Det var ett självsäkert Apple som igår presenterade nya Macbookar, en ny Mac Mini och en glimt in i sin nya Intel- och x86-fria framtid med egna processorn M1. Det vi det om den är att den är byggd på arm-arkitektur, är byggd med 5 nanometers halvledare, åtta kärnor i 4+4 BIG.little-konfiguration och har mer integrerade funktioner och minneshantering än Intels processorer.

Läs även: Här är Apples nya processor M1

Vi fick också en del stora siffror som paraderades förbi tittarna av Apples fläckfritt producerade presentation. 19 miljarder transistorer, åttakärnig grafikprocessor, 16-kärnig neural AI-processor med 11 biljoner operationer per sekund. Det här är siffror som är svåra att säga vad de innebär i verkliga livet.

Hur mycket bättre?

Och utöver det fick vi veta hur mycket snabbare och bättre den är än… något? Apple använde jämförelser som ”den mest sålda pc-konkurrenten” och ”senaste pc-laptop-processorn”, som bas för att skryta med hur M1 är ”upp till” tre-fyra gånger snabbare.

Men då ”de senaste” processorerna för x86-baserade laptops kan innefatta allt från de enklaste propparna i Intels generation 10, till nya Tiger-lake-processorerna och AMD:s åttakärniga Ryzen 4000-serie, är det omöjligt att säga vad de jämför sig med. Troligen inte de allra mest toppade Intel och AMD-kretsarna.

Jämförelse: Intel Tiger Lake mot AMD Ryzen 4000 – så väljer du rätt

Det intressanta är snarare vad Apple gör med den, och vad de inte gör. De sätter in den i en uppgraderad 13-tums Macbook Pro, så det innebär att de anser att den som allra minst matchar prestandan i den hittills vassaste sådana, och också är ett markant kliv uppåt. Framför allt i energieffektivitet, men även i rena prestanda.

Mobilkretsarna är redo för mer

Vi vet redan hur bra arm-baserade mobilkretsar har blivit på senare år, och M1 ser i grunden ut att vara en rak vidareutveckling och uppskalning av Apples egna A-serie kretsar som sitter i Iphone och Ipad. Nya Ipad Air kan redan idag matcha många ultralätta Core-baserade laptops utan större problem.

Den (fram till igår) senaste 13-tumsversionen av Macbook Pro gick att få med som bäst Intel Core i7-1068NG7. En snabbt klockad men fortfarande fyrkärnig cpu med 10 nanometers halvledare och Iris Plus-grafik. Det är vad Apple behöver matcha och överträffa. Och det lyckas de med all säkerhet med. Det är en stabilt snabb cpu, men ingen extrem prestandafantom, och Intel har även själva nya processorer ute med framför allt vassare grafik.

Vad innebär detta för Intel och för resten av laptop-branschen? Det är helt klart en väckarklocka, men inte ett brandlarm för Intel och AMD. De har tappat en jättekund (ja, även AMD som när Apple helt övergår till egentillverkat troligen inte kommer leverera diskreta grafikkort som de gör idag till Macbook Pro och Imac), men är inte en dödsstöt för x86.

Windows-datorer med Intels och AMD:s senaste processorer lever tryggt kvar, majoriteten av användarbasen kommer inte bli Mac-frälsta över en natt, och både AMD och nu senast 11:e generationens Intel har även de rejält uppskalad integrerad grafikkapacitet. Men det kan pusha dem till att satsa extra utvecklingsmiljoner på att skifta till mindre halvledare och ännu strömsnålare teknik. De har tid på sig att ge svar på tal, men inte en evighet.

Ögon på arm-tillverkarna och Microsoft

Hotet kommer kanske inte specifikt från Apple. De lär inte börja sälja som M-serie till konkurrenter helt plötsligt. Snarare finne en öppning för kretstillverkare som Qualcomm, med strömsnåla arm-baserade Snapdragon-kretsar som redan börjar nästla sig in i pc-laptops. De borde kunna skalas upp på samma sätt som M1, och erbjuda just den energi/prestanda-balans som verkar så lockande med M1.

Lika bra? Kanske inte på varje punkt. Nära nog? Inte omöjligt. De är redan på god väg med sina Snapdragon SQ-kretsar, men kan behöva lägga i en extra växel. Men då måste en annan gigant vara med på noterna: Microsoft. De försök som gjorts hittills med Windows på arm-processorr har varit handikappade. Det är ett för vildvuxet ekosystem för att kontrollera på det sätt som Apple kan.

Guide: Så väljer du rätt processor och moderkort

Apple har kunnat fokusera på att göra nya uppdateringen av Mac OS så bra som möjligt för M1, med massor av resurser till utvecklarstöd för att övertyga utvecklare att koda direkt för nya plattformen. Och kanske framför allt översättninglagret Rosetta 2 som ska få befintliga x86-baserade program att köras problemfritt även på nya Macar.

Spännande nutid, och framtid

Det är roligt när det rör på sig, och branschen för pc-processorer (och Mac-processorer) har inte varit så intressant på flera år som precis nu. AMD går från klarhet till klarhet, Intel gör superintressanta saker med Iris Xe och Evo-konceptet och arm är på frammarch, med Apple som ny flaggbärare.

De närmaste åren blir superintressanta, och det är idag omöjligt att försöka sia om vad som kommer att ske. Finns det en snabb replik från Intel och AMD? Kan arm blir mer lockande för Windows-datorer? Kommer Apple äta extra marknadsandelar?

Mycket beror på vad som händer alldeles snart, när Apples hittills luddiga prestandapåståenden översätts till konkreta siffror. Nya Macbookar levereras alldeles snart och recensioner och benchmarks är inte långt borta. Men det lär dröja länge innan vi vet vad genomslaget verkligen blir.

Test: Så bra är processorerna i Ryzen 5000-serien