Verisure erbjuder ett antal olika paket beroende på dina behov, och till skillnad från många konkurrenter erbjuder man både fria utryckningar och professionell installation och genomgång av systemet. Du behöver helt enkelt bara se på när allting installeras vilket är smidigt, även om det också är en orsak till att systemet kostar en hel del.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Verisures är marknadsledande på larm i Sverige och vi förstår varför. Det här är ett system som kostar mer än många konkurrenter men å andra sidan handlar det också om ett helhetskoncept som är mycket smart och samtidigt väldigt enkelt att använda. Bäst i test!

Positivt

  • Mycket bra säkerhetsfunktioner
  • Fria utryckningar och dygnet runt-bemannad larmcentral
  • Massor av smarta tillbehör att bygga ut med
  • Enkelt system att hantera.

Negativt

  • Hög startkostnad.

Kommentar: Verisure har fått kritik på flera punkter i artiklar från Aftonbladet, detta skriver vi om i den här artikeln. Under testet upplevde vi inga problem med varken funktion eller kundtjänst. Men vi följer givetvis utvecklingen när det gäller uppgifterna om hur Verisure hanterar användares bildmaterial.


Utbyggbart med smarta tillbehör

PC för Alla rekommenderar

Paketet vi utgår från i testet heter Smart Voice Alarm och består av de grundläggande komponenterna du förväntar dig från ett modernt larm. Med stora möjligheter att bygga ut. Nytt för i år är den nya larmpanelen. Den är avsevärt större än föregångaren men då har den också inbyggd siren och högtalare för tvåvägskommunikation med Verisure. Du slipper alltså koppla in en separat röstenhet.

Det går givetvis att komma billigare undan, men leverantören har ingen öppen prislista på sajten, utan de vill hellre kontakta dig för att förhandla fram ett erbjudande beroende på hur och var du bor – samt vilka behov du har. Lite fult tycker vi, men Verisure är inte ensamma om det upplägget.

Arlo
Nu stöder Verisure Arlo Pro 4-kameran.

Förutom prylarna i grundpaketet har vi testat ett stort antal extratillbehör i form av ip-kameror (för inomhus- och utomhusbruk), Yale Doorman-modul, fjärrströmbrytare (smartplug), trygghetspanel, klimatsensor och läckagesensor.

Möjligheten att bygga ut systemet är nästan oändliga och alla funktioner fungerar riktigt bra. Med Yale-modulen behöver du aldrig larma av – det görs automatiskt när du låser upp dörrlåset. Vi testade integreringen med senaste Yale Doorman L3 och låset fungerar mycket enklare i Verisures system än när du använder Yales mjukvara.

Genom att kombinera sensorer från dina olika enheter kan du sätta upp ett smart hem där exempelvis elementet i friggeboden går igång när det närmar sig minusgrader. Oerhört smidigt! Vi testade till och med att styra ett terrarium (temperatur och luftfuktighet) genom att använda en klimatsensor (i terrariet) i kombination med tre olika fjärrströmbrytare kopplade till värmelampa, värmeslinga och luftfuktare. Möjligheterna är stora när du sätter upp automationer, även om själva översikten över dina makron snabbt blir svår att greppa och efter ett tag är det lätt att glömma hur du ställt in dina lampor, vad som händer när solen går ned och hur ditt schema ser ut för ditt smarta lås. Här finns ytrymme till förbättring i gränssnittet.

Panel test verisure
Den nya panelen har inbyggd högtalare.

Arlokameror ger mervärde

Sedan en tid tillbaka är det Arlos utomhuskameror som gäller i Verisures system. Vi har testat flera olika Arlokameror en längre tid och de fungerar utmärkt med samma funktionalitet som från ett vanligt Arlo-konto. Alla modeller stöds dock inte, om du tänkt koppla in befintliga kameror till ditt larmkonto. T ex Arlo Go 2 har ännu inte fått stöd. Däremot kan du nu använda Arlo Pro 4 vilket ger väldigt bra bild och funktionalitet. Du slipper också betala för Arlos extratjänster, dessa kommer med på köpet när du kopplar kamerorna till Verisurekontot.

Hemlarm 2019

Verisure-appens gränssnitt är rent och tydligt, du ser snabbt vilken status ditt system befinner sig i. Här kan du också se information som temperatur, luftfuktighet, och mycket annat nyttigt om du köpt till andra smarta tillbehör. Perfekt vintertid för att få en överblick över inomhusklimatet.

En relativt ny funktion i appen är Verisure Guardian. Här kan du, var du än befinner dig, använda appen som ett kontaktlarm i mobilen. Dels finns en inbyggd SOS-tjänst, dels du kan ställa in när du förväntar dig vara hemma med funktionen Check on me. Är du inte hemma i tid aktiveras kontaktlarmet och skickar din senast kända position till larmcentralen.

Vi testade tjänsten och när timern räknat ned till noll ringer Verisure upprepade gånger samt pratar ut i högtalarenheten hemma för att se om allt är okej. Samtidigt skickas väktare till mobilens position. Det finns även möjlighet att aktivera tyst larm, en funktion som är bra att ha om du till exempel utsätts för våld i hemmet men inte vill avslöja att du skickat larm.

Verisures larm kan lätt kosta dig en förmögenhet om du går all in, men så är det också mer än bara ett varnligt hemlarm. Rekommenderas!

Specifikationer
Testad: December 2022
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket (ej exakt samma som på bilden): Huvudenhet inkl. sim-kort, talande larmpanel för på-/avlarmning, med inbyggd direktuppkopplad röstenhet med siren, en vibrationsdetektor med inbyggd magnetkontakt för ytterdörr,en rörelsedetektor med HD-videokamera med livestreaming, två seriekopplade rökdetektorer, en larmbricka för på-/avlarmning. Larmskyltar och dekaler, Verisure App.
Kommunikation: Dual path genom IP och LTE (bredband via ethernet och/eller WiFi samt mobilnät 3G/4G)
Väktartjänst: Fria väktarutryckningar inkl. inre kontroll.
Startkostnad grundpaket: 7 990 kr (via bokat besök via hemsidan)
Månadskostnad tjänst grundpaket: 449 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 449 kr/mån x 60 månader + 7990 kr = 34 930 kr.
Installation: Ingår

Betyg 4,5 av 5