motljus resulterar i att enbart din siluett syns.

Missa inte: Bästa webbkamera - Vi testar 6 heta modeller

2. Fixa ljudet

Är du trött på att låta som om du pratar i en burk? Många datorers inbyggda mikrofoner är inte helt optimala. Det här fixar du lätt med ett par hörlurar med integrerad mikrofon. Det här är även ett bra alternativ om du vill slippa att de du pratar med får höra ett eko av sin röst genom dina högtalare när ni pratar.

3. God mick-etikett

När du har fixat till en bättre mikrofon finns det fler manövrar du kan ta till för att få till ett så trevligt möte som möjligt.

Det gäller att hålla koll på när din mikrofon är på och av! Sitter du och antecknar på datorn under mötet? Stäng då av mikrofonen när du inte pratar för att andra ska slippa höra ett konstant knattrande. Detsamma gäller om du sitter i en högljudd miljö, kanske med andra familjemedlemmar som konverserar eller en granne som borrar. Men glöm inte att klicka igång mikrofonen när det är dags för dig att ta ton, förutsatt att de andra i mötet inte är talangfulla läppläsare.

4. Dubbelkolla bakgrunden

Vi måste alltså ha koll på vad mikrofonen snappar upp för våra medmänniskors trevnad och samma sak gäller för vad som syns i bild. Placera dig någonstans där oanade familjemedlemmar inte behöver synas i bild när de smyger förbi på väg till köket eller toaletten. I många videosamtalsprogram kan du som tur är numera applicera en virtuell bakgrund, så att de du pratar med inte behöver veta var du sitter.

5. Placera kameran optimalt

Många bärbara datorer har inbyggd webbkamera, men för dig som har möjlighet att flytta runt din kamera gör rätt placeringen underverk för hur du syns på skärmen.

Webbkamera
Genom att placera en webbkamera i skärmens ovansida hamnar den ofta i naturlig ögonhöjd.

Försök så långt det går alltid ha kameran i ögonhöjd – på så sätt blir samtalsupplevelsen betydligt mer naturlig. En underifrån vinkel är inte att rekommendera, då det riskerar att dina samtalskollegor ser dina smattrande fingertoppar, istället för ditt ansikte, om du antecknar på datorn under mötet.

Läs mer: Vett och etikett – så bör du uppföra dig på videomöten