Disketten utvecklades ursprungligen av IBM när de behövde ett medium för att kunna lagra mikroprogram i sina stordatorer.

I slutet av 1960-talet användes disketten flitigt internt på IBM för att några senare, 1971, lanseras för kommersiellt bruk. De första disketterna var för övrigt en rejäl historia som mätte 20 centimeter i diameter.

Disketter
De tre olika disketterna. Till vänster en 20 centimeters diskett. I mitten en 5 1/4-diskett och till höger en 3,5-tums diskett.

Hårddiskar för konsumenter syntes knappt på horisonten, men data måste ju gå att spara på något sätt. Tack vare 5 1/4-disketten (fem och en fjärdedels tum) kunde även tidiga datorägare spara sitt arbete. Från början rymde de 180 kilobyte. Löjligt lite med dagens mått mätt.

Diskettläsare
Tre olika diskettläsare för olika diskettstorlekar.

1984 introducerades 3½-disketter (tre och en halv tum) som hade ett hårt skyddshölje av plast. När de lanserades rymde de 360 kilobyte och senare upplagor dubblerade detta till 720.

Double density

1987 kom double density-disketten som hade samma fysiska storlek som 3,5-tumsdisketten men som rymde hela 1,44 MB.

”Varför använde man inte hårddisken att lagra sin data på?” kanske yngre läsare frågar sig. Jo, eftersom en hårddisk endast rymde 40 megabyte och var enormt dyr. 1987 kostade den i runda slängar ungefär 20 000 kronor. I den tidens valuta. Idag skulle det motsvara det dubbla. De flesta så kallade hemdatorer hade inte ens inbyggd hårddisk. Disketter var däremot inte särskild dyra och de var enkla att använda. Att de sedan gick sönder till och från var helt enkelt smällar man fick ta.

Apple sköt först

En av de första salvorna mot disketten levererade Apple när de lanserade Imac i augusti 1997. Det var en av de första hemdatorerna som inte hade en diskettstation.

De flesta undrade vad Apple höll på med och disketterna fortsatte att finnas kvar. De bibehöll sin position som ett enkelt och billigt lagringsmedium. Hade man filer som skulle från en dator till en annan användes diskett. Efterhand gjorde internet sitt intåg och nu kunde vi skicka filer via e-post. Usb-minnen och cd-brännare gjorde också entré och nu blev det enkelt att föra över större filer mellan våra datorer.

Disketten som spara-symbol

Idag har vi ännu snabbare internetuppkoppling, vilket har lett till att usb-minnena är mer eller mindre gratis samt att cd-brännaren är snudd på lika obsolet som disketten. Men disketten lever ändå kvar.

Ikonen för att spara ditt arbete känns bekant.

Disketten är fortfarande, trots att det finns en hel generation som aldrig använt den, symbolen för att spara data. Exempelvis Microsoft Office 2019 använder fortfarande en diskettikon för att spara dokument.

Hur många disketter krävdes för en gigabyte data?

Om du skulle använda dig av 3,5-tums disketter med ett lagringsutrymme på 1,44 megabyte behöver du 711 disketter för att kunna lagra en gigabyte data. Windows 10 är på 15 gigabyte. Det skulle alltså behövas 10 665 disketter för att installera Windows.