På onsdagen meddelade Google att de kommer ändra på reglerna för lagring av foton via Google Foto. Alla bilder som laddas upp på tjänsten kommer i framtiden att automatiskt räknas mot användarens kostnadsfria totallagring på 15 GB.

Tidigare har Google Foto erbjudit användare att spara obegränsat med foton, inte i originalstorlek, men i hög upplösning. Något som nu alltså försvinner.

Ändringen gäller från och med 1 juni 2021 då alla nya foton, dokument, kalkylblad, formulär, med mera, kommer räknas mot lagringen. Värt att nämna är att detta inte gäller för exempelvis foton som redan finns lagrade på tjänsten.

Användare kan därefter utöka sitt lagringsutrymme genom att skaffa en Google One-prenumeration. I skrivande stund ligger den lägsta prenumerationen på 19 kr/månad och ger 100 GB lagring.

Sedan tidigare har Google även ändrat så vissa fotoredigeringsfunktioner bara är tillgängliga för användare med en Google One-prenumeration. Googles nuvarande Pixel-mobiler kommer inte påverkas av ändringen, men framtida modeller kommer att göra det.

Läs också: Så väljer du rätt molntjänst för dina dokument