Start-menyn i Windows 10 går att anpassa på en hel del olika sätt och en del av dem har vi beskrivit tidigare. Bland annat går det att fästa objekt som inte är program, till exempel filer, mappar, genvägar, enheter och annat. I vissa fall krävs det att man använder någon form av speciallösning för att fästa ett objekt och processen kan vara lite knepig.

När du fäster ett objekt som inte är en app har det normalt begränsade möjligheter, det vill säga att du inte kommer att se samma alternativ som en fäst appbricka har. För att skapa en anpassad genväg, alltså en som beter sig precis som en app, måste du använda det externa programmet Start Menu Manager. Du kan till och med göra en genväg som utför flera kommandon.

Observera att Microsoft Defender Smartscreen kan varna för att köra programmet. Det är dock säkert – Norton godkänner det och det handlar om öppen källkod. Klicka på Mer information och välj Kör ändå.

TIPS: Om du vill skapa egna ikoner att använda i din meny rekommenderar vi den utmärkta webbplatsen www.icoconvert.com.

Start Menu Manager

1. Starta programmet

Ladda ned Start Menu Manager på github.com och installera det. Starta programmet och klicka på Add Shortcut. Klicka på Shortcut Type och välj önskad typ av genväg. I exemplet gör vi en genväg till en webbsida.


Start Menu Manager

2. Ge genvägen ett namn

Ange ett namn för genvägen och kopiera in webbadressen i fältet Website Url. För att ge genvägen en ikon kan du antingen använda en egen eller hämta en från webbplatsen.


Start Menu Manager

3. Hitta lämplig ikon

Vi väljer det senare och klickar på Select from Website. Ett nytt fönster öppnas. Sök med aktuell webbadress för att hitta lämpliga ikoner och välj en. Klicka på Generate Shortcuts.


Start Menu Manager

4. Fäst

Din nya genväg finns nu på Start-menyn och kan användas precis som alla andra. För att fästa den, högerklicka som vanligt och välj Fäst på Start. Det finns mycket mer att utforska i det här trevliga programmet, men det får du göra själv.