Verisure erbjuder ett antal olika paket beroende på dina behov, och till skillnad från många konkurrenter erbjuder man både fria utryckningar och professionell installation och genomgång av systemet. Du behöver helt enkelt bara se på när allting installeras vilket är smidigt, även om det också är en orsak till att systemet kostar en rejäl slant.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Verisures är marknadsledande på larm i Sverige och vi förstår varför. Det här är ett system som kostar mer än många konkurrenter men å andra sidan handlar det också om ett helhetskoncept som är mycket smart och samtidigt väldigt enkelt att använda. Bäst i test!

Positivt

  • Mycket bra säkerhetsfunktioner
  • Fria utryckningar och dygnet runt-bemannad larmcentral
  • Massor av smarta tillbehör att bygga ut med

Negativt

  • Hög startkostnad.

Kommentar 31/3 2022: Verisure har fått kritik på flera punkter i artiklar från Aftonbladet, detta skriver vi om i den här artikeln. Under testet vi gjorde (senast uppdaterad november 2021) upplevde vi inga problem med varken funktion eller kundtjänst. Men vi följer givetvis utvecklingen när det gäller uppgifterna om hur Verisure hanterar användares bildmaterial.


Utbyggbart med smarta tillbehör

PC för Alla rekommenderar

Paketet vi testade förra året hette Trygg total, men detta är inte längre kvar för dig som blir ny kund. Dagens storsäljare heter Smart Voice Alarm och består av två kameradetektorer, sju vibrationsdetektorer, två rökdetektorer, larmpanel och röstenhet. Skillnaden mot paketet vi testade förra året är att trygghetspanelen är bortplockad liksom larmbrickan. Men då har också startkostnaden sänkts med 2 500 kronor till 7 990 kronor, vilket var välbehövligt.

Det går givetvis att komma billigare undan, men leverantören har ingen öppen prislista på sajten, utan de vill hellre kontakta dig för att förhandla fram ett erbjudande beroende på hur och var du bor – samt vilka behov du har. Lite fult tycker vi, men Verisure är inte ensamma om det upplägget.

Hemlarm 2019

Förutom prylarna i grundpaketet har vi testat ett stort antal extratillbehör i form av ip-kameror (för inomhus- och utomhusbruk), musdetektor, Yale Doorman-modul, fjärrströmbrytare (smartplug), trygghetspanel, klimatsensor och läckagesensor.

Går att bytta ut till max

Möjligheten att bygga ut systemet är nästan oändliga och alla funktioner fungerar riktigt bra. Med Yale-modulen behöver du aldrig larma av – det görs automatiskt när du låser upp dörrlåset. Luftvärmepumpen kan du styra lika smidigt från Verisure-appen som från värmepumpens egna app.

Genom att kombinera sensorer från dina olika enheter kan du sätta upp ett smart hem där exempelvis elementet i friggeboden går igång när det närmar sig minusgrader. Oerhört smidigt! Vi testade till och med att styra ett terrarium (temperatur och luftfuktighet) genom att använda en klimatsensor (i terrariet) i kombination med tre olika fjärrströmbrytare kopplade till värmelampa, värmeslinga och luftfuktare.

Möjligheterna är stora när du sätter upp automationer, även om själva översikten över dina makron snabbt blir svår att greppa och efter ett tag är det lätt att glömma hur du ställt in dina lampor, vad som händer när solen går ned och hur ditt schema ser ut för ditt smarta lås.

Äntligen riktigt bra inomhuskameror

Ip-kamerorna var tidigare en svaghet i systemet men numera är det Arlo-kameror som gäller både utomhus och inne. Utomhuskamerorna har vi kört en längre tid och de fungerar utmärkt med samma funktionalitet som från ett vanligt Arlo-konto. Den sprillans nya inomhuskameran är en rejäl historia i cylinderform. Den erbjuder extrem vidvinkel vilket gör det väldigt enkelt att täcka upp ett helt rum från ett hörn. Här kan du välja att streama live både när du larmat hemma och inte, beroende på sekretessinställningarna du gör i appen. Bilden är riktigt bra och det går snabbt att koppla upp sig i appen.

Röstenheten är enkelt uttryckt en nätansluten kommunikationsenhet som monteras på en vägg, det är den Verisures operatörer kopplar upp sig mot när ett larm utlösts. Operatörens röst hörs tydligt i hela huset. Här kan du enkelt tala om vad problemet är. Om den av någon anledning inte skulle fungera eller du inte svarar ringer operatören upp de telefonnummer du angett under installationen. För säkerhets skull måste du ange ett kodord till operatören så denna vet att det verkligen är du som svarar.

Hemlarm 2019

Verisure-appens gränssnitt är rent och tydligt, du ser snabbt vilken status ditt system befinner sig i. Här kan du också se information som temperatur, luftfuktighet, och mycket annat nyttigt om du köpt till andra smarta tillbehör. Perfekt vintertid för att få en överblick över inomhusklimatet.

En relativt ny funktion i appen är Verisure Guardian. Här kan du, var du än befinner dig, använda appen som ett kontaktlarm i mobilen. Dels finns en inbyggd sos-tjänst, dels du kan ställa in när du förväntar dig vara hemma med funktionen Check on me. Är du inte hemma i tid aktiveras kontaktlarmet och skickar din senast kända position till väktare.

Vi testade tjänsten och när timern räknat ned till noll ringer Verisure upprepade gånger samt pratar ut i högtalarenheten hemma för att se om allt är okej. Samtidigt skickas väktare till mobilens position. Det finns även möjlighet att aktivera tyst larm, en funktion som är bra att ha om du till exempel utsätts för våld i hemmet men inte vill avslöja att du skickat larm.
Specifikationer
Testad: November 2020, uppdaterad november 2021
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: 1 Huvudenhet inkl. sim-kort, 1 talande larmpanel för på-/avlarmning, 1 vibrationsdetektor med inbyggd magnetkontakt för ytterdörr, 1 rörelsedetektor med videokamera med möjlighet till livestreaming, 2 seriekopplade rökdetektorer, 1 direktuppkopplad röstenhet med siren, 1 larmbricka för på/avlarmning, larmskyltar och dekaler.
Kommunikation: Dual path genom IP och LTE (bredband via ethernet och/eller WiFi samt mobilnät 3G/4G)
Väktartjänst: Fria väktarutryckningar inkl. inre kontroll.
Startkostnad grundpaket: 6 990 kr (via bokat besök via hemsidan)
Månadskostnad tjänst grundpaket: 399 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 399 kr/mån x 60 månader + 6990 kr = 30930 kr.
Installation: Ingår

Betyg 4,5 av 5