Jag går rakt på sak och säger att Apple ljuger när de hävdar att den nya fläktlösa modellen av Macbook Air, med en den nya M1-processorn, är ”snabbare än 98 procent av alla bärbara datorer”.

Vanligtvis när ett företag kommer med ett sådant påstående hänvisar man till tester och liknande, detta för att inte beskyllas för att ägna sig åt falsk marknadsföring.

I Apples pressmeddelande är påståendet formulerat på följande sätt: ”I Macbook Air är M1 snabbare än de chip som sitter i 98 procent av alla bärbara pc-datorer som sålts det senaste året”.

M1-chippet
Foto: Apple

Där finns även en fotnot som hänvisar till tester som utförts av Apple i oktober 2020: ”med förhandsversioner av Macbook Pro 13 tum med Apple M1-chip och 16 GB ram-minne. Enheterna testades med utvalda prestandatester av branschstandard. Information om pc-konfigurationer har inhämtats från offentliga försäljningsdata för de senaste tolv månaderna. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Macbook Pro”. Apple talar inte om vilken typ av tester de baserar sitt resultat på, de talar inte ens om hur de har gått tillväga för att hitta de datorer de jämför med.

Vad avses egentligen?

Betyder det att nya fläktlösa Macbook Air är snabbare än bärbara datorer som Asus Zephyrus G14 eller Alienware Area 51M? Knappast. Med all sannolikhet är den inte snabbare än MSI Creator 17 heller för den delen.

Dessutom är det högst oklart vad Apple egentligen avser med ”prestanda”. Är det hur snabb processorn är? Hur snabb grafikprocessorn är? Jämförs samma program eller spel på de olika datorerna? Rör det sig om Red Dead Redemption II, Call of Duty: Black Ops Cold War eller Fortnite?

Även om jag inte vet vad Apple baserar sitt påstående på, är jag 98 procent säker på att samtliga ovannämnda datorer är betydligt bättre än Macbook Air när det kommer till krävande uppgifter.

Förmodligen inkluderas datorer som använder sig av budgetprocessorer som Atom och Celeron N i påståendet, men är det verkligen rättvisande att jämföra en dator som kostar från 12 495 kronor och uppåt med datorer som kostar under 2 000 kronor?

M1-chippet
Foto: Apple

För tydlighets skull bör det påpekas att jag inte tvivlar på att M1-chippet erbjuder imponerande prestanda, men jag tror ändå inte att det går att jämföra med de senaste Ryzen-processorerna eller grafikkorten från Nvidia.

Det som gör mig upprörd är att det inte finns någon anledning för Apple att ta till sådana överdrifter för att lyfta fram de nya modellerna av Macbook Air, Macbook Pro och Mac Mini.

Visa lite anständighet

M1-chippet, som baseras på 5-nanometersteknik från TSMC, ser onekligen lovande ut på pappret. Program som är optimerade för den nya processorn lär prestera utmärkt och det kommer säkerligen finnas exempel på mjukvara som fungerar bättre på Apples nya datorer än på motsvarande datorer från andra tillverkare. Men det kommer också att finnas mjukvara som fungerar betydligt bättre på datorer som använder sig av x86-processorer.

Är du intresserad av Apples datorer bör du definitivt fundera på att köpa någon av de nya Mac-modellerna, annars riskerar du att bli akterseglad inom en snar framtid. Men det vore önskvärt om Apple kunde visa lite anständighet och inte luras bara för att försöka få några av de 93 procent som föredrar Windows-baserade dator att byta sida.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander